Viimeisimmät uutiset

Jos koti jää tyhjäksi, muista nämä!

Jos olet lomasi aikana pidempään poissa kotoa, kotona kannattaa tehdä muutama etukäteisvalmistelu välttääkseen vahinkojen ja mahdollisten murtojen aiheuttamia ikäviä yllätyksiä.

Irrota sähkölaitteet

Tarkista, että kaikki päivittäiskäytössä olevat sähkölaitteet ovat varmasti pois päältä. Varminta on irrottaa pistokkeet seinästä, niin laitteet ovat suojassa myös mahdollisen ukkosen varalta. Valmiustilassa olevat laitteet vievät myös yksin ollessaan aivan turhaan sähköä.

Hanat kiinni

Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen hanat ovat kiinni.

Kylmälaitteet pois päältä

Jääkaappi ja pakastin kannattaa tyhjentää, sulattaa, kuivattaa ja jättää pois päältä. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä. Samalla on hyvä tilaisuus siirtää laitteet pois paikaltaan ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa: vesiputki ohjautuu haihdutusaltaaseen ja että allas on ehjä. Imuroi myös laitteen takana oleva lauhdutin, niin laitteesi on paloturvallinen ja kuluttaa vähemmän sähköä.

Pilaantuva ruoka mukaan

Tyhjennä myös pöydät ja roskakorit. Pilaantuva ruoka houkuttelee paikalle muurahaisia tai muita hyönteisiä. Postiluukusta käytävään tuleva haju paljastaa poissaolon.

Avain huoltoon

Jos olet asennuttanut oveesi turvalukon tai taloyhtiön yleisavain ei sovi lukkoosi, kannattaa vara-avaimet toimittaa huoltoon tai lähellä olevalle luottoystävälle/naapurille. Yllättävä kunnossapitotarve voi vaatia huoneistossasi käyntiä poissa ollessasi. Ilman avaimia ovi joudutaan murtamaan auki. Oven korjausvastuu määräytyy kunnossapitovastuun mukaan esim. vikaantunut tai pattereita vailla olevan palovaroittimen vuoksi tehtävä tarkistus menisi osakkaan ”piikkiin”.

Vaihda palovaroittimen paristo

Paristokäyttöinen palovaroitin on tarkistettava säännöllisesti ja paristot vaihdettava noin vuoden välein. Jos paristojen vaihdosta on jo aikaa ja olet pidempään poissa, kannattaa paristot vaihtaa ennen lähtöä. Epämääräiset äänet ja piipitykset tyhjillään olevasta huoneistosta aiheuttavat huolta ja johtavat monesti huoneistossa tehtävään tarkastuskäyntiin.

Vettä viemäreihin

Hajulukot kuivuvat kesän lämmössä ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin ja käytävään. Veden haihtumisen estämiseksi lavuaariin ja lattiakaivoon ei tule kuitenkaan kaataa öljyä, se tukkiin viemärit! Pyydä esim. kukkienkastelijaa valuttamaan vettä hanoista ja vetämään vessa kerran viikossa.

Koti asutun näköiseksi

Maan tasolla olevien asuntojen piha-alueelle voi jättää työkaluja tai leluja lojumaan. Verhoja ei kannata jättää niin, että kotiin näkyy suoraan sisälle. Jatkuvasti kiinni olevat verhot voivat myös houkutella varkaita, joten pyydä vaikka kukkienkastelijaa liikuttamaan verhoja eri asentoihin. Myös valot voi laittaa syttymään ja sammumaan ajastimella.

Postit talteen

Pursuava posti on merkki tyhjillään olevasta kodista. Postilaatikko kannattaa käydä välillä tyhjentämässä tai asunnon väliovi jättää sen verran raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Pyydä esimerkiksi naapuria tai kukkienkastelijaa hakemaan postit säännöllisesti. Postin voi myös kääntää lomaosoitteeseen ja sanomalehdet perua väliaikaisesti.

Kasvit hoitoon

Lakastuneet kasvit kiinnittävät murtovarkaiden ja mahdollisesti myös uteliaiden hyönteisten huomion. Hommaa kukille ja kasveille hoitoapua loman ajaksi. Voit myös viedä kukat kesähoitoon esimerkiksi naapurille. Kukkienkastelija on arvokas apu postin noutoon, verhojen siirtelyyn ja tyhjentyneiden vesilukkojen täyttöön.

Kyttäyssopimus

Luottonaapuri tai –tuttava voi tarkkailla kotiasi ja kutsua tarvittaessa virkavallan apuun. Muistathan kertoa heille, jos joku on tulossa esimerkiksi kukkia kastelemaan.

Some-hiljaisuus

Somessa ei kannata kertoa tarkkoja lomasuunnitelmia ja poissaoloaikoja.  Lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Poissaolosta ei kannata muutenkaan ”huudella” vieraiden ihmisten kuullen. Myös murtovarkaat seuraavat sosiaalista mediaa seuraavia kohteita etsiessään.

Ovet ja ikkunat kiinni

Sulje kaikki ikkunat aina, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni vakuutusten vuoksi. Tarkista, että parvekkeen ovi/takaovi on kunnolla kiinni ja lukossa. Jos kotonasi on turvalukko ja/tai murtohälytin, käytä niitä.

Rentouttavaa lomaa!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto