Viimeisimmät uutiset

Ei enää yhtään vesivahinkoa!

Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissa. Niitä tapahtuu lähes 100 päivässä. Vesivahinkojen korjaaminen on työlästä, kallista, vie usein kuukausia ja monesti vaatii kotoa pois muuttamista. Vesivahinkojen syntymistä kannattaakin ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin. Onneksi se on useimmiten varsin helppoa ja ilmaista.

Astian- ja pyykinpesukoneet

Astianpesukone on putkistovuotojen jälkeen yleisin vesivahinkojen aiheuttaja.

Pesukoneiden poistoletkut, vesiliitännät ja tulohanojen toimivuus sekä niiden tiivisteet on hyvä tarkista säännöllisin väliajoin. Ne voivat tihkua vettä huomaamattomasti kalusteiden sisällä ja vuoto saattaa paljastua vasta, kun tihkuva vesi on jo ehtinyt aiheuttaa laajaa tuhoa lattialle, kaapistoille ja muille kodin rakenteille.

Liitosten testaaminen on helppoa. Pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun kone on ollut käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on vuoto, ja se pitää korjata välittömästi. Ilmoita mahdollisista vuotohavainnoistasi taloyhtiösi kiinteistöhuollolle.

Poistoletku on osakkaan vastuulla. Letkut on hyvä uusia viiden vuoden välien. Jos letku vuotaa, konetta ei tule käyttää ennen kuin letku on vaihdettu. Kun kodinkoneesi ikä lähenee kymmentä vuotta, on aika harkita uuden koneen hankkimista. Vahinkojen riski kasvaa koneen iän myötä. Vanha kone käyttää myös enemmän sähköä ja vettä.
Laitteet on liitettävä kiinteästi vesi- ja viemäriverkostoon. Ammattiasentajaa käyttämällä vältät korvausvastuun liitosten aiheuttamasta vahingosta.

Pesukoneita ei saa laittaa tai jättää käyntiin, jos itse poistuu asunnosta. Hana suljetaan aina ohjelman päätyttyä! Astianpesukoneen alla tulee olla vuotokaukalo, joka estää veden valumisen rakenteisiin ja helpottaa vuodon havaitsemista. Myös vuotovahteja kannattaa harkita. Jos vahinko pääsee tapahtumaan, yllä olevilla asioilla on vaikutusta myös vakuutuskorvauksen määrään.

Jääkaappi ja pakastin

Myös jääkaappi ja pakastin voivat aiheuttaa vesivahingon, jos vesi pääsee valumaan rikkinäisestä haihdutusaltaasta lattialle tai vesi ohjautuu haihdutustalaan ohi. Vuoto havaitaan monesti sattumalta muun korjaustoimenpiteen yhteydessä, ja siinä vaiheessa vuoto on usein jo aiheuttanut laajalle levinneen vaurion. Siksi myös kylmälaitteiden alle kannattaa asentaa vuotokaukalo.

Tarkkaile kylmälaitteiden kuntoa siirtämällä ne pois paikaltaan vähintään kerran vuodessa. Tarkista, että kylmälaitteen vesiputki ohjautuu haihdutusaltaaseen ja että allas on ehjä. Imuroi samalla laitteen takana oleva lauhdutin, niin laite kuluttaa myös vähemmän sähköä. Varmista, että jääkaapin sisällä oleva sulamisveden aukko ei ole tukkeutunut.

Pakastinta sulattaessa tulee huolehtia, ettei sulamisvedet pääse valumaan lattialle. Myös pakastimessa käydessä on hyvä tarkistaa, että ovi menee kunnolla kiinni. Vahingossa sulaneen pakastimen vedet ovat pilanneet monta lattiaa.

Viemärit

Viemärit saattavat tukkeutua sinne kulkeutuneista roskista, hiuksista ja ruuantähteistä. Osakkaan kunnossapitovastuulla olevat lavuaarien hajulukot ja lattiakaivot tuleekin puhdistaa säännöllisesti, jotta vesi pääsee vapaasti virtaamaan viemäriin. Viemäritukosten välttämiseksi lavuaariin ei pidä kaataa ruuan tähteitä eikä rasvaa tai öljyä. Sama pätee myös WC-pönttöön. Sinne kuuluvat vain ihmisten jätökset ja paperi. Kaikki muu, kuten myös WC-paperin ”flush and go” hylsytkin laitetaan roskikseen.

Jos viemäri ei vedä kunnolla, kaada sinne viemärinavausainetta. Mikäli kotikonstit eivät auta, ota yhteyttä huoltoon. Tukkeutunut viemäri tulvii ja aiheuttaa vesivahingon ohella myös muita ongelmia. Viemärivesi sisältää paljon bakteereja, joten veden ”saastuttamat” tilat pitää myös desinfioida.

Käyttövesi- ja viemäriputkistot

Yleisin vesivahinkojen aiheuttaja on vanhentuneiden käyttövesi- ja viemäriputkien vuodot, ja vahingot ovat tavallisesti varsin mittavia. Alkavaa vuotoa on usein ennakolta vaikea havaita, koska putkistot sijaitsevat pääosin rakenteiden sisällä.  Tarkista putkisto siltä osin kuin se on näkyvissä esim. allaskaapissa.  Jos huomaat vettä paikoissa, jossa sitä ei pitäisi olla, ilmoita vuotohavainnostasi huollolle. Merkki vuodosta voi olla myös tummentuma rakenteissa.

Putkistojen arvioitu käyttöikä on noin 30 – 40 vuotta. Putkiremonttia ei kannata lykätä, vaan siihen on viisasta valmistautua ennen kuin mitään sattuu. Jos samankaltaisia vahinkoja ilmenee lyhyen ajan sisällä useita, on jo kiire. Remonttiin tulisi ryhtyä nopeasti, jotta vältytään turhilta ylimääräisiltä kuluilta. Suunnittelu vie kuitenkin aina oman aikansa ja siksi siihen on hyvä ryhtyä ajoissa.

Myös vesikiertoisia pattereita ja niiden putkia on hyvä tarkkailla mahdollisten vuotojen varalta. Tavallisia vuotokohtia ovat liitokset ja mutkat. Kalusteita ei tulisi sijoittaa siten, ettei vuotoja pysty havaitsemaan.

Varaudu vakuuttamalla

Niin taloyhtiön kuin osakkaankin kannattaa huolehtia omasta vakuutusturvasta. Mitä laajempi sen parempi eikä merkittävästi kalliimpi. Taloyhtiö ei pääsääntöisesti korvaa omalle vastuulleen kuuluvia vahinkoja korjatessaan osakkaan irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja eikä kustannuksia, joita aiheutuu muualla asumisesta. Sitä varten jokaisella on oma kotivakuutus.

Vuokranantajan kannattaa aina vaatia vuokrasopimuksessa vuokralaiseltaan voimassa oleva kotivakuutus. Osakas ei ole vastuussa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, mutta joku vahingosta aiheutuneet kustannukset kuitenkin aina maksaa. Jos se ei ole vakuutus eikä asukas, se on taloyhtiö = kaikki osakkaat.

Näin vältät vesivahingon

  • Tarkista pesukoneiden poistoletkut, vesiliitännät ja tulohanojen toimivuus ja tiivisteet säännöllisesti.
  • Vaihda yli viisi vuotta vanha poistoletku uuteen.
  • Asenna vuotokaukalot pesukoneiden ja kylmälaitteiden alle.
  • Käytä koneita vain, kun olet kotona.
  • Sulje hana aina ohjelman päätyttyä.
  • Käytä uuden koneen asentamiseen ammattilaista.
  • Tarkista, että kylmälaitteen vesiputki ohjautuu haihdutusaltaaseen ja että allas on ehjä.
  • Varmista, että jääkaapin sisällä oleva sulamisveden aukko ei ole tukkeutunut.
  • Pakastinta sulattaessa huolehdi, etteivät sulamisvedet pääse valumaan lattialle.
  • Tarkista aina pakastimessa käydessäsi, että ovi menee kunnolla kiinni.
  • Puhdista lavuaarien hajulukot ja lattiakaivot säännöllisesti.
  • Älä kaada lavuaariin ruuan tähteitä, rasvaa tai öljyä.
  • WC-pönttöön vain ihmisten jätöksiä ja paperia.
  • Suihku ei ole nukkumista varten!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto