Viimeisimmät uutiset

Milloin viimeksi puhdistit lattiakaivon? – Kodin huoltaminen kannattaa

Monet kodin huoltotyöt ovat yksinkertaisia ja nopeita, mutta myös helposti unohtuvia. Kodin talotekniikkaa tarkkailemalla ja huoltamalla voi ehkäistä suuriakin vahinkoja. Muistamisen tukena ovat asukkaille tarkoitetut tarkistuslistat, joita esimerkiksi Toukotalkoot ovat laatineet.  Listojen avulla on hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa kodin huoltokierros.

Pienillä toimilla turvallisempaa asumista

Imuroi jääkaapin tausta, puhdista lattiakaivo, tarkasta palovaroittimen kunto, hanki suoja-allas vesivahinkovaaran aiheuttavien kodinkoneiden alle, tarkasta, että sähköjohdoissa ei ole mekaanisia vikoja.  Asukkaan on hyvä tarkastaa, huoltaa ja tarvittaessa korjata tai korjauttaa laitteet, joiden vikaantumisesta voi syntyä palovaara tai kosteusvaurio. Palkintona on parantunut turvallisuus, pienempi vahinkoriski ja energiankulutus sekä mukavampi asuminen.

Sähköpaloja ja vesivahinkoja tapahtuu kodeissa päivittäin

Sähkölaitteesta alkaneen palon syy on useimmiten huollon laiminlyönti, huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden noudattamatta jättäminen, tai laitteen vaurioituminen. Useimmiten palon alkujuurena ovat liedet ja uunit, kylmälaitteet, valaisimet, kiukaat, pyykinpesukoneet ja mikroaaltouunit.

Huolellisuus, kodin laitteiden oikeanlainen käyttö ja huolto sekä vikaantuneiden laitteiden korjauttaminen ehkäisisi suuren osan kotien sähköpaloista. Vaikka itse voi tehdä paljon, tulee muistaa, että monet kodin tekniikan huoltotyöt kuuluvat ammattilaisille.

Suomessa maksetaan vuosittain korvauksia yli 30 000 vesivahingosta, kaikkiaan noin 110 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen aiheuttajia ovat muun muassa kylpyhuoneen kosteussuojauksen pettäminen, putkistovuodot ja laitteistojen viat. Kodinkoneista astianpesukoneet aiheuttavat suurimman osan vahingoista.

Tarkistuslistat huoltotoimien apuna

Toukotalkoot -kampanja on laatinut omat tarkistuslistansa kerros- ja pientaloille, koska asukkaan vastuulla olevat huoltotoimet vaihtelevat asumismuodoittain. Listoissa käydään läpi tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista, vesi- ja viemärilaitteista ja ilmanvaihdosta. Pientaloasukkaan osalta käydään läpi myös lämmityslaitteistojen sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmän tarkastustoimia.

Löydät tarkistuslistat Toukotalkoiden sivulta

Tarkastuslistat ovat saatavilla myös Asukassivuiltamme

Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Lähde: Toukotalkoot

Vastuunjako kunnossapidosta

Osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvat mm.

  • lattiakaivojen puhdistus
  • ilmanvaihto- ja korvausilmaventtiilien puhtaanapito
  • ikkunoiden sisäpuitteen tiivisteet
  • ovien lukkojen ja saranoiden rasvaus
  • paristokäyttöiset palovaroittimet
  • pesukoneiden poistoletkut
  • liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistaminen
  • märkätilojen silikonisaumat ja pinnoitteet, joita on hyvä tarkkailla säännöllisesti.

Lue lisää

Kiinnostuitko? Pyydä tarjous!