Viimeisimmät uutiset

Taloyhtiössä vastuu paloturvallisuudesta kuuluu kaikille

Taloyhtiössä paloturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Hallituksella ja asukkaalla on molemmilla omat vastuunsa. Jokaisen omaan turvallisuuteen vaikuttaa myös naapurin toiminta ja päinvastoin.

Hallitus ja isännöitsijä vastaavat, että talon turvallisuusjärjestelyt ovat määräysten mukaiset ja että niitä myös noudatetaan. Vastuuhenkilöiden tehtävänä on laatia ja päivittää taloyhtiön pelastussuunnitelma eli lakisääteinen selvitys talon turvallisuusjärjestelyistä. Hallituksen avuksi voidaan nimetä turvallisuusvastaava.

Asukkaat huolehtivat kotiensa palovaroittimien toimintakunnosta ja ehkäisevät parhaalla mahdollisella tavalla tulipalojen syttymisen. Kotiin tulee hankkia myös riittävä määrä alkusammutusvälineitä, ja jokaisen kannattaa opetella käyttämään niitä. Sammutuspeitteen tai vaahtosammuttimen paikka on keittiössä, josta palot yleisimmin saavat alkunsa.

Jokaisen on hyvä tutustua taloyhtiön ilmoitustaululla olevaan kiinteistön yleiseen turvallisuusohjeeseen, jossa määritellään mm. yhteinen kokoontumispaikka hätätilanteiden varalle. Pelastussuunnitelmat on tavallisesti jaettu huoneistoihin ja/tai ne löytyvät sähköisenä asukassivuilta. Paloturvallisuuteen liittyvät kysymykset ja havainnot on myös hyvä ottaa puheeksi taloyhtiön kokouksissa tai yhteisissä tapahtumissa.

Turvallisuuskävely

Taloyhtiössä kannattaa järjestää turvallisuuskävely, jonka tarkoituksena on käydä läpi kaikki taloyhtiön yhteiset tilat ja paloturvallisuuteen liittyvät tekijät sekä asukkaiden niihin liittyvät havainnot. Turvallisuuskävelyllä huomatut puutteet on myös korjattava. Yleisiä puutteita tai virheitä ovat rappukäytävässä säilytettävät lastenvaunut, vialliset paloturvallisuuslaitteet ja poistumisteiden sekä piha-alueella pelastusteiden esteettömyys.

Tavaroiden säilytys

Asunnoissa tulee välttää tarpeettomien tavaroiden varastointia. Palovaarallisten aineiden säilyttäminen huoneistokohtaisissa varstoissa on kokonaan kiellettyä. Kulkureiteillä, porrashuoneessa tai varaston käytävillä ei saa säilyttää mitään tavaraa, ei mattoja, auton renkaita, kasveja eikä lastenvaunuja. Erilaisten tavaroiden säilyttämisestä voi aiheutua tulipalon syttymisen tai leviämisen vaara, turvallisen poistumisen estyminen hätätilanteissa sekä tulipalon sammuttamisen vaikeutuminen.

Ilkivalta tulipalon syynä

Usein taloyhtiössä syttyy tahallisen teon seurauksena. Roskakatokset, autokatokset, rappu- tai varastokäytävään jätetty tavara houkuttavat sytyttelijöitä. Roskakatokset on hyvä pitää lukittuina eikä niiden ympärille pidä kerätä roskiin myöhemmin vietävää tavaraa.

Palovaroitin

Vastuu palovaroittimen hankinnasta ja toimintakunnosta on asukkaalla. Silti asunnoista usein puuttuu palovaroitin, sen paristoa ei ole vaihdettu tai varoitin on niin vanha, ettei se enää toimi. Taloyhtiö voi yhteisen paloturvallisuuden nimissä uusia kaikkien palovaroittimet säännöllisin väliajoin sekä vaihdattaa patterit kerran vuodessa. Taloyhtiöissä asuu usein monia asukkaita, joille paristojen vaihtaminen on hankalaa tai mahdotonta. Linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa harkita sähköverkkoon kytketyt palovaroittimien asentamista koko taloyhtiöön. Niiden ylläpito paristonvaihtoineen kuuluu taloyhtiölle.

Poistu oikein

Kerrostaloissa huoneistojen väliset seinät ovat niin vahvat, että palo harvemmin leviää huoneistosta toiseen. Siksi usein on turvallisinta odottaa palokuntaa omassa asunnossa, jos tulipalo on naapurissa. Huoneistosta ei voi poistua savua täynnä olevaan porraskäytävään. Toisena poistumisreittinä voidaan käyttää parveketta, ikkuna-aukkoja tai palokunnan tikasautoa. Älä mene parvekkeelle, jos alapuolella palaa. Jos savua tulee sisään, tuki raot. Ilmoita itsestäsi huutamalla, vilkuttamalla valoja, heiluttamalla kädellä ikkunasta tai soita 112.

Rivitaloissa palo voi edetä nopeastikin vintin kautta ja kaikkien nopea poistuminen rakennuksesta on tarpeen.

Jos tulipalo on omassa asunnossa, oikea toiminta ensimmäisten minuuttien aikana ratkaisee. Asunnosta on poistuttava parissa minuutissa. Ulos tulee tietää kaksi reittiä, toinen reitti on usein ikkunan kautta tai parvekkeelle. Hissi voi olla surmanloukku, jos rappukäytävässä on savua – käytä siis aina portaita. Auta myös muita poistumaan oikein. Vain harvoin palokunta ehtii paikalle niin ajoissa, että ihmisten pelastaminen palavasta talosta olisi enää mahdollista.

Kokoontumispaikka

Taloyhtiöissä tulee määrittää yhteinen kokoontumispaikka tulipalotilanteita varten, ja sen tulisi olla myös asukkaiden tiedossa. Kokoontumispaikalla voidaan tarkistaa, ovatko kaikki päässeet turvaan, ja odottaa palokuntaa, joka voi kysyä lisätietoa palon sijainnista ja syttymissyystä.

Tunne naapurisi

Turvallisuutta on myös tuntea omat naapurit. Hätätilanteen varalta on hyvä tietää, onko joku asukkaista vaikkapa liikuntarajoitteinen ja tarvitsee apua poistumiseen – tai vaikka palovaroittimen testaamiseen.

Hätänumeroon soittaminen

Tulipalon syttyessä taloyhtiössä on aina syytä hälyttää apua eikä ajatella, että joku muu on jo voinut soittaa. Kaikilla on velvollisuus hälyttää apua, varoittaa muita ja estää lisävahinkojen syntyminen.

Keittiöstä se syttyy

Monesti tulipalo syttyy keittiöstä päälle unohtuneen tai rikkinäisen sähkölaitteen vuoksi. Tulipalojen sytyttäjänä liesi on tilastoykkönen. Älä jätä ruokaa liedelle tai uunin ilman valvontaa. Muista sammuttaa se aina käytön jälkeen. Asukkaan tulee myös puhdistaa liesituulettimen suodatin, joka kerää rasvaa. Taloyhtiö puhdistuttaa ilmastointikanavat ja keittiöiden hormit säännöllisin väliajoin.

Lieteen on saatavilla erilaisia turvallisuuslaitteita. Turvallisuuteen panostavan taloyhtiön kannattaa hankkia alkusammutusväline, kuten sammutuspeite, jokaiseen asuntoon.

Lähde: paloturvallisuusviikko.fi

Lue lisää helppoja vinkkejä paloturvallisuuteen:

Keittiössä se syttyy, helpot paloturvallisuusvinkit keittiöön

Pikaopas paloturvallisuuteen

Tarkkana kynttilöiden kanssa sisällä ja ulkona

Torju 10 yleisintä syttymissyytä

Tee Palometri ja testaa omat paloturvallisuustaitosi

Miten sinä toimisit, jos tulipalo syttyy? Palometri on viihteellinen testi, jolla voit selvittää, millä tasolla paloturvallisuustaitosi ovat ja miten voit parantaa paloturvallisuutta kotona ja taloyhtiössä. Kaikkien Palometrin tehneiden kesken arvotaan paloturvallisuustuotteita.


tee palometri

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto