Viimeisimmät uutiset

Asunto-osakeyhtiöelämää

Yli 2 miljoonaa suomalaista asuu asunto-osakeyhtiössä omistaen sen osakkeita. Toisin kuin usein luullaan, osakkeenomistaja ei omista osaa rakennuksesta, vaan osakkeet tuovat omistajalleen oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä tilaa yhtiön hallinnassa olevasta rakennuksesta. Asuminen taloyhtiössä eroaakin omakotitaloasumisesta ja edellyttää muiden ihmisten huomioon ottamista sekä selkeitä ja myös yleisesti hyväksyttäviä pelisääntöjä.

Asunto-osakeyhtiössä asumisesta, päättämisestä, toimielimistä sekä vastuista ja velvollisuuksista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa, yhtiöjärjestyksellä ja järjestyssäännöillä. Asunto-osakeyhtiölaissa on yksityiskohtaisia määräyksiä esimerkiksi kunnossapidosta, muutostöistä, vastikkeenmaksusta ja päätöksenteosta. Lisäksi on koko joukko muuta lainsäädäntöä, jotka kaikki yhdessä antavat omat reunaehtonsa asunto-osakeyhtiössä asumiselle.

Asunto-osakeyhtiön kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi taloyhtiössä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä toimenpiteeseen, joka tuottaa toiselle osakkaalle etua toisen osakkaan tai taloyhtiön kustannuksella. Osakkaan ja taloyhtiön kannalta onkin tärkeää, että asiat hoidetaan lainmukaisesti ja yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen.

Yhteiselo taloyhtiössä sujuu paremmin, kun kaikki tuntevat perusasiat ja yhteiset pelisäännöt. Kukaan ei saa omilla toimillaan aiheuttaa lisäkustannuksia tai haittaa kiinteistölle, taloyhtiölle tai muille osakkaille.

Hyvin toimivassa taloyhtiössä on hyvä asua ja sinne haluaisivat muutkin muuttaa. Sillä on positiivinen vaikutus kiinteistön arvoon ja osakkaiden omaisuuteen.

Tässä Vinkkarissa on läpileikkaus taloyhtiön päätöksenteosta, elämästä asunto-osakeyhtiössä, kuka kukin on ja mitkä ovat kaikkien asianosaisten oikeudet, vastuut ja velvollisuudet, jotta jokaisella olisi kotonaan kiva olla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto