Viimeisimmät uutiset

Pikaopas paloturvallisuuteen – Sinä pelastat.

Jokavuotisen paloturvallisuusviikon 25.11. – 1.12.2017 tavoitteena on parantaa kaikkien paloturvallisuutta ja paloturvallisuustaitoja. Tulipalot aiheuttavat vuosittain merkittäviä vahinkoja, vaikka tulipalojen ennaltaehkäisy on helppoa. Tulosta kotisi turvaksi paloturvallisuuden pikaopas. Palojen ehkäisy ja niistä selviytyminen on jokaisen omissa käsissä.

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa aiheuttaen 80 palokuolemaa sekä suuria aineellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Yksikin tulipalo on liikaa! Tänä vuonna halutaan erityisesti painottaa sitä, että tulipalosta selviytyminen ja niiden ehkäisy on ensisijaisesti jokaisen omissa käsissä ja meidän jokaisen vastuulla.

Tulipalot eivät tapahdu sattumalta. Ihminen aiheuttaa itse noin 50 % tulipaloista. Palo saa useimmiten alkunsa ihmisen omasta huolimattomuudesta ja unohtamisesta. Siksi paloja voidaan myös ehkäistä, kunhan tietää, mikä paloja aiheuttaa ja tunnistaa vaaratekijät omasta lähiympäristöstään.

Monesti tulipalo syttyy keittiöstä päälle unohtuneen tai rikkinäisen sähkölaitteen vuoksi Tulipalojen sytyttäjänä liesi on tilastoykkönen. Ruoanvalmistus aiheutti viime vuonna 888 tulipaloa. Kokkaaminen onkin yleisin asumisen paloturvallisuuteen liittyvä riskitekijä, johon kannattaakin kiinnittää erityistä huomioita. Myös oma riskinotto vaikuttaa paljon paloturvallisuuteen. Turhan moneen vahinkoon liitttyvät päihteet.

Oman huomionsa saavat myös taloyhtiöt, joissa asuu yli kaksi miljoonaa suomalaista. Taloyhtiöissä oma paloturvallisuus voi riippua myös naapurin tekemisistä, joten jokaisen taloyhtiöissä asuvan on huolehdittava siitä, ettei omalla toiminnallaan vaaranna myös muiden turvallisuutta. Vahingot voivat olla suuria.

Jos tulipalo syttyy, oikea toiminta ensimmäisten minuuttien aikana ratkaisee. Asunnosta on poistuttava parissa minuutissa. Vain harvoin palokunta ehtii paikalle niin ajoissa, että ihmisten pelastaminen palavasta talosta olisi enää mahdollista. Kun hätä on suurin, sinä pelastat.

Osallistu sinäkin Paloturvallisuusviikkoon laittamalla paloturvallisuuden perusasiat kuntoon niin kotona kuin taloyhtiössäkin!

Tee Palometri ja testaa omat paloturvallisuustaitosi

Miten sinä toimisit, jos tulipalo syttyy? Palometri on viihteellinen testi, jolla voit selvittää, millä tasolla paloturvallisuustaitosi ovat ja miten voit parantaa paloturvallisuutta kotona ja taloyhtiössä. Kaikkien Palometrin tehneiden kesken arvotaan paloturvallisuustuotteita.

Lähde ja lisää tietoa paloturvallisuusviikosta http://paloturvallisuusviikko.fi/


Tee Palometri

PIKAOPAS PALOTURVALLISUUTEEN

EHKÄISE

Ruuanvalmistus Älä jätä ruokaa kypsymään ilman valvontaa.
Alkoholi heikentää toimintakykyä ja pelastautuminen on vaikeampaa.
Elävä tuli kaipaa aina huolellisuutta. Älä jätä kynttilään yksin tai palavalle alustalle.

VARAUDU

Palovaroitin Jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreiteillä tulee olla toimiva palovaroitin.
Sammutusväline pelastaa, jos se on toimintakunnossa, tiedät missä se on ja osaat käyttää sitä.
Tie turvaan on esteetön. Pidä poistumisreitit puhtaana tavarasta.

SUUNNITTELE

Perhe mukaan suunnitteluun! Päättäkää yhdessä mitä kukin tekee, jos palo syttyy.
Suunnittele kaksi reittiä, joita pitkin pääset turvaan. Toinen reitti voi olla vaikka ikkunasta.
Kokoontumispaikka on yhdessä sovittu turvallinen paikka, jonne kokoonnutaan odottamaan palokuntaa.

POISTU

Poistu matalana. Näet paremmin ja vältyt hengittämästä myrkyllistä savua.
Estä lisävahingot sulkemalla ovet ja ikkunat poistuessasi, jotta tuli ei pääse leviämään.
Hätäpuhelu 112, kaikkien velvollisuus on soittaa apua. Soita vasta kun olet itse turvassa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto

 

Lähde ja lisää paloturvatietoa: www.spek.fi