Vettä ei riitä lotrattavaksi
Maaliskuinen maailman vesipäivä 22.3. on hyvä hetki kiinnittää huomiotamme myös omiin vedenkäyttötottumuksiimme. Vaikka meillä Suomessa vesi ei lopu, sen tuhlaaminen aiheuttaa turhia kustannuksia
Eniten vedenkulutukseen vaikuttavat omat tavat ja kiinnostus säästämiseen. Kiinnittämällä huomiota omiin käyttötottumuksiinsa ja etenkin lämpimän veden käyttöön voi helposti säästää huomattavasti vedenkulutuksessa ja kustannuksissa.
Vettä riittää, mutta ei lotrattavaksi
Jokainen suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 l/vrk. Pääkaupunkiseudulla kerrostaloissa vedenkulutus on keskimääräistä suurempaa (170 l/vrk/ asukas). Vesi maksaa eniten lämpimänä. Noin kolmannes lämpöenergiasta menee veden lämmittämiseen. Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40–50 l/ vrk henkilöä kohden. Suurinta lämpimän veden osuus on suihkussa.
Vettä kannattaakin käyttää säästeliäästi. Hana kiinni harjatessa. Suihkuta, älä lotraa. Suihku kylvyn sijaan. Pienillä käyttötottumuksien muutoksilla voi vaikuttaa merkittävästi omaan vedenkäyttöön ja sen aiheuttamiin kustannuksiin. Esimerkiksi viiden minuutin pituisessa suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 l, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.
Vesikalusteiden vuototarkastus
Vesikalusteet on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin vuotojen varalta. Tippuva hana tai vuotava vessanpönttö voivat maksaa 150 – 1000 euroa vuodessa. Vessanpöntön tarkistamiseen on kätevä keino. Laita paperin pala vessanpöntön takaseinään. Jos se pysyy paikallaan, pönttö ei vuoda. Jos paperi valuu veteen, ilmoitus huoltoon. WC-pönttösi vuotaa.
Nykyaikaiset hanat ja kalusteet säästävät
Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Nykyaikaisissa yksiotehanoissa veden virtaama voidaan rajoittaa neljään litraan minuutissa. Uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla. Tutkimuksen mukaan myös vesimittareiden asennuksen ja huoneistokohtaisen laskutuksen myötä vedenkulutus pienenee 15–20 % henkilöä kohden.
Vedensäästövinkit
- Suihkuta, älä lotraa. Ota suihku kylvyn sijaan, äläkä turhaan juoksuta vettä.
- Hana kiinni hampaita harjatessa – käytä mukia.
- Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Valitse ohjelma likaisuuden mukaan.
- Käytä pesukoneissa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Näin säästät myös sähköä.
- Vältä astioiden huuhtelua juoksevan veden alla.
- Kun uusit kylpyhuonekalusteita, suosi wc-istuinta, jossa huuhteluveden määrää voidaan säätää.
- Käsienpesuhanojen virtaamaksi riittää 6 l/min.
- Ilmoita heti vuotavasta hanasta tai WC-istuimesta.
Vesikalusteiden kuntokartoitus
Kokemuksemme mukaan jokaisessa taloyhtiössä on vuotavia vesikalusteita. Tiputtava hana voi maksaa 150 euroa ja vuotava vessanpönttö yli 1 000 euroa vuodessa. Taloyhtiön kannattaakin teetättää vesikalusteiden kuntokartoitus, jotta vältytään turhilta kuluilta ja mahdollisilta vesivahingoilta. Samalla on hyvä tarkistaa ja säätää hanojen virtaama.
Pyydä tarjous vesikalusteiden kuntokartoituksesta
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto