Viimeisimmät uutiset

Raikasta ilmaa tarvitaan

Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa hyvinvointiin. Se on myös yksi merkittävimmistä lämpöhukan aiheuttajista ja siksi onkin tärkeää, että ilmanvaihto toimii oikein. Meistä jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmanvaihdon toimivuuteen. Pidetään korvaus- ja poistoilmaventtiilit auki ja puhtaina. Jos huomataan ilmanvaihdossa epäkohtia, ilmoitetaan niistä huollolle.

Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa hyvinvointiin. Puutteellisesti toimiva ilmanvaihto aiheuttaa usein erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä.

Ilmanvaihto on myös yksi merkittävimmistä lämpöhukan aiheuttajista. Taloyhtiöissä, joissa ei ole ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaitetta, ilmanvaihdon kautta lämmitysenergiasta karkaa harakoille lähes 40 %. Myös sisään tuleva kylmä ilma pitää lämmittää. Jos ilmanvaihdon säädöt eivät ole kunnossa, hukka kasvaa entisestään. Jotta turhalta energiankulutukselta ja ongelmilta vältytään, on varmistettava, että ilmanvaihto toimii oikein.

Taloyhtiön tulee huolehtia ilmanvaihtojärjestelmän perussäädöistä. Kanaviston puhdistus ja näin ollen koko järjestelmän perussäätö suositellaan tehtäväksi vähintään 10 vuoden välein.

Taloyhtiöissä, joissa on vain koneellinen poisto, riittävä korvausilma asuntoihin tuotetaan korvausilmaventtiilin kautta. Venttiilit saatetaan tukkia kokonaan vedon tunteen poistamisen vuoksi. Se johtaa riittämättömään ilmanvaihtoon ja tunkkaiseen huoneilmaan. Asunnosta tulee alipaineinen ja ilma tulee sisään postiluukusta ja oven avauksen yhteydessä porrashuoneesta. Jos ilmanvaihto ei ole riittävä, pidetään korvausilman saamiseksi ikkunoita auki. Se lisää lämpöhukkaa ja kasvattaa lämmityskustannuksia.

Korvausilmaventtiilejä voidaan säätää ulkolämpötilan mukaan, mutta niitä ei saa koskaan laittaa kokonaan kiinni. Jos vedontunne vaivaa, sen estämiseksi kannattaa selvittää, voiko tuloilmaventtiilien sijaintia muuttaa. Myös ikkunaelementteihin on mahdollista tehdä korvausilmaventtiilit, jolloin sisään tuleva ilma on lämpimämpää ja vähentää vedon tunnetta. Vedontunteen aiheuttaja ei välttämättä ole ilmanvaihto. Ongelmia voivat aiheuttaa myös esimerkiksi kylmät pinnat (esim. ikkunalasi) tai huonosti tiivistetyt ikkunat ja parvekeovet.

Meistä jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmanvaihdon oikeaan toimintaan. Jos huomaat ilmanvaihdossa epäkohtia, ilmoita niistä huollolle, jotta voidaan selvittää, onko ilmanvaihdon toiminnassa puutteita. Asukkaan ei tule itse omatoimisesti yrittää ratkaista ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia.

VAIKUTA OMALTA OSALTASI ILMANVAIHDON TOIMIVUUTEEN

  • Huolehdi, että korvausilmaventtiilit pidetään auki
  • Puhdista korvausilmaventtiilit ja vaihda/puhdista niiden suodattimet vähintään kerran vuodessa
  • Älä muuta poistoilmaventtiilien asentoa
  • Puhdista poistoilmaventtiilit vähintään kerran vuodessa. Ole tarkkana, ettei lautasen asento muutu
  • Pese liesikuvun rasvasuodatin 2-3 kuukauden välein. Rasvasuodatin voidaan useimmiten pestä astianpesukoneessa
  • Älä avaa keittiön ikkunaa ruuanlaiton aikana, jotta käryt eivät leviä huonetiloihin
  • Tuuleta nopeasti ja mahdollisuuksien mukaan ristivedolla. Patteritermostaatit on muistettava kääntää kiinni- asentoon tuuletuksen ajaksi.

KIINNITÄ HUOMIOITA SEURAAVIIN

  • Tiivistyykö sisimmän ikkunalasin sisäpintaan kosteutta?
  • Kestääkö suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtuminen yli 10 minuuttia?
  • Jäävätkö ruoankäryt leijailemaan asuntoon keittiön poistosta huolimatta?
  • Tipahtaako paperiarkki poistoilmaventtiilin pinnasta lattialle?
  • Tuntuuko huoneen ilma tunkkaiselta tultaessa ulkoa sisätilaan?
  • Vinkuuko postiluukku tai huoneiston ulko-ovi?
  • Onko huoneiston ulko-oven avaaminen raskasta?
  • Tuntuuko oleskelualueella vedontunnetta?

Jos huomaat yllä mainittuja epäkohtia, ilmoita niistä huollolle.

Voit tehdä vikailmoituksen taloyhtiösi asukassivujen sähköisellä lomakkeella, löydät sen Ilmoita/tilaa -valikosta. Jos huoltotoimenpide poikkeaa normaalista kunnossapitotyöstä, huolto on yhteydessä isännöitsijään.

Tee palvelupyyntö huoltoon täällä

TIIVISTEET KUNTOON

Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kuntoa kannattaa tarkkailla määräajoin. Huonokuntoiset tiivisteet aiheuttavat vetoa ja lisäävät energiankulutusta jopa viidellä prosentilla. Energiansäästön ja asumismukavuuden ohella kunnossa olevat ja oikein asennetut tiivisteet estävät sisäilman kosteuden, sadeveden ja lumen pääsyn ikkunan puitteiden välitilaan. Tiivisteitä asennettaessa tulee huomioida myös ilmanvaihdon toimivuus ja korvausilman saanti. Sisäpuitteen tiivistys kuuluu osakkaan vastuulle, mutta yhteisen edun kannalta olisi järkevämpää, että taloyhtiö hoitaisi keskitetysti kaikkien ikkunoiden oikeaoppisen tiivistämisen määräajoin.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto

 

Lähde: Motiva