Viimeisimmät uutiset

Viilennyslaitteella helpotusta helteeseen

Kesähelteet kuumentavat huonelämpötilan helposti lähelle 30 astetta. Viilennyslaitteena käytettävät ilmalämpöpumput ovatkin kovaa vauhtia yleistymässä myös taloyhtiöissä. Ilmalämpöpumpun asennuttaminen osakkaan tekemänä muutostöinä ei kuitenkaan taloyhtiön kannalta ole täysin ongelmatonta. Asennukseen tarvitaankin aina taloyhtiön lupa sekä joissain tapauksissa myös toimenpidelupa rakennusvalvonnasta. Laitteen kunnossapitovastuusta sovitaan joko osakkaan ja taloyhtiön välisellä kirjallisella sopimuksella tai yhtiöjärjestykseen tehtävällä muutoksella.

Miksi tarvitaan taloyhtiön lupa?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia hallinnassaan olevaan huoneistoon. Muutostyöoikeus ei koske huoneiston ulkopuolella tehtäviä muutoksia, vaan niihin tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Näin on myös ilmalämpöpumppujen kohdalla. Niiden asentaminen vaatii aina myös osakashallinnassa olevan huoneiston ulkopuolelle meneviä muutoksia. Asiaan ei vaikuta se, onko huoneiston parveke/piha-alue osakashallinnassa, sillä rakennuksen julkisivuun tehtäviin muutoksiin vaaditaan joka tapauksessa yhtiön lupa. Ulkoyksikön sijoituspaikasta riippuen saatetaan tarvita myös toimenpidelupa rakennusvalvonnasta.

Ole aina yhteydessä isännöitsijään ennen kuin tilaat

Jos suunnittelet viilennyslaitteen hankintaa ole aina yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään siinäkin tapauksessa, että taloyhtiössäsi toinen osakas on jo viilennyslaitteen asennuttanut.

Viilennyslaitteen asentamista suunniteltaessa tulee aina tapauskohtaisesti selvittää mm. ulkoyksikön sijaintipaikka ja asennustapa, suunnitelmat kondenssiveden poisjohtamisesta, ulkoseinään tehtävien läpivientien toteuttaminen, asunnon sähkösyötön riittävyys sekä tiedot lämpöpumpun asentajasta.

Ilmoitus tehdään asukassivuilla olevalla sähköisellä muutostyöilmoituksella, joka löytyy Tilaa/ilmoita -valikosta.

Lupaa ei aina myönnetä

Yhtiöllä on täysi harkintavalta luvan myöntämisen suhteen. Asennus voidaan myös kieltää ilman perusteluja. Ongelmallista ilmalämpöpumppujen osalta on kunnossapitovastuusta sopiminen sekä laitteen mahdollisesti kiinteistölle aiheuttama vahinko ja siitä aihetuvat ylimääräiset kulut muille osakkaille. Jos yhdelle osakkaalle on jo annettu yhtiön lupa, silloin ei lupaa voi evätä muiltakaan osakkailta ilman perusteluja.

Jos nautit jo ilmalämpöpumpun viileydestä, tässä muistilista sen oikeaan käyttöön:

  • Noudata laitteen käyttö- ja huolto-ohjeita
  • Teetä huollot ja korjaukset pätevällä asennusliikkeellä
  • Puhdista ja uusi sisäyksikön suodattimet säännöllisesti
  • Poista ulkoyksikköön kertyvät lehdet ja neulaset
  • Älä jäähdytä liikaa – se saattaa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä pinnoille ja kosteusongelmia
  • Älä pidä ikkunoita tai ovia auki, kun jäähdytät tiloja koneellisesti.

Lue lisää viilennyslaitteen asennuksesta täältä

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto

 

Lähde: Tukes