Keittiöstä se syttyy
Joka päivä kahdeksassa kodissa palaa! Palo saa useimmiten alkunsa ihmisen omasta huolimattomuudesta ja unohtamisesta. Monesti tulipalo syttyy keittiöstä päälle unohtuneen tai rikkinäisen sähkölaitteen vuoksi. Tulipalojen sytyttäjänä liesi on tilastoykkönen. Ruoanvalmistus aiheutti viime vuonna 888 tulipaloa. Kokkaaminen onkin yleisin asumisen paloturvallisuuteen liittyvä riskitekijä. Yksikin tulipalo on liikaa! Lue vinkit keittiön paloturvallisuuden parantamiseksi.
Liesi ja uuni
Kodissa eniten tulipaloja aiheuttaa päälle unohtunut liesi tai uuni. Kun laitat ruokaa, älä jätä uunia tai keittolevyä päälle, ellet valvo niitä kokoa ajan. Kun kokkaat, niin kokkaa ja pidä silmällä valmistavaa ruokaa sosiaalisen median sijaan. Ruoan valmistuttua muista sammuttaa liesi ja uuni ja siirrä valmis ruoka lieden päältä.
Lieden päällä ei saa säilyttää mitään. Liesi voi vahingossa kytkeytyä päälle. Sen lähettyvilläkään ei kannata säilyttää mitään helposti syttyvää materiaalia, kuten elintarvikkeiden muovisia tai pahvisia pakkauksia. Huolehdi, etteivät patalaput pääse vahingossa putoamaan lieden päälle.
Lieteen on saatavilla erilaisia turvallisuuslaitteita. Uusissa liesissä on mm. ajastintoimintoja, ja vanhempiinkin malleihin saa turvakatkaisijoita lisävarusteena.
Puhdista myös liesituulettimen suodatin säännöllisesti.
Jos ilta venyy, käy grillillä
Turhan moni vahinko liittyy päihteiden vaikutuksen alaisena kokkailuun. Ruoka unohtuu helposti liedelle tai uuniin palamaan tai liettä/uunia ei muisteta sammuttaa. Viihteellä ollessasi käy ulkona syömässä, tilaa ruokaa kotiin tai varaa iltaa varten kylmää naposteltavaa.
Astianpesukone
Uunin ohella myöskään astianpesukonetta ei tule koskaan jättää päälle yksin ilman valvontaa. Astianpesukone on palovaaran ohella myös hyvin potentiaalinen vesivahingon aiheuttaja. Astiapesukoneen pysähtyminen kesken ohjelman tai epänormaali käyntiääni on oire vikaantumisesta. Pyydä korjaaja katsomaan konetta.
Kylmälaitteet
Jääkaapit ja pakastimet keräävät pölyä. Puhdista kodinkoneiden taustat imuroimalla vähintään kerran vuodessa. Puhtaana ne kuluttavat myös vähemmän sähköä. Imuroinnin yhteydessä on samalla helppo tarkistaa laitteiden toimivuus myös vuotojen varalta.
Sähkölaitteet
Keittiössä on myös paljon muita sähkölaitteita, joita tulisi käyttää vain ehjänä ja käyttöohjeen mukaan. Jos mikä tahansa sähkölaite pitää omituista, normaalista poikkeavaa ääntä tai käytön aikana haisee ”sähkölle”, älä käytä laitetta. Vie se huoltoon tai hanki uusi. Tarkista myös laitteiden virtajohtojen kunto aika ajoin. Pidemmäksi ajaksi kotoa lähtiessä kannattaa irrottaa virtajohdot pistokkeista.
Sammutusvälineet käden ulottuville
Kotoa on hyvä löytyä riittävä määrä alkusammutusvälineitä, ja jokaisen kannattaa opetella käyttämään niitä. Keittiöön sopiva sammutusväline on käsisammutin tai sammutuspeite. Niiden avulla sammuttaa nopeasti alkaneen rasva- tai sähkölaitepalon. Keittiössä rasvapalot ovat yleisiä. Älä sammuta rasvapalo vedellä, vaikka vesihana olisikin houkuttelevan lähellä. Vesi saa rasvan räiskymään ja tuli voi levitä sammumisen sijaan.
Palovaroitin
Jokaisessa kodissa tulee olla toimiva palovaroitin. Keittiöön palovaroitinta ei kuitenkaan kannata sijoittaa. Keittiössä syntyy ruuanlaiton yhteydessä savua ja muita höyryjä, jotka aiheuttavat turhia hälytyksiä. Palovaroittimen oikea sijoituspaikka on makuuhuoneissa ja poistumisreiteillä.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto