Viimeisimmät uutiset

Muistilista loppuvuoden juhliin

Pikkuhiljaa ajatuksemme siirtyvät jo tulevaan juhlakauteen. Valmistaudumme kukin tavoillamme joulun ja uudenvuoden juhlintaan. Juhlapyhät vapaapäivineen ja juhliin liittyvine perinteineen tuovat mukanaan monia normaalista arjesta poikkeavia tilanteita. Valmisteluja tehdessämme emme välttämättä tule ajatelleeksi, että niihin sisältyy myös vaaroja ja riskejä. Joulukuu on talvikauden vaarallisin kuukausi. Onnettomuuksia sattuu muun muassa tulipalojen ja asuntomurtojen muodossa. Jotta tuleva juhlakausi sujuisi kaikilla mukavasti, tässä muutama vinkki onnistuneen tunnelman takaamiseksi.

PALOTURVALLISUUS – TARKKANA TULEN KANSSA SISÄLLÄ JA ULKONA

KYNTTILÄ tuo turvallisesti poltettuna lämpöä ja tunnelmaa. Se on kuitenkin avotuli ja siksi sitä ei pidä koskaan jättää yksin ilman valvontaa. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa lapsi- ja lemmikkiperheissä. Pidä kynttilät ja tikut poissa lasten ulottuvilta ja varoita vaaroista. Älä jätä lapsia ja lemmikkejä yksin kynttilöiden kanssa.

Tarkista, että

  • kynttilät eivät pääse kaatumaan
  • alusta on palamaton
  • kynttilät ovat riittävän kaukana toisistaan
  • ympärillä on riittävästi etäisyyttä helposti syttyviin materiaaleihin
  • astia soveltuu kynttilöiden polttamiseen
  • alkusammutusvälineet ovat lähettyvillä.

Varmista, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa aina tulen!

ULKOTULIEN KANSSA tulee noudattaa samanlaista varovaisuutta. Ulkotulia ei ole tarkoitettu parvekekäyttöön, terasseille eikä katoksen alla poltettavaksi. Taloyhtiön piha-alueillakaan ei suositella ulkotulien ja roihujen polttamista. Valvomattomina ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita ja kepposena seinään heitetty steariini on vaikea poistaa. Ulkotuli tulee sijoittaa etäälle palavista rakenteista, palamattomalle alustalle omaan telineeseensä, jotta tuuli ei pääse sitä kaatamaan. Ulkotulet sammutetaan ennen nukkumaan menoa tukahduttamalla.

SAMMUTUSVÄLINEET

Kotoa on hyvä löytyä riittävä määrä alkusammutusvälineitä ja jokaisen kannatta opetella käyttämään niitä.  Sammutuspeite on edullinen hankinta. Käsisammutin on tehokkaampi kuin sammutuspeite. Pidä sammutusväline aina keittiössä käden ulottuvilla.  Vettä ei saa käyttää sähkölaite- tai rasvapalon sammuttamiseen.

TARKISTA PALOVAROITIN!

Vain toimiva palovaroitin voi pelastaa sinut ja naapurisi ajoissa.

PIDÄ KINKKUA SILMÄLLÄ -RASVA JÄTEASTIAAN

Kinkku on viisainta paistaa päiväsaikaan ja valvovan silmän alla. Yksikseen tuntikausia uunissa muhiva kinkku rasvoineen voi syttyä palamaan, jos uunin termostaatti ei toimikaan kunnolla.

Kaada sulanut kinkun rasva astiaan ja vie se ulos jähmettymään. Jähmettyneen rasvan voit viedä biojätteeseen tai tiiviissä astiassa sekajäteastiaan. Muista, kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin eikä WC-pönttöön! Jähmettyessään se tukkii putkistot ja aiheuttaa kalliita vahinkoja. Myös kaikki muut ruuantähteet biojätteeseen, ei wc-pönttöön.

Tänäkin vuonna voit tehdä myös kinkkutempun viemällä rasvan kierrätykseen.

KÄYTÄ VAIN EHJIÄ VALOSARJOJA

Jos vähäkään epäilet valojen turvallisuutta, korvaa ne uusilla. ”Vain sisäkäyttöön” tarkoitettuja valoja ei saa käyttää ulkona. Sammuta sisävalosarjat aina mennessäsi nukkumaan tai kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa.

Koristele ulkotilat ja parvekkeesi maltilla. Voimakkaasti vilkkuvat valot voivat häiritä naapureita.  Käytä ulkona vain ulkokäyttöön soveltuvia valosarjoja ja tarkista, että myös valosarjan muuntaja voidaan sijoittaa ulos. Ulkovaloja ei saa kytkeä sisäpistorasiaan yhdistettyyn jatkojohtoon.

Rikkoutuneet led -kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen. Keräyspisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info

JOULURAUHA KAIKILLE

Muistetaan juhlapyhien aikaan myös naapureita ja kunnioitetaan niin taloyhtiön hiljaisuusaikoja kuin Turussa jouluaattona klo 12 julistettavaa joulurahaa. Vältä siivousta, tamppausta, pyykkäystä tai muuta kovaäänistä työskentelyä joulurauhan aikana. Huolehdi, että myös perheesi ja lemmikkisi rauhoittuvat joulun viettoon.

ILOTULITTAMINEN

Ilotulitteita ammuttaessa on hyvä olla riittävän avoimella paikalla ja varmistaa niin oma kuin läheistenkin riittävä suojautuminen. Suuntaa raketit aina poispäin rakennuksista ja ihmisistä. Muista suojalasit.

Ilotulitteita ei saa ampua parvekkeelta eikä niitä suositella ammuttavan taloyhtiön pihallakaan. Asuntojen läheisyydessä ammutut raketit ovat vaarallisia. Tulitteet voivat lentää ikkunoihin, parvekkeelle tai ulkona liikkuvien päälle ja aiheuttaa palovaaran ja henkilövahinkoja.

Uudenvuoden paukkeen keskellä ei kannata myöskään unohtaa nelijalkaisia perheenjäseniä. Kissat ja varsinkin koirat ovat useimmiten hyvin peloissaan paukkeesta ja saattavat helposti lähteä karkuteille.

JUHLIA TIEDOSSA?

Kotijuhliin ei pääsääntöisesti tarvita lupaa. On kuitenkin kohteliasta ilmoittaa juhlista naapurille etukäteen, esimerkiksi viikkoa ennen ilmoitustaululla. Uutenavuotena naapurit ovat yleensä suvaitsevaisia. Muistetaan silti myös hiljaisemmasta juhlasta pitäviä.

JÄTÄ KOTI ASUTUN NÄKÖISEKSI

Suuntana sukulaiset vai etelän lämpö? Kotoa pidempään poissa ollessaan on hyvä jättää koti asutun näköiseksi. Naapuri voi käydä työntämässä luukussa roikkuvat postit kokonaan sisään tai tyhjentää täyden postilaatikon. Rivitalossa kannattaa pyytää naapuria lakaisemaan lumet oven edestä. Myös valot kannattaa laittaa ajastimella syttymään ja sammumaan itsestään. Sulje kaikki ovet, ikkunat ja pesukoneiden venttiilit Laita ovet turvalukkoon ja varmista, että myös huollolla on turvalukon avain. Yllättävä kunnossapitotarve voi ilmetä poissa ollessasi.

SOME HILJAISUUS

Somessa ei kannata ”huudella” poissaolostaan. Älä kerro somea seuraaville murtovarkaille tarkkoja lomasuunnitelmiasi ja poissaoloaikoja. Lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Asuntomurtojen määrä kasvaa loma-aikoina, eikä joulukaan tee tässä poikkeusta.

KIITOS, KUN LAJITTELET MYÖS JOULUNA!

Juhlapyhien aikaan jätteiden määrä on poikkeuksellisen suuri. Myös tyhjennyspäivät voivat poiketa tavallisesta ja tyhjennysväli voi olla normaalia pidempi. Jäteastioita ei pääsääntöisesti tyhjennetä pyhäpäivinä ja ne saattavat täyttyä.  Jos astiat täyttyvät, pidä asunnossasi kaikki kuivat ja haisemattomat roskat, kuten lahjapakkaukset, kunnes roska-astiat on jälleen tyhjennetty.

JÄHMETTYNYT KINKUN PAISTORASVA ja muut ruuantähteet biojätteeseen. Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin eikä WC-pönttöön! Jähmettyessään se tukkii putkistot ja aiheuttaa kalliita vahinkoja.

LAHJAPAPERIT sekajätteeseen. Ne eivät kelpaa paperinkeräykseen.

LITISTETYT PAHVIT kartonginkeräykseen.

RIKKOUTUNEET VALOSARJAT sähkö- ja elektroniikkakeräykseen.

TINAT vaarallisen aineen keräykseen, tai käytä ne uudelleen ensi vuonna.

KUUSET jätehuoneen ulkopuolelle, ne kerätään maksutta.

ÄLÄ JÄTÄ ROSKIA JÄTEASTIOIDEN ULKOPUOLELLE 
Jäteastioiden ulkopuolelle jätetyistä roskista ja kansi auki olevista astioista veloitetaan erikseen ja ne aiheuttavat taloyhtiölle turhia lisäkuluja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kinkkutemppu – paistinrasvat polttoaineeksi

Vältä roskaruuhka

Voiko ilotulitteita ampua taloyhtiön pihalla?

Kiireellisissä asioissa yhteys huoltoon

Jos jotain yllättävää kuitenkin sattuu, huoltoyhtiöt päivystävät ympäri vuorokauden myös juhlapyhinä. Päivystysnumero löytyy taloyhtiön ilmoitustaululta ja asukassivuilta, useimmiten myös kiinteistön ulko-ovista.

ASUKASSIVUT

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto