Piippaako sinulla, tarkista palovaroittimet
Kysymyksiä ja vastauksia palovaroittimesta.
Piippaako sinulla?
Vaarallisinta tulipalossa on savu. Savu täyttää huoneiston jopa parissa kolmessa minuutissa. Jos kodissasi on riittävästi palovaroittimia, ne havaitsevat savun nopeasti ja havahduttavat Sinut äänellään. Ehdit pelastautua ja ehkä myös sammuttaa palonalun.
Kuinka monta palovaroitinta tarvitsen?
Jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden tarvitaan yksi varoitin. Suosittelemme, että palovaroitin sijoitetaan jokaiseen kerrokseen, jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle.
Asenna palovaroitin kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa yövytään: mökille jokaiseen makuuhuoneeseen, aittaan, asuntovaunuun, veneeseen jne.
Miten asennan palovaroittimen?
Sijoita palovaroitin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu tavoittaa varoittimen esteettä. Käyttöohjetta noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa kuin asunnossa.
Monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytkettävät palovaroittimet: kun yksikin varoitin tunnistaa savun, kaikki hälyttävät. Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.
Tarvitsetko apua palovaroittimen asentamiseen? Pyydä meiltä tarjous varoittimien asentamisesta!
Palovaroittimen testaus
Laitetta on tarpeen testata säännöllisesti kuukausittain ja aina, jos olet ollut muutaman päivän poissa kotoa. Toimintakunto kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia. Kun nappia painetaan, toimivasta palovaroittimesta kuuluu kova ääni.
Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisikin tuore, sillä palovaroittimeen voi tulla vika. Varsinkin kylmillään olleessa tilassa, kuten mökillä, asuntovaunussa tai veneessä, palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon.
Palovaroitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä äänimerkein. Noin minuutin välein toistuvaa piipahdusta et voi sekoittaa kovaan hälytysääneen.
Pariston vaihto
Paristolla toimivan varoittimen paristo pitää vaihtaa normaalisti vuoden välein. Ota tavaksi vaihtaa paristo joka vuosi samana päivänä, esimerkiksi Pohjoismaisena palovaroitinpäivänä 1.12.
Palovaroittimen paristonvaihto käy helpommin, kun hankkii varoittimeen kytkettävän erillisen paristokotelon, joka sijoitetaan sopivalle korkeudelle seinään. Paristokotelot sopivat lähes kaikkiin myynnissä oleviin palovaroitinmalleihin. Monissa koteloissa on testauspainike.
Myytävänä on myös viiden tai kymmenen vuoden virtalähteellä varustettuja palovaroittimia.
Tarvitsetko apua palovaroittimen pariston vaihtoon? Pyydä meiltä tarjous varoittimien pariston vaihdosta!
Millaisia palovaroittimia on?
Palovaroittimet jaotellaan savunhavaitsemistavan perusteella ionisoiviin ja optisiin. Ionisoiva varoitin havaitsee savuisen ilman sen sähkönjohtavuuden perusteella. Optinen puolestaan näkee savussa olevat pienet hiukkaset.
Toistaiseksi valtaosa suomalaisissa kodeissa olevista palovaroittimista on paristokäyttöisiä. Uudisrakentamisessa edellytetään, että uusiin asuntoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet.
Monissa kotien turvallisuusjärjestelmissä, joissa on esimerkiksi rikosturvallisuutta edistäviä laitteita, on myös savuntunnistin. Tällainen tunnistin lasketaan palovaroittimeksi. Häkävaroitin ei varoita savusta mutta on hyvä lisäturva sellaisissa huoneissa, joissa on tulisija.
Mitä säännökset sanovat palovaroittimista?
Palovaroitinasetus edellyttää, että kaikissa asuinrakennuksissa on yksi palovaroitin jokaisen asuinkerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Uusia asuinrakennuksia koskee vaatimus verkkovirtaan kytketyistä palovaroittimista jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.
Palovaroittimien hankinnasta ja toimintakunnossa pitämisestä vastaa asukas.
Mitä teen, jos palovaroitin hälyttää?
On fiksua suunnitella ja harjoitella etukäteen toimintaa tulipalotilanteessa. Mitä eri poistumisreittejä voidaan käyttää? Miten pienet lapset tai mummo saadaan ulos? Onko lapset opetettu poistumaan silloinkin, jos he ovat vaikkapa tulitikkuleikeillä sytyttäneet tulipalon?
Tulipalo ja varsinkin savun kehittyminen saattavat olla todella nopeita. Tulipalo kehittyy hengenvaaralliseksi jo 3 – 4 minuutissa. Tärkeintä on poistua syttymistilasta. Paloa voi yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä ja sammuttimella vain jos palo ei ole ehtinyt kovin suureksi ja sen voi tehdä turvallisesti. Rajoita paloa sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmanvaihto. Ulkona kokoonnutaan etukäteen sovittuun paikkaan. Myös hätänumeroon 112 soitetaan vasta, kun ollaan turvassa. Palokunnan opastaminen paikalle on tärkeää.
Muista, älä KOSKAAN poistu savuiseen portaikkoon.
Sijoita palovaroittimet oikein, testaa:
http://www.piippaakosinulla.fi/
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto