Viimeisimmät uutiset

Hyvin käyttäytyvä lemmikki on kaikkien kaveri

Vastuuntuntoisten, lemmikeistään hyvää huolta pitävien omistajien koirat ja kissat pärjäävät hyvin myös taloyhtiössä. Eläinten kieltäminen taloyhtiössä onkin varsin harvinaista ja harvemmin edes perusteltua. Vuokrasopimuksella lemmikkien pitämistä sen sijaan voidaan rajoittaa tai kieltää kokonaan ilman erillistä syytä.

Lemmikkien ja erityisesti koirien pitämisestä annetaan usein tarkempia ohjeita järjestyssäännöissä. Yleisesti ottaen koirat on pidettävä kytkettyinä huoneiston ulkopuolella. Ne eivät saa häiritä muita talossa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai pihamaata. Koira viedään tarpeilleen taloyhtiön piha-alueen ulkopuolelle, ja mahdolliset vahinkojätökset korjataan aina pois. Koiran ulkoiluttaminen lasten leikkialueella on kiellettyä. Ennen sisään tuloa koiran tassut ja mahan alusta kannattaa puhdistaa, niin porraskäytävä ja hissi pysyvät puhtaina. Myös mahdolliset roiskeet pyyhitään seiniltä pois.

Jos koira ulkoilee aidatulla takapihalla, on varmistettava, ettei se missään tilanteessa pääse vahingossa karkuteille ja aiheuta vaaraa ohikulkijoille. Myös jätökset tulee hajuhaittojen vuoksi korjata säännöllisesti ja viedä sekajätteeseen.

Kerrostalossa kissojen pitäminen on helppoa. Sisäkissoina ne viihtyvät omistajansa kanssa huoneiston sisällä ja ulkoillessaan ovat aina kytkettyinä. Ongelmana toisinaan on porrashuoneeseen tuleva hajuhaitta, jos hiekkalaatikkoa ei pidetä puhtaana. Parvekkeelle kissa päästetään vain, jos parvekkeelta karkaaminen ja putoaminen on estetty esimerkiksi parvekelaseilla.

Rivitaloissa kissojen kanssa voi olla ongelmallisempaa. Jos kissa päästetään ulos, se ei saa vapaana liikkua lasten leikkialueella. Naapurin pihalle ja erityisesti lasten hiekkalaatikolle tarpeitaan tekevät kissat kiristävät naapurisuhteita. Niin taloyhtiö, virkavalta kuin eläinsuojelijatkin suosittelevat, ettei kissoja tulisi päästää liikkumaan vapaana taajama-alueella. Kissojen liikkumista järjestyslaissa kielletyillä alueilla kun on mahdotonta estää.

Ikävää olla yksin

Koiran jatkuva haukkuminen tai ikäväulina aiheuttavat välillä ilmoituksia isännöitsijälle. Jos naapurin koiran haukkuminen häiritsee, aina ensimmäisenä kannattaa keskustella omistajan kanssa. Hyvin usein omistaja itse ei ole tietoinen koko asiasta.

Yksinolo voi olla koiralle hankalaa, ja sitä pitää opetella. Koiran haukkukäyttäytymistä voi poissa ollessaan seurata esimerkiksi jättämällä tietokoneen tallentamaan huoneiston ääniä.

Aina koiran haukunta ei ole häiriökäyttäytymistä, vaan merkki jostain poikkeavasta. Jos naapurin koira alkaa yllättäen haukkua taukoamatta, on syytä tarkistaa, ettei koiralla tai omistajalla ole hätää.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto