Viimeisimmät uutiset

Vinkkarissa osakkaan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet

Asukaslehtemme Vinkkarin kesänumero on ilmestynyt. Teemana kaikille tärkeät osakkaan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet kunnossapidon vastuunjaosta muutostyöoikeuteen. Lue, niin sinäkin tiedät! Kostin vastuunjako-oppaassa taloyhtiön kunnossapitovastuu kätevästi yhdellä aukeamalla.

Lähes kolme miljoonaa ihmistä asuu asunto-osakeyhtiössä omistaen sen osakkeita. Toisin kuin usein luullaan, osakkeenomistaja ei omista osaa rakennuksesta eli huoneistoaan, vaan osakkeet tuottavat omistajalleen oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä tilaa yhtiön hallinnassa olevasta rakennuksesta. Tämä tuo asunto-osakeyhtiössä asumiseen esim. omakotitalosta poikkeavia eroja.

Asunto-osakeyhtiön muodostavat taloyhtiön osakkeita omistavat osakkaat. Osakkaalla on laissa ja yhtiöjärjestyksessä määrättyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Asunto-osakeyhtiölaissa on yksityiskohtaisia määräyksiä esimerkiksi kunnossapidosta, muutostöistä, vastikkeenmaksusta ja päätöksenteosta. Lisäksi on koko joukko muuta lainsäädäntöä, jotka kaikki antavat omat reunaehtonsa asunto-osakeyhtiössä asumiselle.

Yhteiselo taloyhtiössä sujuu paremmin, kun kaikki tuntevat perusasiat ja yhteiset pelisäännöt. Kukaan ei saa omilla toimillaan aiheuttaa lisäkustannuksia tai haittaa kiinteistölle, taloyhtiölle tai muille osakkaille. Osakkaan ja taloyhtiön kannalta onkin tärkeää, että asiat hoidetaan lainmukaisesti ja yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen.

Vinkkarissa läpileikkaus osakkaan oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista. Osa niistä koskee myös vuokra-asukasta. Vastuiden ja velvollisuuksien laiminlyöminen voi johtaa korvausvelvollisuuteen tai huoneiston hallintaanottoon.

Vinkkari on asukkaidemme oma lehti

Vinkkari on kaikkien Isännöintiverkon isännöimien taloyhtiöiden asukkaiden ja osakkaiden oma lehti. Jokaisessa numerossa vinkkejä asunto-osakeyhtiössä asumiseen liittyvistä asioista. Kun tietää, mitä taloyhtiössä tapahtuu, arki sujuu ja kaikilla on kotona kiva olla. Vinkkari postitetaan jokaiseen kotiin. Kaikki artikkelit ja aikaisemmat numerot löytyvät myös Verkko-Vinkkarista.

Verkko-vinkkari 

Kesä-Vinkkari jaetaan koteihin viikolla 24. Kaikki jutut voi lukea myös Verkko-Vinkkarista.
Aiheina mm.

Verkko-vinkkari

Kostin vastuunjako-oppaassa taloyhtiön kunnossapitovastuu yhdellä aukeamalla!

 Klikkaa tästä

Kiinnostuitko? Pyydä tarjous!