Viimeisimmät uutiset

Sosiaalipalveluiden huoli-ilmoitus tunnetaan yhä huonosti

Sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun lapsen, aikuisen tai iäkkään henkilön huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta herää huoli.

Arjessa tulee toisinaan vastaan tilanteita, jotka herättävät huolen toisen ihmisen pärjäämisestä. Aina ei kuitenkaan ole selvää, mistä apua voi pyytää, kun huoli herää esimerkiksi toisen ihmisen itsenäisestä asumisesta, turvallisuudesta, kaltoin kohtelusta tai elämänhallinnan haasteista.

Monesti apu vaikeaan tilanteeseen voisi löytyä heikosti tunnetun huoli-ilmoituksen avulla. Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hankkeen Kaisa Karvonen uskoo, että muistisairaat ovat yksi ihmisryhmä, jotka hyötyisivät huoli-ilmoituksen paremmasta tunnettuudesta.

– Moni ei tiedä mitä tehdä, kun muistisairas ihminen liikkuu yöpaita päällä pihalla keskellä päivää tai ei löydä rappukäytävästä omaan asuntoonsa. Hetkessä auttaminen on tärkeää, mutta tieto huolestuttavasta tilanteesta pitäisi saada myös välitettyä eteenpäin, Karvonen toteaa.

Monta nimeä samalle asialle

Ilmoittajan kannalta voi olla haastavaa, että huolen ilmoittamisesta käytetään useita eri nimiä. Ilmoituksen nimi voi asiayhteydestä riippuen olla ”yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi”, ”ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi” tai ”huoli-ilmoitus”.

Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta muistuttaa, että tärkeintä on tarttua toimeen ja avata suunsa. Viranomaiset kyllä varmistavat, että tieto kulkeutuu oikeaan paikkaan.

– Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti, Santalahti tiivistää.

Helpointa ilmoituksen tekeminen on, mikäli kunnan verkkosivuilta löytyy ilmoituksen tekemiseen valmis lomake.

Lähde: Kiinteistöliitto