Estä tulipalojen syttyminen kotona
Turvallisuus on sekä oikeus että velvollisuus. Pelastuslain mukaan jokaisella ihmisellä on vastuu siitä, ettei omalla toiminnallaan vaaranna toisten tai omaa turvallisuutta. Tulipalot eivät tapahdu sattumalta. Ihminen aiheuttaa itse noin 50 % tulipaloista. On helpompi estää tulipalo kuin sammuttaa se. Siksi on tärkeää tietää, mikä paloja aiheuttaa ja tunnistaa vaaratekijät omasta lähiympäristöstä.
Onko Sinun kotonasi turvallisuusasiat kunnossa?
Estä tekstiilien syttyminen kotona
Kodeissa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota sisustustekstiilin syttymisen estämiseen. Verhot voivat syttyä esimerkiksi kynttilän liekistä tai liian lähellä olevasta lämmittimestä. Palo saattaa levitä ilmavissa verhoissa hyvin nopeasti seiniin, kattoon ja rakenteisiin.
Palamattomia tekstiilejä ei olekaan, mutta niiden syttymisherkkyydessä, palamisnopeuksissa ja savun muodostumisessa on eroja. Suosi kotona vaikeammin syttyviä paksuja ja tiiviitä materiaaleja ohuiden ja nukkapintaisten sijaan. Huomaa, että luonnonkuidut eivät ole tekokuituja paloturvallisempia.
Älä jätä kynttilää yksin
Kynttilä on avotuli ja siksi sitä ei pidä koskaan jättää yksin ilman valvontaa. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa lapsi- ja lemmikkiperheissä. Pidä kynttilät ja tikut poissa lasten ulottuvilta ja varoita vaaroista.
Ulkotulien kanssa tulee noudattaa samanlaista varovaisuutta. Ulkotulia ei ole tarkoitettu parvekekäyttöön. Taloyhtiön piha-alueillakaan ei suositella ulkotulien ja roihujen polttamista. Valvomattomina ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita ja kepposena seinään heitetty steariini on vaikea poistaa.
TARKISTA, ETTÄ
- kynttilät eivät pääse kaatumaan
- alusta on palamaton
- kynttilät ovat riittävän kaukana toisistaan
- ympärillä on riittävästi etäisyyttä helposti syttyviin materiaaleihin
- astia soveltuu kynttilöiden polttamiseen
- alkusammutusvälineet ovat lähettyvillä
Varmista, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa aina tulen!
Tavaroiden säilytys
Erilaisten tavaroiden säilyttämisestä voi aiheutua tulipalon syttymisen tai leviämisen vaara, turvallisen poistumisen estyminen hätätilanteessa sekä tulipalon sammuttamisen vaikeutuminen.
- Asunnoissa tulee välttää tarpeettomien tavaroiden varastointia.
- Palovaarallisten aineiden säilyttäminen huoneistokohtaisissa varastoissa on kokonaan kielletty.
- Kulkureiteillä, porrashuoneessa tai varaston käytävillä EI saa säilyttää mitään tavaraa, ei mattoja, auton renkaita, kasveja eikä lastenvaunuja.
- Polkupyöriä saa säilyttää vain polkupyörille osoitetuissa paikoissa.
- Mopoja voi säilyttää polkupyörävarastossa, jos tankki on tyhjä, tuuletettu ja akkukaapelit on irrotettu ja ellei taloyhtiö toisin määrää
Valaisimet
- Noudata valaisimien asennus- ja käyttöohjeita.
- Huomioi etäisyydet syttyviin materiaaleihin, kuten verhoihin.
- Vaihda palaneet tai välkkyvät loistelamput heti!
- Älä vaihda valaisimeen suositustehoa suurempaa lamppua.
- Pidä valaisimet puhtaina pölystä.
- Kiinnitä seinälle sijoitettavat valaisimet tukevasti, etteivät ne putoa esim. vuoteelle tai sohvalle. Nipistimellä varustetut lamput ovat erittäin epäluotettavia.
Koristele ulkotilat ja parvekkeesi maltilla. Käytä vain ulkokäyttöön soveltuvia valosarjoja. Voimakkaasti vilkkuvat valot voivat häiritä naapureita.
Tarkkana sähkölaitteiden kanssa
Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain yli 1000 rakennuspaloa. Se on yli 60 % kaikista paloista. Riskitilanteita aiheuttavat paitsi sähkölaitteiden huono kunto ja huoltamattomuus myös käyttöohjeiden vastainen käyttö ja unohtaminen.
Vältä riskitilanteet pitämällä sähkölaitteet kunnossa ja puhtaana pölystä. Noudata käyttöohjeita ja sijoita laitteet oikein. Sammuta virta, kun et käytä tai valvo niitä. Noudata erityistä varovaisuutta ja suojaetäisyyksiä kuumien laitteiden, kuten kiukaan, silitysraudan, grillin ja lämmittimien kanssa. Älä jätä niitä päälle valvomatta.
Tarkkaile laitteiden toimivuutta. Vikaantumisesta ja palovaarasta ennakoi usein laitteen poikkeava ääni tai esimerkiksi pesukoneen ohjelman pysähtyminen. Vioittunut laite tai rikkoutunut sähköjohto täytyy poistaa käytöstä ja viedä huoltoon sähköalan ammattilaiselle. Käytä vain ammattilaisia sähköasennuksissa.
Sähkölaitteiden (ei ruuanvalmistus) aiheuttamat palot vuonna 2015:
- Liesi tai uuni 21 %
- Kiuas 14 %
- Pyykinpesukone 14 %
- Valaisin 13 %
- Muu kone tai laite 11 %
- Sähköverkosto, johdot, rasiat 8 %
- Astianpesukone 4 %
- Muu kodinkone 4 %
- Mikroaaltouuni 3 %
- Pyykinkuivauskone 3 %
- Lämmityslaite 2 %
- Kahvin- tai vedenkeitin 2 %
- Televisio 2 %
- Kylmälaite 1 %.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto