Viimeisimmät uutiset

Postiluukun vinkuminen voi olla merkki kiinteistön alipaineesta

Postiluukusta kuuluva vinkuva ääni ja esimerkiksi muualta sisään kantautuvat hajut ovat merkkejä huoneiston ilmanvaihdon alipaineistuksesta. Liika alipaine kertoo ilmanvaihdon säätöjen epätasapainosta eikä ole hyväksi sisäilman laadulle. Alipaine saadaan kuriin oikeilla säädöillä. Väärät säädöt voivat hukata jopa puolet lämmitysenergiasta. Ennen lämmityskauden alkua on hyvä hetki tarkistuttaa ammattilaisella kiinteistön ilmanvaihdon säädöt.

Ilmanvaihdon oikeanlaiset säädöt ovat keskeinen osa asuntojen energiatehokkuutta ja hyvää sisäilmaa. Liian kovalla käyvät laitteet haaskaavat etenkin lämmityskaudella lämmintä sisäilmaa ilmaa taivaan tuuliin.

– Kertaalleen lämmitettyä sisäilmaa ei missään nimessä kannata liian voimakkaalla poistolla imeä harakoille. Jos tuloilman ja poistoilman tasapaino on pielessä, voi oikeilla säädöllä säästää jo merkittäviä summia ilman yhtäkään remonttia tai suurempaa investointia. Tämä kannattaa hoitaa kuntoon ennen lämmityskauden alkua, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve muistuttaa.

Alipaine huoneistossa voi syntyä paitsi vääränlaisista säädöistä myös siitä, jos ilmanvaihdolle tarkoitetut reitit tukitaan.

– Lämmityskaudella monelle tulee mieleen tukkia ikkunoiden läheisyydessä olevat korvausilmaventtiilit energiatehokkuuden parantamiseksi. Tähän näkee joka vuosi jos jonkinlaisia viritelmiä ja tänä vuonna ilmareikien tukkimiseen on varmasti monella houkutus kustannusten säästämiseksi. Näin ei kuitenkaan missään nimessä saa tehdä, Valve muistuttaa.

Sisäilman laatu kärsii, jos tuloilma virtaa sisään viemäreistä ja tai postiluukusta

Säätämällä ilmanvaihdon asetukset kohdalleen parannetaan myös huoneiston sisäilman laatua ja vähennetään vetoisuutta. Alipaineistetussa huoneistossa korvausilma pyrkii sisään epäterveitä reittejä pitkin esimerkiksi viemäreiden, rakenteiden ja postiluukun kautta. Mikäli kodissa ovien alta puhaltaa, postiluukku vinkuu tai sisälle kantautuu epämääräisiä hajuja, jotka eivät ole peräisin omasta asunnosta, onkin se usein merkki siitä, että  ilmanvaihdon säädöt eivät ole kunnossa ja huoneistossa vallitsee alipaine. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä isännöitsijään, jotta ilmanvaihdon säädöt voidaan ammattilaisen toimesta tarkistaa.

– Monissa kerrostaloissa on käytössä koneellinen poistoilmanvaihto, missä nimensä mukaisesti sisäilma ohjataan koneellisesti ulos, mutta tilalle tuleva puhdas ilman tulee sisään painovoimaisesti. Puhtaalle ilmalle on oltava sille tarkoitetut reitit ja riittävä määrä suodattimin varustettuja korvausilmaventtiilejä tai muuten ilma pyrkii sisään sieltä, mistä se pääsee eli ikävimmissä tapauksissa viemäreiden ja postiluukun kautta, tai rakenteista tuoden epäpuhtauksia mukanaan. Tämä ilma ei todellakaan ole sitä, mikä luo hyvän sisäilman, Valve huomauttaa.

Myös ilmanvaihtokanavien puhtaanapito liittyy yhtälailla sekä sisäilmaan että energiankulutukseen.

– Ilmanvaihtokanavat pitää ammattilaisen toimesta puhdistaa vähintään seitsemän, mielellään jopa viiden vuoden välein. Ne keräävät vuosien saatossa uskomattoman määrän pölyä ja epäpuhtauksia sisäänsä. Jos putket ovat vaikka vain osittainkin tukossa, vie se ilmanvaihtokoneelta turhaa energiaa ilman pyörittämiseen niiden lävitse, Valve päättää.

Lähde: CERVI