Taloyhtiön järjestyssäännöillä viihtyvyyttä ja turvallisuutta
Taloyhtiöllä on usein yhtiöjärjestyksen rinnalla omat järjestyssäännöt. Ne antavat tarkempia ohjeita ja sääntöjä siihen, miten juuri meidän talossa asutaan. Tavallisesti osakkaat sopivat säännöistä yhteisesti yhtiökokouksen päätöksellä.
Järjestyssääntöjen tarkoituksena on lisätä kaikkien asukkaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta, ei kieltää ja rajoittaa normaalia elämää. Järjestysmääräyksissä korostetaan yhteispeliä, huoneiston huolellista hoitoa ja muiden asukkaiden huomioonottamista.
Taloyhtiön omat järjestyssäännöt eivät saa olla ristiriidassa lain kanssa. Tavallisesti järjestyssääntöjen määräykset perustuvatkin pääosiltaan yleiseen järjestyslakiin ja asunto-osakeyhtiölain määräyksiin.
Näin ollen järjestyssäännöillä on myös oikeudellista merkitystä. Jos osakas jättää noudattamatta järjestyssääntöjä ja rikkeellä on vähäistä suurempi merkitys, huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan. Osakas vastaa myös vieraidensa käyttäytymisestä
Järjestyssäännöissä voidaan antaa tarkempia ohjeita koskien mm.
- yhteisten tilojen käyttöä
- hiljaisuusaikoja
- jätehuoltoa
- pysäköintiä
- huoneistojen ja parvekkeen käyttöä
- muuttoilmoituksen tekemistä
- tomuttamiskäytäntöjä ja -aikoja
- lemmikkieläinten pitoa.
Normaalia elämää
Normaalit elämän äänet kuuluvat taloyhtiöön. Jos tulee yövuorosta kotiin, voi käydä suihkussa. Yöllä herätessään saa käydä vessassa. Lasten leikeistä kuuluu ääntä. Koirat haukkuvat outoja ääniä. Musiikinsoittoa harrastava harjoittelee pianonsoittoa. Se on normaalia elämää ja äänet kuuluvat taloyhtiössä asumiseen eikä sitä ole kieltäminen.
Asunto-osakeyhtiössä asumiseen kuuluu kuitenkin myös toisten ihmisten huomioonottaminen. Kukaan ei saa tieten tahtoen häiritä toisten elämää omalla epätavallisella, kohtuuttomalla tai ajankohtaan nähden sopimattomalla metelöinnillä tai järjestyssääntöjen vastaisella toiminnalla.
Jos rauha järkkyy
Häiriötilanteista tulee ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle tai hallitukselle. Toimiin ryhtyminen edellyttää tavallisesti useamman naapurin vastaavan huomion.
Järjestyshäiriöihin puututaan antamalla huomautus häiriön aiheuttajalle. Jos häiriökäyttäytyminen jatkuu voi taloyhtiö yhtiökokouksen päätöksellä ottaa huoneiston hallintaansa.
Ongelmatilanteet pyritään kuitenkin ensisijaisesti ratkaisemaan aina sopimalla. Hallintaanottoprosessi kestää useita kuukausia ja aiheuttaa lisäkuluja taloyhtiölle.
Akuuteissa, turvallisuutta vaarantavissa häiriötilanteissa tulee olla aina yhteydessä suoraan viranomaiseen.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto