Viimeisimmät uutiset

Asbestikartoitus kaikkiin ennen 1994 valmistuneisiin rakennuksiin

Asbestilaki ja -asetus muuttuivat vuoden 2016 alussa. Asbestiasetuksen mukaan rakennushankkeen yhteydessä tulee etukäteen selvittää purettavien materiaalien asbestipitoisuus kaikissa rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994. Purkutöitä ei saa aloittaa ennen asbestikartoitusta. Asbestikartoituksen saa suorittaa asiaan riittävän perehtynyt henkilö. Asbestikartoituksen teettäminen ja kustannukset ovat remontinteettäjän vastuulla.

Asbestia käytettiin eniten 1970-luvulla muun muassa tasoitteissa, laasteissa ja mattoliimoissa,  minkä vuoksi sitä voi olla keittiön ja kylpyhuoneen tasoitteissa, laatoituksessa tai muovimatoissa. Asbestin käyttö kiellettiin 1994.

Jos kartoituksen yhteydessä rakenteista löydetään asbestia, asbestipurkutöitä saavat tehdä vain asbestipurkutyökoulutuksen saaneet. Asbestipurkutyön jälkeen urakoitsijan on mitattava ilman asbestipitoisuus, jotta varmistutaan tilan puhtaudesta. Mittaustuloksen odottaminen venyttää remontin kokonaiskestoa.

Jos taloyhtiössä tilat, kuten kylpyhuoneet ja keittiö, ovat vielä alkuperäiskunnossa ja rakennusmateriaaleiltaan identtiset, voi taloyhtiö joissain tapauksissa osallistua kartoituksen teettämiseen.  Kartoituksen tuloksista katsotaan tällöin olevan hyötyä myös muille osakkaille. Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos huoneistossa tehdään vain vähäisiä töitä, kuten reikien poraamista seiniin tai kattoon.