Piha on taloyhtiön käyntikortti
Viime vuonna kuljin usein matkalla töihin uudehkon taloyhtiön ohi. Ohikulkijaa tervehti taloyhtiön nimikyltti, joka juuri ja juuri erottui pujon ja muiden rikkakasvien joukosta. Nurmikko kaipasi leikkausta ja koirankakkapusseja ylitsepursuavat roskikset antoivat nekin epäsiistin kuvan taloyhtiöstä.
Mietin usein, että miksiköhän ihan hyvällä paikalla ja varmasti kalliilla neliöhinnalla varustetussa taloyhtiössä pihaan ei ole haluttu satsata. Pihan hoitokulut ovat kuitenkin aika pieni menoerä taloyhtiön kustannuksissa.
Viihtyisä piha on taloyhtiön käyntikortti
Viihtyisä piha on taloyhtiön käyntikortti. Asunnon ostoa harkitseva voi kiinnittää huomiota siihen, miten taloyhtiön pihaa hoidetaan. Pihan ilme voi myös vaikuttaa ohikulkijoihin ja naapureihin, jos muiden pihat ovat siistit ja yksi pomppaa esiin joukosta siivottomana.
Jos taloon on tulossa isoja korjaushankkeita, kannattaa silloin pitää myös mielessä pihan mahdollinen kunnostus tai uudistus. Voisiko pihasta tehdä viihtyisämmän, valoisamman ja esteettömän? Sopisiko kaupunkiviljely kenties pihaan?
Helsingin kantakaupungissa pihat ovat yleensä autojen valtakuntaa, kauempana keskustasta vihreys lisääntyy. Asfalttiviidakossakin pihoja voi vihertää erilaisten ruukkuistutusten ja hyötykasviviljelysten avulla. Taloyhtiöltä pitää aina pyytää lupa ennen kuin alkaa suunnitella yhteiselle pihalle istutuksia ja viljelyksiä.
Omassa taloyhtiössäni olemme lähes kymmenen vuotta harrastaneet pienimuotoista kaupunkiviljelyä. Asukkaat ovat olleet innoissaan, kun ovat saaneet tuoreita yrttejä, salaatteja ja tomaatteja omasta pihasta. Taloyhtiön sisäpihalle on syntynyt pieni keidas asfaltin ja autojen joukkoon.
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Mervi Ala-Prinkkilä