Viimeisimmät uutiset

Sähköpihin vinkit kotitalouksille

Keittiö on kotimme sähkösyöppö. Sellainen voi olla myös märkätilojen lattialämmitys, jos lämpötilaa ei ole säädetty oikein. Jokainen voi säästää helposti seuraamalla ja karsimalla turhaa kulutusta.

KEITTIÖ ON KOTIMME SÄHKÖSYÖPPÖ

Eniten sähköä kuluu keittiössä. Kylmäsäilytyslaitteet ja ruuanvalmistus vievät jo viidesosan koko kulutuksesta. Myös astioiden pesulla on sähkönkulutuksen kannalta merkitystä.

Kylmälaitteet

  • Säädä lämpötila oikein, jääkaappi + 5 ja pakastin – 18
  • Avaa vain tarvittaessa, ota ja laita kaikki yhdellä kertaa
  • Jäähdytä ruoka ennen jääkaappiin laittamista
  • Sulata pakasteet jääkaapissa
  • Sijoita kylmälaitteet etäälle lämmönlähteistä
  • Varmista riittävä ilmankierto
  • Tarkista ovien tiivisteiden kunto, sulata, puhdista lauhdutin
  • Aika hankkia uusi? Uudet kylmälaitteet kuluttavat vain murto-osan vanhoihin verrattuna.

Ruuanvalmistus

  • Suosi vähän kuluttavia laitteita kuten mikroa ja vedenkeitintä
  • Käytä oikean kokoista ja kannellista valmistusastiaa
  • Säädä teho pienemmälle heti kiehumisen jälkeen
  • Hyödynnä esi- ja jälkilämpö. Uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuutin kuluttua lämpöä noin 120 astetta.

VIIHDETTÄ VÄHEMMÄLLÄ KULUTUKSELLA

Viihde-elektroniikan sähkönkulutus kodeissa kasvaa koko ajan. Vaikka yksittäisen laitteen kulutus on pieni, ne voivat kokonaisuudessaan kuluttaa enemmän sähköä kuin esimerkiksi pesukoneet. Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa virta tarpeettomista sähkölaitteista. Erityisesti viihde-elektroniikan valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista! Kaikkien laitteiden valmiustilakulutus voi yhteensä olla jopa 10 % koko kodin sähkönkulutuksesta!

  • Pidä laitteet päällä vain silloin kun niitä käytetään
  • Liitä laitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon – saat virran pois kaikista laitteista kerralla
  • Hanki energiatehokkaita laitteita, esim. kannettava kuluttaa vain 10 % pöytäkoneen kulutuksesta
  • Huomioi tietokoneen käytössä myös kaikkien oheislaitteiden kulutus.

LATTIALÄMMITYS

Taloyhtiössä märkätilojen sähköinen lattialämmitys voi olla osa asukkaan omaa sähkönkulutusta. Jos lämpötilaa ei ole säädetty oikein, se voi olla varsinainen sähkösyöppö. Kylpyhuoneessa olevan vesikiertoisen lämpöpatterin tulee toimia ensisijaisena lämmönlähteenä. Jos lattialämmitys on säädetty liian lämpimäksi, se syrjäyttää patterin ja tila lämpiääkin sähköllä. Säädä patteri täysille ja lattialämmityksen lämpötila siten, että lattia ei tunnu kylmältä eikä kuumalta. Jos olet pidempään pois, lattialämmityksen voi laittaa pienemmälle. Elektronisella termostaatilla voi säästää lisää säätämällä lattialämmitys lämmittämään päivän aikana enemmän vain silloin kun lämpöä tarvitaan.

SAUNA EI ODOTA

Kertalämmitteinen sähkökiuas on kulutukseltaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Energiapihi lämmittää saunan kerralla koko porukalle ja pienentää ilmanvaihtoa lämmityksen ajaksi. Saunaan mennään heti, kun se on lämmin. Energiataloudellisin lämpötila on 70 – 80 astetta. Kiukaan voi sammuttaa heti saunomisen jälkeen. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

ENERGIATEHOKAS VALAISTUS

Suosi vähän energiaa kuluttavia LED-lamppuja ja sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella tai joita et tarvitse. Oikean lampun valinta voi olla haastavaa, valinnassa auttaa lampunvalintakone osoitteessa http://www.lampputieto.fi

KAIKKI ALKAA SEURANNASTA

Oman kodin sähkönkulutuksessa säästäminen kannattaa aloittaa seurannasta. Monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sähkönkulutuksen seurannan jopa tuntitasolle asti. Seuraamalla omaa sähkönkulutustaan näkee, mikä kuluttaa eniten ja miten säästötoimet vaikuttavat. Omat käyttötottumukset ovat avainasemassa. Sähkön kilpailuttaminen on helppoa ja sekin kannattaa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto