Viimeisimmät uutiset

Raitisilmaventtiilien tukkiminen on karhunpalvelus sisäilmalle

Ensimmäisten pakkasten saapuessa monelle tulee mieleen tukkia kodin seinässä olevat raitisilmaventtiilit energian säästämiseksi. Niin ei kuitenkaan missään nimessä tulisi tehdä, ohjeistaa asiantuntija. Riittämätön ilmanvaihto tai tukkeutuneet ja likaiset ilmanvaihdon suodattimet huonontavat sisäilman laatua, mikä vaikuttaa sekä rakennuksen kuntoon että asukkaiden terveyteen. 

Monessa suomalaiskodissa ilmanvaihto perustuu menetelmään, missä puhdas ilma ohjataan sisälle huoneiston ulkoseiniin asennettujen raitisilmaventtiilien kautta. Keskeistä ilmanvaihdon toimivuudessa on riittävä raitisilmaventtiilien määrä.

– Raitisilmaventtiilien puuttuminen on sisäilman kannalta huono vaihtoehto. Vähintään jokaisesta makuuhuoneesta tulisi löytyä venttiili, josta puhdas korvausilma pääsee ohjatusti sisään. Mikäli ilmanvaihtoaukot ovat tukossa tai suljettuina, ilma pyrkii huoneistoon epäpuhtaasti esimerkiksi postiluukun tai viemärin kautta, mikä aiheuttaa ongelmia sisäilmaan, Cervin toimitusjohtaja ja sisäilman asiantuntija Petri Valve sanoo.

– Kehottaisin kaikkia tarkistamaan tilanteen oman kodin osalta. Usein tulee vastaan huoneistoja, joissa ilmanvaihdon kannalta erittäin tärkeät ilma-aukot on joko remontin myötä tai kylmän ilman sisääntulon estämiseksi tukittu. Pyyheliinat, rätit, villasukat ja jopa vanhat kengät ovat tavallisimpia keinoja, joilla korvausilmaventtiileitä tukitaan, Valve jatkaa.

Ilmanvaihtojärjestelmä on taloyhtiön asia, mutta myös osakkaalla on vastuunsa

Raikkaan ilman tulee ohjautua huoneistoon sille tarkoitettua reittiä pitkin puhtaiden ilmanvaihtosuodattimien läpi. Taloyhtiön vastuulla on hoitaa ilmanvaihtojärjestelmien toimivuus ja puhdistus sekä suodattimien vaihdot. Taloyhtiö vastaa myös siitä, että näin lämmityskauden alkajaisiksi koneellinen ilmanvaihto on kytketty talviasentoon. Asukkaan taas tulee huolehtia sisätiloissa näkyvien ilmanvaihtoventtiilien puhtaudesta. Omakotiasujalle lankeaa lisäksi myös suodattimien vaihdot.

Ilmanvaihtosuodattimien suositeltava vaihtoväli on kaksi kertaa vuodessa. Laadukkaalla ilmanvaihtosuodattimella varmistetaan, että pienetkään ulkoa tulevat epäpuhtaudet eivät pääse sisälle asuntoon. Ulkoilman pienet hiukkasmaiset ilmansaasteet ovat ongelma etenkin kaupungeissa ja huoneistoissa, jotka sijaitsevat vilkkaan tien läheisyydessä.

– Liikenteen saasteet, katupöly, noki ja siitepöly ovat esimerkkejä epäpuhtauksista, joita ulkoilmasta pääsee sisälle huonon ilmanvaihdon myötä, Valve listaa.

 

Asukkaan muistilista kodin ilmanvaihtoon

1. Vain puhtaat korvausilmaventtiilit tuovat puhdasta sisäilmaa 

Suhina on selvä merkki siitä, että pölyä helposti keräävät korvausilmaventtiilit vaativat puhdistusta. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat pääosin kodin oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa. Niitä on voitu asentaa esimerkiksi kattoon, ulkoseinään, katonrajaan tai ikkunoiden karmeihin. Asukkaan tehtävänä on pyyhkiä korvausilmaventtiilit tai niiden ritilät ulkopinnoiltaan ja mielellään myös imuroida säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.

Mikäli venttiileissä tai ilmanvaihtolaitteessa on suodatin, se on joko vaihdettava tai puhdistettava kahdesti vuodessa tai jopa useamminkin esimerkiksi siitepölyaikaan. Taloyhtiöissä suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla. Mikäli korvausilmaventtiilit ovat säädettäviä, niitä voi säätää tarpeen mukaan, mutta koskaan niitä ei saa tukkia kokonaan.

2. Liesituuletin tulee puhdistaa 3 kk välein

Liesikuvun tai liesituulettimen puhdistus on syytä tehdä vähintään 3 kk välein, jottei rasva ja pöly pääse kertymään hormiin ja aiheuta paloturvallisuusriskiä. Metallinen rasvasuodatin voidaan pestä astianpesukoneessa tai liottamalla saippuavedessä ja huuhtelemalla. Noudata liesikuvun tai -tuulettimen puhdistuksessa aina valmistajan ohjeita.

3. Poistoilmaventtiilien puhdistus on asukkaan vastuulla

Ilmanvaihdon poistoilmaventtiilit ja -säleiköt sijaitsevat usein wc- ja kylpyhuonetiloissa, keittiössä ja vaatehuoneessa. Venttiilit puhdistetaan muutaman kerran vuodessa irrottamalla ne (kiertämällä uloimmasta kauluksesta) ja poistamalla ilmaraosta sinne kertynyt ylimääräinen aines. Poistoilmaventtiilien ilmaraon säätöä ei kuitenkaan saa muuttaa venttiileitä puhdistettaessa

4. Koneellista ilmanvaihtoa ei koskaan saa kytkeä pois päältä

Mikäli asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, on tärkeää muistaa, että järjestelmää ei saa koskaan kytkeä kokonaan pois päältä. Ilmanvaihdon tehostusta voi itse lisätä tilanteen mukaan esimerkiksi pesutilojen kosteuden poistoon, keittiön kärynpoistoon tai lisäämään ilmanvaihdon tehoa, kun asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä paikalla. Koneellisen ilmanvaihdon tehotasot ovat yleisimmin 1=poissa, 2=kotona, 3-4=tehostus. Poissaolo tasoa käytetään vain esimerkiksi lomamatkojen aikana.

 

Näin puhdistat poistoilmaventiilit:

1. Irrota venttiili katosta kiertämällä kehyksen uloimmasta osasta vastapäivään.

2. Voit irrottaa venttiilin keskiosan kehyksestä puhdistuksen ajaksi, mutta varo koskemasta venttiilin läpäisevässä kierteessä olevaan säätömutteriin.

3. Pyyhi osat pölystä ja liasta miedolla pesuaineella, esimerkiksi kodin yleispuhdistusaineella. Kuivaa osat.

4. Jos irroitit osat toisistaan, kierrä venttiili takaisin kehykseen aina säätömutteriin asti ja kiristä paikoilleen. Älä edelleenkään muuta säätömutterin asentoa.

5. Asenna venttiili takaisin paikoilleen myötäpäivään kiertämällä

Lähde: Cervi