Käytetään vettä säästeliäästi
Jokaisen asukkaan vedenkäyttötottumuksilla on suuri merkitys taloyhtiön kokonaisvedenkulutukseen ja jokaisen maksamiin vesimaksuihin. Käytämme vettä keskimäärin 155 l/vrk, mutta vaihteluväli on suuri. Tavoitetaso on noin 100-120 l/vrk/asukas.
Lämpimän veden osuus käytetystä vedestä on noin 40 %. Suurinta lämpimän veden osuus on suihkussa. Lämmin vesi maksaa noin kaksi kertaa enemmän kuin kylmä vesi, ja sen mukana voi viemäriin lorahtaa jopa viidennes koko taloyhtiön käyttämästä lämmitysenergiasta.
Taloyhtiössä on edelleen varsin yleistä kiinteä vesimaksu, joka on kaikille sama veden käyttömäärästä riippumatta. Kokemuksen mukaan vesimittareiden asennus ja huoneistokohtainen laskutuksen pienentävät vedenkulutus 15-20 % henkilöä kohden.
Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Taloyhtiössä on tärkeää huolehtia siitä, että vesihanat ja WC-istuimet eivät vuoda, ja että käyttövesiputkiston painetaso ja hanojen virtaamat ovat oikein säädetyt. Nykyaikaisissa hanoissa veden virtaama voidaan rajoittaa ja uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla. Myös suihkujen ja hanojen säästösuuttimilla voidaan pienentää kulutusta.
Hanojen virtaamaa on helppo selvittää vedenvirtaamamittarilla. Kylpyhuoneen/WC:n pesuallashanaan riittää 6 litraa minuutissa, keittiön hanaan ja suihkuun 12 litraa minuutissa. Jos hanojen virtaama on säädöistä huolimatta edelleen liian suuri, on hyvä tarkistaa vesijohtoverkoston painetaso. Liian korkea paine saadaan säädettyä sopivaksi vakiopaineventtiilin avulla.
Vakiopaineventtiilistä on vedenkulutuksen vähenemisen ohella myös muuta hyötyä. Se vähentää käyttövesiputkiston ääniä, parantaa vedenlaatua paineiskujen vähenemisen ja vedenvirtausnopeuden pienentymisen seurauksena. Hitaampi vedenvirtaus alentaa myös putkistojen korroosioriskiä. Hanan virtaaman säätö, kuten myös vakiopaineventtiilin tarpeellisuuden selvittäminen, on ammattilaisen työtä.
VEDENSÄÄSTÖVINKIT
- Suihkuta, älä lotraa. Hana kiinni saippuoidessa
- Vältä turhaan veden juoksutusta
- Hana kiinni hampaita harjatessa – käytä mukia
- Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Valitse ohjelma likaisuuden mukaan
- Hyödynnä pesukoneissa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia
- Vältä astioiden huuhtelua juoksevan veden alla
- Kun uusit vesikalusteita, suosi hanaa ja wc-istuinta, joissa virtaamaa ja huuhteluveden määrää voidaan säätää
- Ilmoita heti vuotavasta hanasta tai WC-istuimesta huollolle.
SUIHKUSSA ON HELPPO SÄÄSTÄÄ
Viiden minuutin pituisessa suihkussa vettä kuluu 60 l ja se maksaa 0,5 €. 20 minuutissa viemäriin lorahtaa 240 l ja 2 €. Jos nelihenkinen perhe suihkuttelee viisi kertaa viikossa, kustannukset vuodessa ovat 520 – 2080 euroa. Omilla käyttötottumuksilla on suuri merkitys.
KURKISTUS PÖNTTÖÖN KANNATTAA
Vuotava WC-pönttö voi lorottaa vuodessa vettä hukkaan jopa 260 kuutiota ja kasvattaa asunnon vesi -ja jätevesimaksuja yli 1000 eurolla. WC-pöntön vuototarkastus on helppo tehdä laittamalla paperin pala istuimen huuhtelualtaan takaseinään. Jos paperi pysyy paikoillaan, pönttö ei vuoda. Jos paperi kastuu ja liukuu alas veteen, ilmoita huollolle, pönttösi vuotaa!
Tee palvelupyyntö havaitusta viasta Bralevalle tästä
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto