Vastikkeenmaksuvelvollisuus ja varautuminen ylimääräiseen vastikkeeseen
Osakkaan velvollisuus on maksaa taloyhtiölle yhtiövastiketta. Taloyhtiöllä ei useimmiten ole muita tuloja ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että jokainen osakas hoitaa oman velvollisuutensa ajallaan. Vastikkeenmaksuvelvollisuus liittyy omistamiseen, ei asumiseen.
Jos rahat eivät riitä
On ymmärrettävää, että joskus voi tulla tilanteita, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Heti kun huomaa, ettei juuri nyt pysty maksamaan vastikkeitaan, kannattaa soittaa kirjanpitäjälle ja sopia maksusuunnitelmasta. Näin välttää turhia maksumuistutus- ja perintä- kuluja, jotka tulevat aina osakkaan maksettavaksi.
Vastikkeet maksamatta
Vastikkeiden maksua seurataan tarkasti joka kuukausi ja maksamattomien vastikkeiden osalta ryhdytään välittömästi toimenpiteisiin. Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee taloyhtiölle yksiselitteiset ja järeät keinot maksamattomien vastikkeiden perintään. Maksamattomista vastikkeista lähetetään vain kolme maksumuistutusta. Kolmannen maksumuistutuksen yhteydessä tiedotetaan maksujen laiminlyönnistä seuraavan hallituksen varoitus ja huoneiston hallintaanotto. Taloyhtiöllä on jo kolmen kuukauden maksamattomien vastikkeiden perusteella oikeus ryhtyä huoneiston hallintaanottoprosessiin.
Huoneiston hallintaanotto
Huoneiston hallintaanotosta pää- tetään yhtiökokouksessa ja häätö- päätöstä haetaan käräjäoikeudesta. Hallintaanotettu huoneisto vuokrataan viipymättä edelleen käypään hintaan. Taloyhtiöstä tulee vuokranantaja ja vuokratulot jäävät taloyhtiölle saamatta jääneiden vastikkeiden ja hallintaanottoprosessista aiheutuneiden kulujen kattamiseksi. Pisimillään huoneiston hallintaanotto voi kestään kolme vuotta kerrallaan. Hallintaanotetun osakkeen voi myydä, mutta taloyhtiön tekemä sopimus sitoo myös uutta omistajaa
Varaudu ylimääräiseen vastikkeeseen
Jokaisen osakkaan kannattaa varautua ylimääräisen yhtiövastikkeen perimiseen pitämällä tilillään kahden kuukauden vastikkeita vastaava summa. Jos taloyhtiön rahat uhkaavat loppua, taloyhtiöllä on yhtiökokouksen päätöksellä mahdollisuus kerätä yhden tai useamman kuukauden ylimääräinen yhtiövastike. Tarve tähän voi tulla hyvinkin yllättäen esim. vahingon sattuessa, eikä siitä silloin pystytä ilmoittamaan ennakkoon.
Tavallisimmin ylimääräinen yhtiö- vastike peritään tilikauden lopulla, jos huomataan, että budjetoidut rahat eivät tule riittämään. Näin saattaa helposti käydä lämmityksen ja talvikunnossapidon osalta, niitä kun on erittäin hankala ennustaa. Useimmilla taloyhtiöillä tilikausi päättyy vuoden vaihteessa, jolloin meillä kaikilla on muutenkin paljon normaalista poikkeavia menoja. Siksi on hyvä pitää rahaa jemmatilillä.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto