Viimeisimmät uutiset

Viisastutaan vahingoista

Ylivoimaisesti yleisin vahinko taloyhtiössä on vesivahinko. Vuotovahinkojen korjaaminen on lähes poikkeuksetta työlästä, vakuutuksista huolimatta kallista ja vie aikaa kuukausia. Siksi on tärkeää toimia huolellisesti ja ehkäistä vahinkojen syntyminen.

Kerrostalossa oli viemäritukoksen seurauksena vedet nousseet huoneiston lattialle pesuhuoneen lattiakaivosta, jonka seurauksena syntyi 87 000 euron korjauskulut. Viemäriputkisto oli vuodelta 1973, joten vuotoikäpoisto oli 60 % eli yhteensä 52 200 euroa ja omavastuu oli 600 euroa. Korvattavaa jäi siis ikäpoiston ja omavastuun vähentä­misen jälkeen vain 34 200 euroa.

Asunnon keittiössä oli osakkaalta jäänyt jääkaappipakastimen ovi auki, minkä johdosta sulamisvedet olivat valuneet keittiön lattialle. Vahingosta aiheutui taloyhtiön rakenteille 5 000 euron korjauskulut. Kiinteistövakuutuksesta tuli kielteinen korvauspäätös, koska taloyhtiöllä oli perustason vakuutus, mikä ei tällaisia vahinkoja korvaa. Taloyhtiö haki maksamiaan korjauskuluja osakkaalta, joka oli huolimattomuudellaan vahingon aiheuttanut. Osakas voi käyttää vahinkoon omaa kotivakuutuksen vastuuosaa.

Osakkaan vuokralainen meni ravintolaillan jälkeen suihkuun, nukahti lattiakaivon päälle ja suihkun hana jäi auki. Kiinteistölle tuli vahingosta 40 000 euron korjauskulut. Asukkaalla oli kotivakuutus sellaisessa vakuutusyhtiössä, minkä vastuuvakuutusosa ei korvaa tällaisia vahinkoja lainkaan. Taloyhtiöllä oli onneksi perusturvaa laajempi ns. all risk -turva, joka korvasi vahingon.

Taloyhtiön kiinteistövakuutusehtojen mukaan korvauksesta otettiin kuitenkin 25 %:n erityisomavastuu eli kiinteistövakuutus korvasi 30 000 euroa. Taloyhtiö haki korvaamatta jäänyttä 10 000 euroa vahingon aiheuttaneelta asukkaalta.

Taloyhtiö olisi voinut tehdä pää­töksen, että kiinteistövakuutuksen korvausmenomerkinnän takia se ei käytä kiinteistövakuutusta lainkaan ja hakee kaikkia korjauskuluja asukkaalta. Selvittelyn jälkeen tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että asukkaalta olisi ollut vaikeaa saada koko summaa, joten taloyhtiö päätti hakea aiheuttajalta vain kiinteistövakuutuksen omavastuuosuutta.

Osakkaan astianpesukoneen poistoletku oli vuotanut ja tästä oli aiheutunut 10 000 euron korjauskulut taloyhtiölle. Kiinteistövakuutus korvasi vahingon, mutta käyttölaite oli 11 vuotta vanha, joten taloyhtiön kiinteistövakuutuksen ehtojen mukaan korvauksiin tehtiin 10 %:n ikävähennys. Tämän lisäksi korvauksesta vähennettiin vakuutuksen omavastuu 1 000 euroa. Korvattavaa jäi siis 8 000 euroa.

Osakkaalla ei ollut vahinkoon tuottamusta (huolimattomuus / laiminlyönti), joten ikävähennyksiä ja omavastuuta ei voinut kokonaisuudessaan hakea osakkaalta. Helsingin hovioikeuden tuomion mukaan kiinteistövakuutuksen ikävähennykset ja omavastuun saa kuitenkin jakaa osakkaan ja taloyhtiön välillä samassa suhteessa kuin mitä vahingossa on korjattu osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia osioita.

Huoneiston pesuhuoneessa oli syntynyt vesivahinko, joka oli seurausta vesieristeessä olleesta reiästä. Kiinteistövakuutus ei korvannut vahinkoa, koska vesieristevuodot on rajattu pois kiinteistövakuutuksen korvattavuuden piiristä.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto

 

Lähde: Howden Finland Oy