Viimeisimmät uutiset

Nyt grillataan

Grillaaminen on kesän kestosuosikki. Myös keskustelu käy kuumana grillauksen aiheuttamien hajuhaittojen, järjestyssääntörikkomusten ja turvallisuusriskien ympärillä. Isännöitsijäänkin ollaan ahkerasti yhteydessä. Saako parvekkeella grillata? Kyllä ja ei.

Yleisesti ottaen kyllä, mutta mitenkään suositeltavaa se ei kuitenkaan ole. Ei, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskisi. Paloturvallisuusriskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet, jotka voivat syttyä tuleen. Tällöin taloyhtiö ja/tai pelastusviranomainen voi perustellusti kieltää grillaamisen kokonaan. Täysin ongelmatonta parvekegrillaaminen ei ole, eivätkä pelastusviranomaisetkaan sitä suosittele vaan kehottavat turvallisuussyistä hakeutumaan pihalle.

Vaikka grillaaminen parvekkeella ei olisikaan kiellettyä, kannattaa harkita ennen siihen ryhtymistä ja talorauhan säilyttämiseksi silmäillä myös ympärilleen. Turvallisuuden ohella grillin katku leviää helposti parvekkeelta toiselle ja se, mikä omaan nenään tuoksuu herkulliselta, voi toisen mielestä olla kaikkea muuta. Paras grillauspaikka on ehdottomasti pihalla! Monista taloyhtiöstä löytyykin varta vasten siihen tarkoitukseen tehty huvimaja tai grillikatos.

Jos grillaat, noudata turvallisuusohjeita huolella! Huolimaton kokki voi saada tulipalon aikaiseksi yhtä lailla sisätiloissa kuin parvekkeellakin. Grillaaja korvaa huolimattomasta grillauksesta aiheutuneet vahingot.

PARVEKKEELLA GRILLATTAESSA EHDOTTOMASTI VARMIN JA TURVALLISIN VAIHTOEHTO ON SÄHKÖGRILLI.

Hiiligrilli ei ole kerrostaloasuntoon sopiva jo pelkästään siitä nousevien käryjen vuoksi. Kaasugrilli tarvitsee tilan, joka tuulettuu tarpeeksi hyvin. Lisäksi kaasupullo tulee säilyttää suojatussa paikassa eikä sitä saa päästää kuumenemaan auringossa. Jos nestekaasu vuotaa umpinaiselta parvekkeelta asuntoon, sen syttymiseen tarvitaan vai yksi kipinä. Kokonaan kielletty parvekegrilli on kertakäyttögrilli, joka lasketaan avotuleksi. Avotulen teko parvekkeella on pelastuslain mukaan ehdottomasti kiellettyä! Pihallakin huolimattomasti käytettynä kertakäyttögrilli sytyttää helposti tulipaloja ja on monen roskispalon aiheuttaja. Palaneet hiilet saa heittää roskikseen vasta parin päivän päästä.

Grillaajan muistilista:

  • Sijoita sähkögrilli siten, etteivät käryt leviä muiden parvekkeille tai huonetiloihin
  • Pidä grilli aina puhtaana käryhaittojen minimoimiseksi
  • Sijoita grilli suojaiselle ja tasaiselle alustalle siten, ettei se pääse kaatumaa
  • Varmista, että alusta on palamatona eikä ympärillä tai yläpuolella ole mitään syttyvää
  • Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta!
  • Pidä lapset loitolla grillistä, vahtivuoroa ei tule jättää lapselle
  • Varaa sammutusvälineet – erityisesti sammutuspeite – käden ulottuville
  • Huomioi naapurit tai kutsu heidät mukaan grillaamaan
  • Ole tarkkana – olet vastuussa, jos jotakin tapahtuu!

Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esim. sammutuspeitteellä!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto