Voit vaikuttaa kotisi lämmitystarpeeseen
Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 asteen huonelämpötilassa. Seuraa lämpötilaa ja säädä se sopivaksi. Tarkista patterin toiminta ja pidä patterin edusta vapaana niin kotisi lämpiää sopivasti ja energiatehokkaasti. Ilmoita vedontunteesta huollolle.
SOPIVA HUONELÄMPÖTILA ON 21-22 ASTETTA
Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 asteen huonelämpötilassa. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Viileässä nukut paremmin, joten makuuhuoneen lämpötila voi olla sitä alhaisempikin. Liian viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja liian kuuma huoneilma taas väsyttää. Lämpimässä lisääntyvät myös sisäilmaongelmat.
SEURAA HUONELÄMPÖTILAA
Helpoiten seuraat huonelämpötiloja hankkimalla lämpömittarin jokaiseen huoneeseen. Sijoita se oleskelualueelle, ei ulkoseinälle, ikkunoiden tai pattereiden läheisyyteen. Jos huoneilman lämpötilat ovat talvella liian korkeita, ilmoita siitä huollolle, joka voi laskea huoneiston lämpötilaa. Älä tuuleta lämpöä harakoille.
PIDÄ PATTERIN EDUSTA VAPAANA
Ilman tulee kiertää patterin ympärillä, jotta se lämmittäisi kotiasi. Kalusta kotona järkevästi. Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin eikä termostaatin eteen, sillä silloin termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.
TARKISTA PATTERIN TOIMINTA
Oikein toimiva vesikiertoinen lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan. On myös aivan normaalia, että patteri tuntuu välillä kokonaan viileältä, jos huoneessa on muuten lämmintä. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Ota yhteyttä huoltoon, huoltomies tekee ilmauksen. Termostaattia kannattaa liikuttaa ääriasennosta toiseen muutamia kertoja vuodessa, jotta venttiilin säätöneula ei jumiudu.
ÄLÄ PÄÄSTÄ KYLMÄÄ SISÄÄN
Tarkista ennen lämmityskauden alkua ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto. Kun suljet yöksi sälekaihtimet ja vedät verhot ikkunoiden eteen, vähennät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Parvekelasit ajavat lähes saman asian eli ne kannattaa pitää kiinni. Huolehdi, että kerrostalossa rappukäytävän ovi menee kylmällä kiinni, niin pidät lämmön sisällä.
TUULETA TEHOKKAASTI
Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun, vaan tuuleta tehokkaasti. Vain 5 – 10 minuuttia ristivedolla riittää. Aseta patterin termostaatti tuuletusasentoon (hiutale), niin se ei lämmitä tuuletuksen aikana. Jos tuuletustarve johtuu kuumuudesta, säädä patterin lämpöä pienemmälle. Ikkunan tai parvekeoven jättäminen raolleen päiväksi kaksinkertaistaa asunnon lämmön kulutuksen.
VEDON TUNNETTA
Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämmitystä. Vedon tunnetta ei tulisi lähtökohtaisesti kompensoida nostamalla huoneilman lämpötilaa, vaan aina tulisi ensin selvittää, voidaanko vedon aiheuttaja poistaa. Ongelma voi aiheutua puutteellisesta ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä, hallitsemattomasta ilmanvaihdosta tai rakenteellisesta viasta, joka voidaan havaita lämpökamerakuvauksella. Ole yhteydessä huoltoon.
PASSIIVISTA AURIKOENERGIAA
Lämmityskaudella aurinkoisina päivinä kannattaa pitää verhot auki, niin auringon lämpö pääsee sisään. Puhtaiden ikkunoiden lämmönläpäisykyky on suurin.
TIIVISTEET KUNTOON
Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kuntoa kannattaa tarkkailla määräajoin. Huonokuntoiset tiivisteet aiheuttavat vetoa ja lisäävät energiankulutusta jopa viidellä prosentilla. Energiansäästön ja asumismukavuuden ohella kunnossa olevat ja oikein asennetut tiivisteet estävät sisäilman kosteuden, sadeveden ja lumen pääsyn ikkunan puitteiden välitilaan. Tiivisteitä asennettaessa tulee huomioida myös ilmanvaihdon toimivuus ja korvausilman saanti. Sisäpuitteen tiivistys kuuluu osakkaan vastuulle, mutta yhteisen edun kannalta olisi järkevämpää, että taloyhtiö hoitaisi keskitetysti kaikkien ikkunoiden oikeaoppisen tiivistämisen määräajoin.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto