Näin vältät hajoavat biojätepussit ja hajuhaitat
Poista biojätteestä neste, minimoi kosteus ja tyhjennä biojätepussi riittävän usein. Näin vältät biojätteen hajuhaitat ja saat jätepussin säilymään ehjänä.
Biojätteen lajittelun tärkeys korostuu kesällä. Moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä. Biojätteet ja ruoantähteet kuuluu lajitella kiinteistön biojäteastiaan. Biojäte tulee viedä astiaan kompostoituvassa pussissa tai muussa kompostoituvassa pakkauksessa. Biojätettä ei saa laittaa astiaan irrallisena. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että usein kodista löytyy jo valmiiksi lajitteluun sopivia helppoja ja ilmaisia ratkaisuja.
Käytetyt kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho- tai sokeripussit toimivat erinomaisesti biojätteelle.
– Käytetyt kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho- tai sokeripussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse askarrella pussin, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen ehdottaa.
Biojätepussi kestää, kun viet jätteet usein keräykseen
Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.
– Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset, Tukiainen sanoo.
Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytetty talouspaperi imemään kosteutta.
– Munakenno pohjalla imee jätteestä kosteuden ja saa pussin kestämään pidempään. Tämä niksi yhdistettynä riittävän tiheään tyhjentämiseen ennaltaehkäisee biojätepussin hajoamista, Tukiainen vinkkaa.
HSY:n keräämä biojäte käsitellään biojätteen käsittelylaitoksessa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Biojätteestä tuotetaan sähköä ja lämpöä sekä kompostia, jota käytetään mullan raaka-aineena. Näin biojätteen sisältämä energia ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin kiertoon.
Lajittele biojätteeseen
- hedelmien ja vihannesten kuoret
- ruoan tähteet
- kalanruodot, luut
- jähmettyneet rasvat
- kananmunakennot
- kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit
- pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat
- kasvinosat ja kuihtuneet kukat
- pienet määrät haravointijätettä
- lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (esim. purut ja pelletit).
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto
Lähde: HSY