Pikaopas joulun lajitteluun
Joulun aikaan roskia ja jätettä syntyy tavallista enemmän ja jätteetkin ovat normaalista poikkeavia. Tässä listattuna tavallisimmat roskat ja niiden oikeat paikat.
JÄHMETTYNYT KINKUN RASVA
ja muut ruuantähteet sanomalehteen käärittynä biojätteeseen. Rasva jähmettyy nopeasti ulkona kylmässä. Voit valuttaa rasvan muovirasiaan tai maitotölkkiin jähmettymään ja laittaa tiivisti suljetun pakkauksen myös sekajätteeseen. Muista! Kinkun rasvaa ei saa koskaan kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, jähmettyessään se tukkii putket. Tänäkin jouluna voi tehdä myös kinkkutempun!
LAHJAPAPERIT- JA NARUT
sekajätteeseen. Ne sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä eivätkä siksi kelpaa paperin tai kartongin joukkoon.
LITISTETYT PAHVIT
kartonginkeräykseen. Jos astiat täyttyvät, pidä pakkaukset sisällä, kunnes astiat on jälleen tyhjenetty.
KONVEHTIRASIASTA LÖYTYY PALJON LAJITELTAVAA
Itse rasia on kartonkipakkaus, kuten yleensä myös konvehtikerrosten päällä oleva paperimainen levy. Lajittele rasian muovikääre sekä konvehtien muovinen alusta muovipakkauskeräykseen. Sama koskee myös suklaajoulukalenteria. Konvehtien ja karamellien kääreet voivat olla alumiinia (metallinkeräykseen), muovia (muovipakkauskeräykseen) tai paperia (kartonginkeräykseen).
RIKKOUTUNEET LED-KYNTTILÄT JA VALOSARJAT
sähkölaite- ja elektroniikkakeräykseen. Pienille sähkölaitteille löytyy keräyspisteitä suurimmista tavarataloista.
RIKKINÄISET JOULUKORISTEET
kuten joulukuusen pallot, kimallenauhat, latvatähti ja muut joulukoristeet ovat sekajätettä. Jos koristeessa on yli puolet metallia, metallinkeräys on sille oikea paikka.
ALUMIINIVUOAT, -FOLIOT JA TUIKKUKYNTTILÖIDEN KUORET
kuuluvat metallinkeräykseen. Sekajätteen joukossa ne aiheuttavat harmia jätevoimalassa.
STEARIINI, KYNTTILÄNJÄMÄT JA LASITUIKUT
sekajätteeseen. Lasiset kynttilälyhdyt eivät käy lasinkeräykseen. Myös esimerkiksi muoviset lyhty- ja hautakynttilöiden kuoret ovat sekajätettä.
TINAT
vaarallisen aineen keräykseen, jos niitä on jäänyt viime vuodelta. Ne sisältävät runsaasti lyijyä, eikä niitä saa laittaa sekajätteeseen. Tinojen myynti on nykyään kiellettyä. Löydät lähimmän kierrätyspisteen kierratys.info -sivulta.
KUUSET
aikanaan jätehuoneen ulkopuolelle, ne kerätään maksutta seka- tai biojätetyhjennysten yhteydessä tammikuussa. Jätä kuusi näkyville jätetilan/-astioiden tuntumaan siten, etteivät ne hankaloita liikkumista tai jäteastioiden käyttöä ja tyhjentämistä. Kääri kuusi lakanaan tai laita jätesäkkiin, niin neulaset eivät varise kuljetuksen aikana porraskäytävään. Älä kuitenkaan jätä kuusta jätesäkkiin, jotta se voidaan kerätä biojätteen yhteydessä.
Vältetään ylimääräisiä kustannuksia
Jäteastioita ei pääsääntöisesti tyhjennetä pyhäpäivinä, joten tyhjennyspäivät voivat poiketa normaalista ja tyhjennysvälit voivat olla tavallista pidemmät. Joulunaikaan myös roskia on tavallista enemmän. Jos astiat täyttyvät, kaikkia roskia ei kannata viedä astioihin yhdellä kertaa, vaan pitää esimerkiksi haisemattomat ja pilaantumattomat roskat, kuten pakkaukset sisällä, kunnes roskaruuhka helpottuu ja astiat on välillä tyhjennetty.
Yli täysistä, kansi auki olevista astioista, kuten myös astioiden ulkopuolelle jätetyistä irtoroskista, veloitetaan erikseen.
Kiitos, kun lajittelet myös jouluna!
Lähde. HSY
Kinkkutemppu – paistinrasvasta polttoainetta
Tänäkin vuonna voit tehdä kinkkutempun viemällä paistinrasvan kierrätykseen. Kerätystä rasvasta valmistetaan polttoainetta! Keräyspisteet löydät linkistä.
Kinkkutemppu – paistinrasvat polttoaineeksi
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto