Viimeisimmät uutiset

Turha kuluttaa eurojaan energian hukkakulutukseen

Lämpö karkaa harakoille ja sähkösyöpöt pitävät huolen sähkönkulutuksesta. EnergiaHukka syö suoraan asukkaan kukkarosta. Se availee ikkunoita, valuttaa vettä ja jättää valot palamaan. Onneksi hukkakulutusta on helppo karsia ja luontokin kiittää.

Taloyhtiön energiansäästöviikkoa vietetään 8.–14.10. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto kampanjoivat asumisen kestävien valintojen ja fiksun energiankäytön puolesta.

Tänä vuonna energiansäästöviikko osuus ajankohtaiseen aikaan. Juuri julkaistun ilmastoraportin viesti on selkeä. Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä, ja toimiin on ryhdyttävä heti! Jokaisen panos ja pienikin teko on tärkeä. Nyt on hyvä hetki ottaa energiansäästövinkit talteen ja osaksi jokapäiväistä arkea.

Taloyhtiöissä voidaan tehdä paljon energiansäästöön eteen. Taloyhtiön hoitokuluista 30 – 40 % menee energian- ja vedenkulutukseen ja siitä jopa 30 % on hukkakulusta.  Hukkakulutusta vähentämällä säästöä voidaan saada jopa 10 – 15 % ilman kalliita remontteja. Helpoiten säästää tarpeetonta kulutusta karsimalla. Lämmön, veden ja sähkön tuhlaileva kulutus kasvattavat asumiskustannuksia aivan turhaan.

Järjestelmällinen energiahukan häätäminen on koko taloyhtiön yhteinen asia. Kiinteistöhuollon ammattilainen varmistaa, että lämmitysjärjestelmä säädetään ja huolletaan hyvin ja ilmanvaihto toimii oikein.  Asukkaat voivat itsenäisesti säästää tarpeettoman lämmön, veden ja sähkön kulutuksesta ja huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina.

Energiatehokkuus kulkee käsi kädessä myös asumismukavuuden kanssa. Sopivat huonelämpötilat ja toimiva ilmanvaihto ovat hyvän sisäilman perusta.

SOPIVA LÄMPÖTILA ON 22 ASTETTA

Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 asteen huonelämpötilassa. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla alhaisempikin. Liian kuuma huoneilma väsyttää. Lämpimässä lisääntyvät myös sisäilmaongelmat. Seuraa ja mittaa lämpötilaa huoneen sisäosasta, yksi aste huonelämpötilassa on noin 5 % lämmityskuluissa.

TARKISTA PATTERIN TOIMINTA

Patterin termostaattia on hyvä käännellä kiinni- auki asentoon muutaman kerran vuodessa, jotta termostaatti toimii eikä jumita. Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan ja välillä kokonaan viileä, jos huoneessa on muuten lämmintä. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Jos patteri tai termostaatti ei toimi kunnolla, ota yhteyttä huoltoon.

PIDÄ PATTERIN EDUSTA VAPAANA

Patterin eteen ei kannata asettaa huonekaluja tai verhoja. Ilman tulee kiertää patterin ja termostaatin ympärillä vapaasti, jotta termostaatti tunnistaa todellisen huonelämpötilan ja säätää venttiiliä oikein.

RAIKASTA ILMAA

Tuntuuko tunkkaiselta? Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmät kuuluvat taloyhtiölle, mutta venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto yleensä asukkaille. Suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos suodattimia ei vaihdeta ja puhdisteta, sisäilman laatu heikkenee. Raittiin ilman on vaikeampi läpäistä likaantunutta suodatinta ja se aiheuttaa tunkkaisuutta. Hyviä ajankohtia ovat loppukesä siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua.

Jos talossa on täysin koneellinen ilmanvaihto, tuloilmaventtiileissä ei ole erillisiä suodattimia. Silloin säännöllinen imurointi ja pölyjen pyyhkiminen riittävät.

ÄLÄ PÄÄSTÄ LÄMPÖÄ KARKUUN

Tuuleta tehokkaasti. Vain 5 – 10 minuuttia ristivedolla riittää. Jos tuuletustarve johtuu kuumuudesta, säädä patterin lämpöä pienemmälle. Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja varmista, että kylmään tilaan olevat ovet ovat kunnolla kiinni.

SUIHKUSSA ON HELPPO SÄÄSTÄÄ

Lämmin vesi maksaa noin kaksi kertaa enemmän kuin kylmä vesi. Suurinta lämpimän veden osuus on suihkussa. Kiinnittämällä huomiota omiin käyttötottumuksiinsa ja etenkin lämpimän veden käyttöön voi säästää. Esimerkiksi kahden minuutin pituisessa suihkussa vettä kuluu noin 24 l ja se maksaa 0,2 €. Kymmenessä minuutissa viemäriin lorahtaa 120 l ja 1 €.

KURKISTUS PÖNTTÖÖN KANNATTAA

Vuotava WC-pönttö voi lorottaa vuodessa vettä hukkaan jopa 260 kuutiota ja kasvattaa asunnon vesi -ja jätevesimaksuja yli 1000 eurolla. WC-pöntön vuototarkastus on helppo tehdä laittamalla paperin pala istuimen takaseinään. Jos paperi pysyy paikoillaan, pönttö ei vuoda. Jos se liukuu alas veteen, ilmoita huollolle, että pönttösi vuotaa.

SÄHKÖSYÖPÖT KURIIN

Kotiin kannattaa hankkia vain tarpeellisia ja energiatehokkaita laitteita, jotka ovat päällä vain silloin kun niitä käytetään. Yleisissä tiloissa liikkuessasi sammuta valot aina lähtiessäsi ja kylmätiloista poistuessasi tarkista, että ovi menee kunnolla kiinni. Autojen lämmitys vain tarvittaessa, ja lämmitysaika kannatta säätä aina lämpötilan mukaan.


Motiva ja Ekokumppanit ovat julkaisseet asukkaille myös vinkkivideosarjan, jossa energianeuvoja näyttää kädestä pitäen asukkaille kuuluvien pienten huoltotöiden tekemisen. Videot löytyvät Motivan Youtube-kanavalta.

www.youtube.com/MotivaOy

Energiansäästöviikko

Taloyhtiön energiansäästöviikkoa vietetään 8.–14.10. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto kampanjoivat asumisen kestävien valintojen ja fiksun energiankäytön puolesta.

Tänä vuonna energiansäästöviikko osuus ajankohtaiseen aikaan. Juuri julkaistun ilmastoraportin viesti on selkeä. Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä ja toimiin on ryhdyttävä heti! Jokaisen panos ja pienikin teko on tärkeä. Nyt on hyvä hetki ottaa energiansäästövinkit talteen ja osaksi jokapäiväistä arkea.