Viimeisimmät uutiset

Duunataan parveke

Parveke on kesällä ihana olohuoneen jatke! Parvekkeen sisäpuolisten osien kunnossapito ja ”duunaaminen” on osakkaan omissa käsissä. Mitä kaikkea parvekkeelle voi ja ei voi tehdä ja mistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle/isännöitsijälle?

Parvekkeen sisäpuoli pinnoiltaan, kaikki mikä ei näy ulospäin, on osakkaan hallinnassa ja parvekkeesta voikin rakentaa itselleen mukavan kesähuoneen. Parvekkeella voi elää ja siellä voi sisustaa kuten huoneiston muissakin tiloissa. Rakenteisiin ei saa koskea, kuten tehdä reikiä seiniin tai lattiaan, vaan siihen tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Myös parvekkeen kantavuus tulee huomioida.

Lattia

Puuritilöillä saa helposti parvekkeelle mukavan ja siistin lattian. Ne tuntuvat jalanpohjaan mukavan lämpimiltä. Puuritilöitä voi asentaa ilmoittamatta, kunhan ei kiinnitä niitä lattiaan. Lasitetuilla parvekkeilla ulkokäyttöön soveltuvilla matoillakin saa mukavasti tunnelmaa ja pehmeyttä. Jos matto pääsee kastumaan, sitä ei suositella, ettei se märkänä kostuta rakenteita.

Jos haaveilet laatoituksesta, tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Laattojen kohdalla tulee tarkistaa mm. parvekkeen kantavuus, miten vedenpoisto on toteutettu ja sopivatko laatat ulkotilaan.

Seinät

Kaiteen sisäpuolen voi halutessaan maalata mieleisekseen, kunhan se ei näy ulospäin. Kaiteen vastapäiselle ikkunaseinälle tai sivuseinille, jotka ovat osa julkisivua, ei saa tehdä muutoksia ilman lupaa. Seiniin ei myöskään tule kiinnittää mitään ilmoittamatta.

Kalusteet

Kalusteissa on mistä valita. Esimerkiksi kevyiden ja säänkestävien polyrottinkisten kalusteiden valikoima on varsin laaja. Valitse kalusteita, jotka jaksat itse kantaa niin painokuorma ei kasva liian suureksi ja sellaisia, joita ei kiinnitetä kiinteästi seiniin tai lattiaan.

Kukat, kasvit ja miksei pienimuotoinen viljelyskin

Parvekkeella voi hyvin kasvattaa kukkien ohella ruukuissa vaikka yrttejä, mansikkaa ja miksei perunaakin. Istutusruukkujen valinnassa ja koossa on hyvä pitää mielessä parvekkeen kantavuus. Kaikki, jotka jaksat itse kantaa, käy. Altakasteluruukuilla pidennät kasteluväliä ja kasvisi pärjäävät hyvin lyhyen poissaoloajankin. Jos käytät tavallisia ruukkuja, huolehdi, etteivät multavedet valu parvekkeelle ja parvekkeelta alas. Ruukkujen alle on hyvä asentaa korokepalat, jotta mahdolliset ylitäytöt ja muut pienet kosteusrasitukset kuivuvat pois.

Köynnöstäville kasveille tulee laittaa oma tuki, sillä seinille kasveja ei saa päästää kiipeilemään. Ne rapauttavat rakenteita ja rakenteet julkisivuineen ovat taloyhtiön omaisuutta.

Kaiteeseen kiinnitettävät parvekelaatikot laitetaan aina parvekkeen sisäpuolelle.

Suojaan auringolta

Liian aurinkoiselle ja paahteiselle parvekkeelle omalla jalallaan seisova aurinkovarjo tuo mukavaa suojaa. Varmista sopivalla painolla aurinkovarjon paikallaan pysyminen ja pidä se suljettuna, kun et oleile parvekkeella.

Kiinteästi asennettaviin suojiin, kuten markiisiin sen sijaan tarvitaan aina taloyhtiön lupa ja periaatepäätös siitä, onko markiisit ylipäätään taloyhtiön julkisivuun sopivia. Julkisivumuutoksiin tulee hakea myös rakennusvalvonnasta toimenpidelupa. Selvitä taloyhtiöltä, onko lupa olemassa vai pitääkö se hakea.

Muitakin suojavaihtoehtoja kuten kaihtimia, bambuverhoja yms. löytyy. Erilaisia vaihtoehtoja miettiessään kannattaa silmäillä niiden sopivuutta taloyhtiön yleisilmeeseen. Monenkirjavat viritykset tekevät yleisilmeestä monesti vähän ikävän.

Jos suojan kiinnittämiseen tarvitaan reikiä rakenteisiin, tee muutostyöilmoitus taloyhtiölle asukassivuilla.

Parvekelasitukset pidentävät käyttöaikaa

Parvekelasit suojaavat tuulelta ja sateelta ja pitävät parveketta lämpimänä pidentäen sen käyttöaikaa. Parvekelasien osalta taloyhtiössä on eri käytäntöjä. Lasitukset ovat osa julkisivua ja taloyhtiön hallitus tai yhtiökokous päättävät taloyhtiön kannan lasituksiin. Julkisivumuutoksiin tulee hakea myös rakennusvalvonnasta toimenpidelupa. Selvitä taloyhtiöltä, onko lupa olemassa vai pitääkö se hakea.

Taloyhtiö voi päättää kaikkien parvekkeiden lasittamisesta, jolloin myös kaikki osakkaat osallistuvat kustannuksiin. Jos kaikkia parvekkeita ei lasiteta, hallitus voi antaa yksittäiselle osakkaalle luvan tehdä se omalla kustannuksellaan.  Mikäli taloyhtiö myöhemmin päättää lasittaa kaikki parvekkeet, ne jotka ovat sen tehneet aikaisemmin, voivat joissain tapauksissa saada hyvitystä tai joutua osallistumaan kustannuksiin, mikäli esim. uudet lasit ovat erilaiset kuin osakkaalla jo on, ja ne joudutaan vaihtamaan. Parvekelasitusten yhteydessä monesti hankitaan myös yhtenevät auringonsuojaverhot, jotta julkisivu on edustavan näköinen.

Parvekelasituksiin tarvitaan taloyhtiön ja rakennusvalvonnan lupa. Tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle asukassivuilta löytyvällä muutostyöilmoituslomakkeella.

Lämpöä ja tunnelmaa

Lisätunnelmaa parvekkeelle voi tuoda pienillä valaisimilla. Jos haluat nauttia lämmöstä pidempää, myös pienen lämpölampun voi parvekkeelle tuoda. Ne tarvitsevat kuitenkin sähköä. Jos parvekkeella ei ole valmista sähköpistoketta, sähkötyö edellyttää taloyhtiön lupaa ja ammattilaisen asentamaan. Sähkön tuominen parvekkeelle sisältä jatkojohdolla ei turvallisuussyistä ole mahdollista eikä järkevää. Ulkotiloissa sähkölaitteilta vaaditaan korkeampaa kosteudenkestävyyttä ja sisätiloihin suunniteltuja laitteita ulkona käytettäessä sähköisku- ja palovaara on ilmeinen.

Vesiallas

Vesialtaat ovat yleistymässä kovaa vauhtia, ja niitä haaveillaan myös parvekkeelle. Laki ei niitä kiellä, mutta käytännössä parvekkeen kantavuus ei riitä suureen vesimäärää. Altaan täyttäminen ja tyhjentäminenkin ilman ongelmia ja vahinkoja on lähes mahdotonta. Vesiallas siis tarvitsee taloyhtiön luvan.

Pinnat puhtaaksi

Pintoja ja lattiaa puhdistaessa on hyvä muistaa, ettei parvekkeella tule käyttää juoksevaa vettä. Likavesi valuu ikävästi alemmille parvekkeille.

Oikeudet ja vastuut

Osakkaan kunnossapitovastuulla on huolehtia roskien, lumen ja jään poistamisesta parvekkeelta sekä pitää kunnossa parvekkeensa sisäpinnat, kuten lattia ja etuseinän sisäpuoli. Parvekkeelle saa tehdä muutoksia, jos niistä ei ole haittaa eikä vahinkoa ja muutostyöilmoitus tehdään asianmukaisesti.

Taloyhtiö on vastuussa rakenteista, seinistä, vesieristeestä ja kaiteesta sekä muista rakenteiksi katsottavista osista.

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto