Viimeisimmät uutiset

Tulipalot voidaan ehkäistä

Tulipalot voidaan ehkäistä, alkoholi merkittävä riski

Tulipalot ovat useimmiten seurausta ihmisen toiminnasta, siksi ne ovat myös ehkäistävissä.

Lauantaina 21.11. alkavalla Paloturvallisuusviikolla annetaan kaikkien käyttöön yksinkertaiset keinot paloturvallisuuden parantamiseksi palauttamalla mieliin kolme tärkeää asiaa: Miten tulipalojen syttyminen estetään? Miten palo havaitaan nopeasti, jos se kuitenkin syttyy? Miten toimitaan oikein hätätilanteessa?

Torju 10 yleisintä tulipalon syttymissyytä

  • Vie vioittunut laite tai rikkoutunut sähköjohto heti huoltoon alan ammattilaiselle, äläkä korjaa itse.
  • Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.
  • Älä koskaan jätä ruokaa yksin liedelle kypsymään.
  • Alä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon.
  • Varmista riittävät tulisijojen suojaetäisyydet.
  • Älä kuivata pyykkejä löylyhuoneessa.
  • Sijoita valaisin ja muut kuumenevat sähkölaitteet niin, että ne eivät aiheuta palovaaraa. Siirrä kuuma tai lämmin tuhka vain syttymättömään astiaan.
  • Estä takasta kimpoavat kipinät suojaverkolla tai -luukuilla.
  • Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti. Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.
  • Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.

Havaitse ajoissa

Palon havaitsemiseen on olemassa hyvä keino. Palovaroitin havaitsee tulipalon yleensä tehokkaasti, kunhan varoitin on asennettu käyttöohjeiden mukaan kattoon ja sen paristoissa on virtaa. Piippaako sinulla?

Toimi nopeasti

Oikea toiminta tulipalossa on elintärkeää. Niin kotona kuin työpaikallakin on viisasta harjoitella hätäpoistumista. Omalla paloharjoituksella kaikki voivat parantaa omaa paloturvallisuuttaan. Poistumisharjoitus kotona pimeässä voi olla jopa elämys koko perheelle.

Apuna Omassa paloharjoituksessa voi käyttää Paloturvallisuusviikon julkaisemaa Kipinä-mobiilisovellusta. Kipinä muistuttaa myös palovaroittimen testaamisesta kuukausittain.

www.paloturvallisuusviikko.fi

Alkoholin käyttö merkittävä riski

Tänä vuonna 21.11.–1.12. vietettävän paloturvallisuusviikon keskeisenä teemana on alkoholin käytön vaikutus paloturvallisuuteen.

Päihteiden käyttö on osallisena jopa noin 70 prosentissa palokuolemia. Alkoholin käytön aiheuttama paloturvallisuusriski koskettaakin suurta osaa suomalaisia.

Esimerkiksi kokkailu kostean illanvieton jälkeen kannattaa jättää seuraavaan aamuun ja nauttia yöpalaa jääkaappikylmänä. Tilastojen valossa sähkölaitteiden, varsinkin lieden käyttö näyttää olevan suomalaisille muutenkin haasteellista.