Viimeisimmät uutiset

Kiinteistösähkö

Taloyhtiön kiinteistösähkönkulutus, sen osuus hoitokuluista ja siihen liittyvä säästöpotentiaali riippuvat taloyhtiön koosta ja varustelutasosta. Turhaa kulutusta karsimalla, suosimalla sähköpihejä laitteita ja valaisimia sekä kiinnittämällä huomiota sähkölaitteiden ajastukseen saadaan helposti säästettyä euroja sieltä ja täältä.

YLEISTEN TILOJEN VALAISTUS

Suuri energiankulutus, valaistuksen huono laatu, heikko kunto tai liian vähäinen valon määrä ovat merkkejä valaistustarpeen uusimisesta. Laadultaan parempi valaistus voidaan nykyään saavuttaa pienemmillä käyttökustannuksilla.

Sisävalaistus käytävillä, porrashuoneessa ja kellaritiloissa on kannattavaa toteuttaa liiketunnistimilla ja vähän energiaa kuluttavilla LED-lampuilla. Liiketunnistimella valaisimet voidaan asettaa syttymään vain siinä kerroksessa, jossa liikutaan. Valaisimien käyttö on silloin aina tarpeenmukaista eivätkä valot jää palamaan unohtelujenkaan takia.

Ulkovalaistuksen ohjaus hämäräkytkimillä varmistaa, ettei valaistusta pidetä turhaan päällä. Valaistuksen tehoa on mahdollista myös laskea, silloin kun alueella ei liikuta. Energiatehokas LED-valaistus maksaa itsensä takaisin myös pitkän käyttöiän myötä. Lisää vinkkejä, esimerkkejä, testi ja laskuri löytyvät https://valaistustieto.fi/

KYLMÄKELLARIT

Kylmäkellareiden käyttöaste on syytä tarkistaa. Jos ne ovat selkeästi vajaakäytössä, ovatko ne todella tarpeellisia? Jos taloyhtiössä on useita kellareita, voidaanko käyttää vain yhtä niistä? Koko tilan viilentämisen sijaan kylmäsäilytystilat on korvattu myös vähemmän energiaa kuluttavilla kylmäkalusteilla. Käyttämättömäksi jäänyt tila voidaan remontoida esimerkiksi varastoksi. Kylmäkellarikeskustelussa tulee huomioida osakkaiden yhdenvertaisuus.

SAUNAVUOROT JÄRJESTYKSEEN

Jos taloyhtiössä on yhteissauna, kannattaa saunavuorot keskittää. Saunaa ei tarvitse lämmittää liian kuumaksi, sopiva lämpötila on 70 – 80 astetta. Ovathan saunan lämmitysajat esi- ja jälkilämmityksineen käyttöaikojen mukaisia? Samoin saunojen poistoilmapuhaltimien käyttöajat ja tehot on hyvä tarkista, ettei lämpö karkaa harakoille. Saunojen puku- ja pesuhuonetilojen lämpötiloihin kannattaa kiinnittää huomioita käyttöajan ulkopuolella.

PYYKKITUVAN JA KUIVAUSHUONEEN KÄYTTÖ

Pyykkitupaa käyttävät pesevät vain täysiä koneellisia. Kuivaushuoneen puhallin on käytössä vain, kun pyykkiä kuivataan. Uudet ja nykyaikaiset koneet kuluttavat vähemmän.

AUTOJEN LÄMMITTÄMINEN

Autojen esilämmitys kannattaa, mutta ylilämmittämisestä ei ole hyötyä. Toimiva järjestelmä on sellainen, jossa asukkaat voivat itse ajastaa lämmityksen maksimissaan kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Lämmitysaika kannattaa säätää aina ulkolämpötilan mukaan, jotta sähköä ei käytetä turhaan. Auton lohkolämmitin kuluttaa keskimäärin 0,5 kWh ja sisälämmittimet 0,75 – 1 kWh.

KAIKKI ALKAA SEURANNASTA

Niin taloyhtiön kuin oman kodin sähkönkulutuksessakin säästäminen kannattaa aloittaa seurannasta. Monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sähkönkulutuksen seurannan jopa tuntitasolle asti. Seuraamalla omaa sähkönkulutustaan näkee, mikä kuluttaa eniten ja miten säästötoimet vaikuttavat. Omat käyttötottumukset ovat avainasemassa.

Sähkön kilpailuttaminen on helppoa ja sekin kannattaa. Taloyhtiömme ovat säästäneet lähes 100 000  euroa sähkön yhteishankinnalla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto