Viimeisimmät uutiset

Käytä kylpyhuonetta oikein

Taloyhtiöiden home- ja kosteusongelmat saavat usein alkunsa kylpyhuoneista, ja käyttötottumuksilla on niissä suuri merkitys. Seuraavassa on vinkkejä siihen, miten autat kylpyhuonettasi pysymään kunnossa.

1. Rajoita veden turhaa lotraamista

Vaikka kylpyhuone on märkätilaksi rakennettu ja tarkoitettu, veden lotraamista siellä kannattaa välttää. Suihkuun ei kannata jäädä viettämään aikaa, ja suihkun jälkeen pinnat tulee kuivata lastalla. Kylpyhuoneen täytyy päästä välillä kuivumaan. Huolimattomassa käytössä jopa uusi tai hiljattain uusittu kylpyhuone saattaa vaurioitua korjauskuntoon muutamissa vuosissa.

2. Siivoa kylpyhuoneen pinnat säännöllisesti

Ihosta irtoaa suihkun aikana rasvaa ja likaa, josta osa kertyy lattia- ja seinäpinnoille. Kylpyhuoneen ja etenkin suihkunurkkauksen pinnat pitää sen vuoksi puhdistaa säännöllisesti. Jos kylpyhuoneen laatta- tai silikonisaumoihin kertyy hometta tai muuta kasvustoa, se on yleensä merkki laiskasta tai kokonaan laiminlyödystä siivouksesta. Huono ilmanvaihto ja likaisuus ovat kylpyhuoneelle tuhoisa yhdistelmä.

3. Älä sulje venttiileitä

Ilman on vaihduttava kylpyhuoneessa: ilman on päästävä huonetilaan ja sieltä pois. Siksi kylpyhuoneen tulo- ja poistoilmaventtiilit on pidettävä edes jonkin verran auki, myös talvipakkasilla. Jos kylpyhuoneen ilma tästä huolimatta tuntuu jatkuvasti kostealta tai tunkkaiselta, ja ikkunat ja peilit huurtuvat pitkiksi ajoiksi, asiasta tulee ilmoittaa taloyhtiölle. Taloyhtiön tehtävä on pitää ilmanvaihtokanavat ja -koneet kunnossa sekä huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta.

4. Älä tuki ovirakoa

Kylpyhuoneen oven ja lattian välissä kuuluu olla vähintään 10 millimetrin korkuinen ilmarako. Tämän raon kautta kylpyhuoneeseen virtaa korvausilmaa muista huonetiloista. Ilmarakoa ei saa tukkia esimerkiksi tiivisteellä tai matolla. Jos oven alla oleva ilmarako on liian pieni, helppo tapa tehostaa ilmanvaihtoa on pitää kylpyhuoneen ovea hieman auki peseytymisen jälkeen, varsinkin painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa.

5. Ota selvää!

Hyvin hoidettu kylpyhuone pysyy kunnossa jopa kymmenien vuosien ajan. Lisätietoa taloyhtiön erilaisista kylpyhuoneista sekä niiden kunnossapidosta ja korjaamisesta löydät uutuuskirjasta Kodin märkätilat – riskit, vastuut ja korjaaminen (Peltokorpi & Päivärinne). Kirjan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy, ja sitä voi tilata osoitteesta www.kiinkust.fi

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto