Viimeisimmät uutiset

Tunnistatko kotisi yleisimmät vaaranpaikat?

Tapaturmien ja tulipalojen valossa keittiö on kotimme vaarallisimpia paikkoja.  Tulipalojen sytyttäjänä liesi on tilastoykkönen. Kun kokkaat, niin kokkaa ja pidä silmällä valmistuvaa ruokaa.  Sammutuspeitteen tai vaahtosammuttimen paikka on keittiössä käden ulottuvilla.

Ennakointi vie vaaroilta voiman. 11.2. vietettävä hätänumeropäivä ja siihen liittyvä viikon kestävä kampanja kiinnittävät huomiomme tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Arjen turvallisuus kotona syntyy pienistä teoista.

Sisäänkäynti, portaat, parvekkeet ja ikkunat

Käytävillä ja kulkuväylillä ei saa säilyttää mitään tavaroita, jotka vaikeuttavat kodista poistumista hätätilanteessa.

Keittiö

Keittiö on kotitapaturmien näkökulmasta vaarallisimpia paikkoja. Tapaturmien riskiä voi pienentää kiinnittämällä huomiota paloturvallisuuteen, keittiövälineiden säilytykseen ja keittiön kalusteisiin.

Olohuone

Olohuoneen vaaranpaikat liittyvät kirjahyllyyn, tavaroiden säilyttämiseen sekä mahdollisiin palovaaroihin.

Makuuhuone

Makuuhuoneen vaaranpaikat liittyvät sängystä putoamiseen, kompasteluun pimeässä ja palovaaroihin.

Lastenhuone

Lastenhuoneen sisustuksessa matalahkot, nimenomaan lapsille suunnitellut huonekalut ovat usein turvallisin valinta.

Kylpyhuone

Suihkutilan suurin vaara on liukastuminen ja kaatuminen. Märät lattiat kannattaa aina kuivata suihkun jälkeen liukkauden välttämiseksi.

Sauna

Tavaroiden säilytys, vaatteiden kuivatus ja päihteiden käyttö saunassa lisäävät saunassa sattuvien tapaturmien ja palovaaran riskejä.

Piha

Pihan turvallisuutta voi parantaa valaistuksella sekä pitämällä pihan siistinä. Talvella on tärkeää hiekoittaa huolellisesti.

Paloturvallisuus

Tulipalot eivät tapahdu sattumalta. Ne ovat useimmiten seurasta ihmisen omasta toiminnasta ja siksi myös ehkäistävissä. Kokkaaminen on yleisin asumisen paloturvallisuuteen liittyvä riskitekijä. Kodissa eniten tulipaloja aiheuttaa päälle unohtunut liesi tai uuni. Muita paloturvallisuuden kannalta huomioitavia seikkoja ovat sähkölaitteet, joita tulee käyttää vain ehjänä ja käyttöohjeiden mukaan. Pesukoneita ei jätetä päälle ilman valvontaa. Ne ovat palovaaran ohella myös hyvin potentiaalisia vesivahingon aiheuttajia. Valaisimien ja muiden kuumenevien sähkölaitteiden osalta huolehditaan riittävästä varoetäisyydestä. Sauna ei ole tavaroiden säilytys- eikä pyykinkuivauspaikka. Kynttilä on avotuli ja sen kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Varaudu

Vain toimiva palovaroitin voi pelastaa sinut ja naapurisi ajoissa. Tarkista palovaroittimen toimivuus säännöllisesti ja vaihda paristo vähintään kerran vuodessa. Kotiin on hyvä hankkia riittävä määrä alkusammutusvälineitä, ja jokaisen kannattaa opetella käyttämään niitä. Sammutuspeitteen tai vaahtosammuttimen paikka on keittiössä, josta palot yleisimmin saavat alkunsa. Vettä ei saa käyttää rasva- eikä sähköpalojen sammuttamiseen. Kotoa on hyvä löytyä myös ensiapulaukku.

Opasta

On hyvä varmistaa, että lapsella on valmiudet toimia oikein mahdollisessa hätätilanteessa. Muistaako lapsi hätänumeron ja oman kodin tarkan osoitteen? Miten tulee toimia tulipalossa, sähkökatkon aikana tai vaikkapa ukonilmalla? Asioita on hyvä aika-ajoin myös kerrata, sillä tutkimusten mukaan lapset muistavat alle puolet heille annetuista turvallisuusohjeista.

Testaa, onko sinun kotisi turvallinen

Lisää hyviä ja monipuolisia käytännön ohjeita turvalliseen kotiin löydät www.kotitapaturma.fi –sivulta. Turvallisuustesti paljastaa, tunnistatko kotisi yleisimmät vaaranpaikat.

Lähde. http://www.kotitapaturma.fi/

Testaa, tunnistatko kotisi yleisimmät vaaranpaikat?

Onko kotisi turvallinen? Voisitko parantaa turvallisuutta pienillä muutoksilla? Tee kodin turvallisuustesti ja tarkista.

TURVALLISUUSTESTI