Asunto-omaisuudesta huolehtii yhä useammin nainen – Isännöintiä tekee ammattilaisten tiimi
Naisten osuus isännöinnin ammattilaisista on jo yli puolet, paljastaa tuore tutkimus. He pitävät huolta asunto-omaisuudesta, jonka arvo on lähes 350 miljardia.
Isännöinti on mielikuvissa miesten ala, mutta todellisuus on toinen. Tuoreen Isännöinnin ammattilaiset -tutkimuksen mukaan isännöinnin ammattilaisista 55 prosenttia on naisia.
− Alan maineen kannalta on positiivista, että naisten osuus on kasvanut. Isännöintiala tarvitsee lähivuosina runsaasti uusia tekijöitä, jolloin on hyvä, että se näyttäytyy yhtä lailla naisten kuin miestenkin alana, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.
Suomessa toimii noin 800–1000 isännöintiyritystä, joissa työskentelee yhteensä noin 5000 isännöinnin ammattilaista. He vaikuttavat 2,7 miljoonan suomalaisen kerros- ja rivitaloasukkaan elämään.
− Yksi isännöitsijä hoitaa keskimäärin noin 100 miljoonan euron asunto-omaisuutta. Yhteensä isännöinti pitää huolta lähes 350 miljardin arvoisesta asunto-omaisuudesta, kun siihen lasketaan asuinkerrostalot ja rivitalot.
Ammattimaista isännöintiä tarvitaan yhä enemmän
Isännöinnin ammattilaisia ovat taloyhtiöiden hallinnosta vastaavien isännöitsijöiden lisäksi muun muassa kiinteistösihteerit ja tekniset isännöitsijät. Isännöitsijöiden työajasta noin kolmasosa menee viestintään ja kommunikointiin taloyhtiöissä asuvien kanssa. Seuraavaksi suurimman siivun työajasta vievät taloyhtiöiden kokoukset.
− Korona aiheutti isännöintialalla ja taloyhtiöissä digiloikan. On selvää, että etäyhteyksin pidettävät yhtiökokoukset ja hallituksen kokoukset ovat tulleet jäädäkseen. Alan digitalisoituminen houkuttelee toivottavasti uusia nuoria osaajia.
Kolmanneksi suurimman osan työajasta vievät erilaiset taloyhtiöiden remontteihin liittyvät tehtävät. Niiden osuus isännöinnin työstä kasvaa, sillä iso osa taloyhtiöistä on rakennettu 1970-luvulla ja ne ovat nyt korjausiässä.
− Ammattimaiselle isännöinnille on yhä enemmän kysyntää, kun taloyhtiöiden remontit lisääntyvät ja samalla rakennusten energiatehokkuutta pitää parantaa. Väestöään menettävillä alueilla joudutaan puolestaan pohtimaan, miten remontit rahoitetaan. Taitavalla ja suunnitelmallisella isännöinnillä on näissä asioissa iso rooli, Viljamaa huomauttaa.
Isännöintiliiton ja Kiinteistöalan Koulutussäätiön tekemään Isännöinnin ammattilaiset 2020 -tutkimukseen vastasi 795 isännöintialan ammattilaista. Kyselytutkimus tehtiin elo-syyskuun 2020 aikana.
Bralevassa työskentelee kuusi naista isännöitsijöinä: Annika, Auli, Katja, Lena, Outi ja Sanna.
Tutustu Bralevan isännöintipalveluihin.
Lähde: Isännöintiliitto