Viimeisimmät uutiset

10 + kysytyintä taloudesta

Miksi yhtiövastike on noussut?

Yhtiövastikkeen suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa. Vastikkeiden tulee vastata taloyhtiön kuluja. Jos kulut nousevat, myös vastike nousee.

Olenko maksanut vastikkeeni?

Usein kirjanpitäjä saa osakkaalta tiedustelun vastikkeidensa maksutilanteesta. Kaikkein helpoiten jokainen voi selvittää oman maksutilanteensa omista tilitapahtumistaan.

En asu huoneistossani, tarvitseeko vastiketta maksaa?

Kyllä, vastikkeenmaksuvelvollisuus perustuu omistamiseen, ei asumiseen. Vain vuokralainen voi saada vapautuksen vuokristaan ajalta, jolloin huoneisto ei ole vuokralaisen käytössä.

Tarvitseeko vesimaksua maksaa, kun olen lomalla?

Kyllä, poissaolo ei vapauta vastikkeen maksusta. Miksi lapsen syntymästä pitää ilmoittaa? Jos vesimaksu perustuu henkilömäärään, tulee vesimaksua korottaa. Myös kaikkein pienimmät kuluttavat vettä.

Huoneistossamme on vesimittari, miksi sitä ei käytetä vesimaksun perusteena?

Nykyisten rakennusmääräysten mukaan kaikkiin huoneistoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset vesimittarit peruskorjausten yhteydessä. Vesimaksun perinnästä määrätään kuitenkin aina yhtiö- järjestyksessä. Jos yhtiöjärjestyksessä on maininta henkilöluvun mukaisesta vesimaksusta, säilyy se maksuperusteena, kunnes yhtiöjärjestystä muutetaan.

Miksi vuokranantajan kannattaa ilmoittaa vuokralaisistaan?

Isännöitsijä ei saa maistraattiin tehtyjä muuttoilmoituksia eivätkä kaikki vuokralaiset tee erillistä muuttoilmoitusta isännöitsijälle. Vesimaksujen henkilömäärät kannattaa pitää ajan tasalla, sillä niitä voidaan periä myös takautuvasti.

Miksi taloyhtiö ei kustanna minulle väliaikaista asuntoa remontin ajaksi?

Taloyhtiössä osakkaita tulee kohdella yhdenvertaisesti. Taloyhtiön varoilla ei voida kustantaa menoja, jotka tuottavat osakkaille eriarvoista etua.

Milloin remontin laina tulee osakkaan maksettavaksi?

Pääomavastiketta ryhdytään perimään siinä vaiheessa, kun taloyhtiö nostaa lainan. Pienissä hankkeissa se voi olla jo ennen hanketta ja suurissa tavallisesti hankkeen päätyttyä, kun hankkeen aikainen limiittiluotto muutetaan lainaksi.

Voiko pääomavastikkeen vähentää verotuksessa vuokratuloista?

Vuokranantajan vähennysoikeus riippuu siitä, miten taloyhtiö käsittelee vastikkeet kirjanpidossaan. Pääomavastikkeet ovat vähennyskelpoisia, mikäli suoritukset tuloutetaan eli käsitellään kirjanpidossa tulosvaikutteisesti. Jos vastikkeet rahastoidaan, verovähennystä ei voi tehdä. Rahastoinnilla taloyhtiö pienentää tulostaan ja välttää verojen maksun.

Kuka tekee suoramaksu E-laskutussopimuksen?

Sähköisiä vastikkeita varten jokainen tekee itse oman E-lasku-sopimuksen omassa verkkopankissaan. Jos et käytä verkkopankkia, suoramaksu vaatii pankissa käyntiä vastikemaksulomakkeen kanssa.