Viimeisimmät uutiset

Energiansäästövinkit taloyhtiöille ja kotitalouksille

Eniten energiaa taloyhtiössä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiön hoitokuluista energia – ja vesikustannukset ovat tyypillisesti 30–40 prosenttia (perustuu vuoden 2020 tilastoihin).

Ennen kuin taloyhtiössä suunnitellaan isompia energiaremontteja, kannattaa ensin tutustua oman taloyhtiön energiankulutukseen. Kulutuksen seuraaminen on ensimmäinen askel kohti energiansäästötoimenpiteitä. Yhtä lailla, kun taloyhtiön hallituksen kokouksissa seurataan yhtiön kassasaldoa, tulisi seurata myös energian- ja vedenkulutusta.

Taloyhtiössä energiansäästöä voidaan saada asukas- ja taloyhtiötasolla. Energiansäästössä ei ole olemassa pikavoittoja tai vippaskonsteja. Esimerkiksi monelle tutut energiansäästövinkit lyhyemmästä suihkusta, huonetilojen lämpötilan laskusta ja hukkaenergian vähentämisestä ovat hyviä keinoja ja viimeistään nyt, kannattaa niihin kiinnittää huomiota.

Paljonko vettä kuluu?

Lyhentämällä suihkuaikaa, säästetään helposti energiaa ja vettä. Taloyhtiössä lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Käyttöveden lämmittämiseen kuluu tyypillisesti noin 20–30 % ostetusta lämmitysenergiasta. Taloyhtiöissä, joissa ei ole käytössä asuntokohtaisia vesimittareita, vettä kuluu yleensä enemmän.

Kuva: Kiinteistöliitto Uusimaa

Lämpötiloja kannattaa laskea

Monen taloyhtiön rappukäytävässä on aivan liian kuuma. HSY:n tekemässä Taloyhtiöiden yhteistilojen lämpötilaprojektissa huomattiin, että mitattujen taloyhtiöiden yleistilojen lämpötilat olivat talvella pääsääntöisesti yli 20 asteen ja jopa 24 asteessa. Yhteistiloissa onkin merkittävää säästöpotentiaalia. Noin 17 astetta pitäisi riittää hyvin rappukäytävään ja verkkokellariin. Lisäksi autohallien lämpötilaan kannattaisi kiinnittää huomiota.

Laskemalla huoneistolämpötilaa saadaan energiansäästöä. Jos taloyhtiön kaikkien lämmitettyjen tilojen lämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästetään noin 5 prosenttia taloyhtiön lämmitysenergiassa.

Huonelämpötiloja kannattaa seurata ja mitata säännöllisesti. Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla.

Huonelämpötila on parhaimmillaan 20–22º C.

Huonelämpötila on parhaimmillaan 20–22º C. Liian korkea yli 23 asteen lämpötila ei ole ihmisen terveydelle hyväksi ja lisäksi se lisää energiankulutusta ja aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta asuntoon. Alle +18º C lämpötiloissa ilman suhteellinen kosteus voi kasvaa niin suureksi, että rakenteisiin alkaa pesiytyä sieniä ja muita mikro-organismeja. Sopiva ja terveellisin huoneilman kosteus on 30–40 %. Liiallinen huoneilman kosteus aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteiden pinnalle ja lisää mikrobien kasvua.

Asuntojen lämpötilaan vaikuttaa huoneistoissa olevien patteriventtiilien säätäminen sekä etenkin taloyhtiön koko patteriverkoston perussäätöjen kunnossapito. Mikäli huonelämpötilat eri asunnoissa vaihtelevat enemmän kuin +/- 2 astetta, on syytä suorittaa patteriverkoston perussäätö. Kun patteriverkosto on perussäädetty, on hyvä taso huonelämpötilan vaihteluille +/- 1 º C eli huonelämpötilat ovat kahden asteen sisällä. Välttävällä taso on silloin, kun huonelämpötilat poikkeavat +/- 1,5 º C eli huonelämpötilat ovat kolmen asteen sisällä.

Helpoiten seuraat huonelämpötiloja hankkimalla lämpömittarin jokaiseen huoneeseen. Sijoita se oleskelualueelle, ei ulkoseinälle, ikkunoiden tai pattereiden läheisyyteen. Jos huoneilman lämpötilat ovat talvella liian korkeita, ilmoita siitä huollolle, joka voi laskea huoneiston lämpötilaa. Älä tuuleta lämpöä harakoille. Tarvittaessa voit noutaa lämpömittarin Bralevan toimistoilta (lämpömittarit tulossa syksyn aikana).

Ilman tulee kiertää patterin ympärillä, jotta se lämmittäisi kotiasi. Kalusta kotona järkevästi. Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin eikä termostaatin eteen, sillä silloin termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.

Oikein toimiva vesikiertoinen lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan. On myös aivan normaalia, että patteri tuntuu välillä kokonaan viileältä, jos huoneessa on muuten lämmintä.

HUOM! Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea täysin milloinkaan! Mikäli asunnossa on vedontunnetta, kannattaa olla yhteydessä kiinteistöhuoltoon eikä nostaa huoneiston lämpötilaa.

HUOM! Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea täysin milloinkaan!

Suosituslämpötilat ovat:

  • makuuhuone 18–21°C
  • muut huoneet 20–22°C
  • rappukäytävä 17°C
  • varasto 12°C
  • autotalli 8°C.

Mihin sähköä kuluu?

Kerros- ja rivitaloissa kiinteistösähkön kulutus on keskimäärin noin neljä prosenttia taloyhtiön hoitokuluista. Kulutustaso vaihtelee talon toimintojen mukaan, esimerkiksi hissit, kylmäkellarit ja autohallit vaikuttavat kulutukseen.

Taloyhtiössä kannattaakin nyt tarkastaa yleisten tilojen ja pihavalaistuksen tilanne ja tehdä mahdollinen päivitys LED-tekniikkaan, selvittää taloyhtiösaunan todellinen käyttöaste ja tehdä lämmitysaikojen optimointi sen perusteella. Lisäksi kannattaa tarkistaa erilaisten sulatusjärjestelmien, kuten räystäskourusulatuksen, toiminta sekä selvittää yleisen kylmäkellarin käyttöaste ja poistaa se käytöstä tarpeen mukaan. Ennen autojen lämmityskauden alkua on myös hyvä tarkistakaa autolämmitysten toiminta ja ohjaukset.

Taloyhtiön sähkösopimukset on myös hyvä tarkastaa, onko käytössä pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus.

Taloyhtiön sähkösopimukset on myös hyvä tarkastaa, onko käytössä pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus.

Muita energiansäästövinkkejä taloyhtiöille

Yleisten tilojen ikkunoiden ja ovien tiivistysten tarkistaminen ja korjaus, vedenkulutuksen hillintä vakiopaineventtiilin avulla sekä rikkinäisten vesikalusteiden korjaus tai vaihto uusiin.

6 Energiansäästövinkkiä asukkaille

Lataa energiansäästövinkit täältä vaikka taloyhtiösi ilmoitustaululle!

Hyödyllisiä linkkejä

Lähde: Kiinteistöliitto Uusimaa