Koronaviruksen vaikutus asumiseen taloyhtiössä
Yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi luokiteltu koronavirus (COVID-19) leviää ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Suomessa tartuntojen määrä on lisääntynyt viime päivinä, mikä on aiheuttanut huolta ja kysymyksiä myös taloyhtiöissä.
Jos asukas on asetettu karanteeniin
Karanteeniin asetettu ei ole sairas, mutta jos hän sattuukin sairastumaan, niin karanteenissa hän ei sairastuta muita. Karanteenissa olevia ihmisiä on kehotettu välttämään kontaktia muihin ihmisiin, mutta esimerkiksi koiraansa saa ulkoiluttaa, kunhan pitää huolen, ettei ole kenenkään kanssa lähikontaktissa.
Lähikontakti tarkoittaa vähintään 15 minuutin oleskelua alle kahden metrin päässä toisesta ihmisestä. Karanteenissa oleva voi tällöin rauhassa hoitaa muun muassa roskien viemisen jäteastioille.
Karanteenissa oleva ei mitenkään pelkällä olemassa olollaan saastuta yhteisiä tiloja. Karanteenissa olevakin voi esimerkiksi käyttää pyykkitupaa, kunhan tiloissa ei ole muita ihmisiä samanaikaisesti. Karanteenin loputtua henkilö voi jatkaa elämäänsä normaalisti.
Karanteenissa oleva ei voi käyttää esimerkiksi taloyhtiön yhteisten saunatilojen lenkkisaunavuoroja, koska niissä on riski tavata muita saunojia. Kiinteistöliiton antaman ohjeistuksen mukaan taloyhtiö voi koronaepidemian aikana lopettaa toistaiseksi sauna- ja uima-allasvuorot ilman yhtiökokouksen päätöstä. Tilojen puhtautta kun ei epidemian aikana pystytä takaamaan.
Jos asukas on sairastunut koronavirukseen
Virukseen laboratoriotutkimuksen perusteella varmuudella sairastunutta voidaan hoitaa sairaalan lisäksi erityksessä kotona, mikäli potilas on hyväkuntoinen. Kyseessä on tällöin sairastuneen määrääminen eristykseen eikä enää karanteeni.
Sairastuneen ei tule liikkua huoneistostaan ulos. Jos sairastunut joutuu lähtemään lääkäriin, suu ja nenä kannattaa peittää kertakäyttönenäliinalla taloyhtiön tiloissa liikkuessa sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
Viruksen itämisajan arvioidaan olevan 2–14 vuorokautta ja keskimäärin noin viisi päivää. Ohjeen mukaan nykytiedon valossa on hyvin epätodennäköistä, että potilas on tartuttava ennen oireiden alkua. Sairastunut puolestaan tartuttaa virusta eteenpäin mahdollisesti 5–7 vuorokauden ajan.
Koronvirukseen sairastuneen oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky, kurkkukipu, väsymys ja myös ripuli. Virus aiheuttaa kausi-influenssaa muistuttavia oireita.
Koronavirukset eivät säily ilmassa, eivätkä päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.
Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.
Lievistä hengitystieinfektion oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille. Siten voidaan hidastaa epidemian leviämistä.
Lähteet: Kotitalo & THL
Uutista muokattu 19.3. klo 11:15:
Poistettu kehoitukset ilmoittaa karanteenista ja eristyksestä isännöitsijälle.
Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon
Jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.
Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja tietyt oireet vaativat välitöntä hoitoa.
Kun sairastut
- Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
- Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää.
- Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
- Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
- Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla.
Siivoaminen, pyykinpesu ja puhtaanapito
- Heitä käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet roskiin. Muista pestä kätesi, jos kosket käytettyihin nenäliinoihin yms.
- Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella.
- Sairastuneiden henkilöiden käyttämiä liinavaatteita, aterimia ja astioita ei tarvitse pestä erikseen.
- Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai desinfioivalla aineella.