Hävitä vieraslajikasvit ajoissa taloyhtiön pihalta
Jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää ennen siementen kehittymistä. Haitallisten vieraslajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Kurtturuusun osalta siirtymäaika on tulossa päätökseen pian ja lajin kasvatus omalla pihalla on kiellettyä 1.6.2022 alkaen. Tämä koskee myös yksityispihoja eli tavanomaisia omistajiensa tai haltijoidensa käytössä ja hoidossa olevia alueita. Eli myös taloyhtiöiden pihoja.
Vieraslajit eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne tulee hävittää puutarhasta ennen siementen kehittymistä. Pienet määrät vieraslajikasveja, kuten jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut, voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu. Suuremmat kuormat voi viedä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimipisteisiin.
– Sortti-asemilla otetaan vastaan pieniä määriä vieraslajikasvej . Ne tulee pakata muovipusseihin ja laittaa sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan hävitettäväksi. Kurtturuusun voi tuoda risukuorman mukana. Se haketetaan ja käytetään tukiaineena Ämmässuon ekoteollisuuslaitoksessa biojätteen käsittelyssä eikä se käsittelyn jälkeen aiheuta leviämisvaaraa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Suuremmat määrät, kuten talkoolavat ja kuorma-autokuormat, otetaan vastaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraskasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen. Tarkemmat tiedot löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/puutarhajäte.
Miksi vieraslajeja torjutaan?
Vieraslajikasvit ovat ihmisen mukana Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista. Kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia haittoja ja muun muassa hävittää jättiputket Suomesta.
Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa alkuperäisluonnolle, heikentävät satoa ja aiheuttavat metsätuhoja, tai niistä on haittaa ihmisten tai kotieläinten terveydelle. Vieraslajeista voi olla harmia myös silloin, kun ne valtaavat virkistysalueen tai uimarannan. Ilmaston lämpenemisen myötä vieraslajien aiheuttamat haitat tulevat todennäköisesti kasvamaan.
Braleva Kiinteistöpalvelut Oy:n viherpalvelut auttavat taloyhtiöitä ja muita kiinteistöjä vieraslajien tunnistamisessa ja poistossa sekä korvaavien kasvien valinnassa ja istutuksessa. Pyydä meiltä tarjous!
Lue lisää Bralevan viherpalveluista täältä
Näin hävität vieraslajikasvit:
-
-
- Keväällä: tarkista ja poista vieraslajikasvit.
- Kesällä: poista kukintavaiheessa olevat vieraslajikasvit.
- Syksyllä: poista vieraslajikasvustot + kukat ja siemenet
- Laita pienet määrät vieraslajikasveja kotien biojäteastiaan
- Vie peräkärrykuormat Sortti-asemille. Tarkista aukioloajat ja muut muutokset verkkosivuilta www.hsy.fi/sorttiasemat
- Vie kuorma-autokuormat Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.
-
Pyydä tarjous vieraslajien poistosta meiltä
Meiltä saat apua myös vieraslajien torjuntaan! Haitalliset vieraslajit, kuten kurtturuusu ja komealupiini, tulee poistaa taloyhtiöiden pihoista. Kurtturuusu tulee poistaa 1.6.2022 mennessä. Autamme sinua lajien tunnistuksessa ja poistossa ja autamme korvaavien kasvien valinnassa sekä istutuksessa.
Kaipaako kiinteistösi piha-alue muuta kunnostusta tai saneerausta? Viheralueet uutta suunnitelmaa? Meiltä saat ammattitaitoista apua myös isompien kokonaisuuksien toteuttamiseen. Bralevan viherpalvelut pitää pihasi kunnossa! Braleva tarjoaa kaikki asumisen palvelut pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella sekä Keski-Uusimaalla.
”Taloyhtiöiden olisi hyvä sopia huoltoyhtiön kanssa vieraslajien poistosta. Työ on erillisvelotettavaa ja huolto ei automaattisesti poista vieraslajeja taloyhtiöiden pihoista.”
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto
Lähde: HSY