Viimeisimmät uutiset

Keittiö – osakkaan ja taloyhtiön vastuut

Keittiö on kylpyhuoneen ohella toinen kunnossapitovastuun kannalta merkittävimmistä kodin tiloista. Keittiössä osakas vastaa kodinkoneiden, laitteiden ja niiden liitäntäjohtojen kunnossapidosta.

Keittiössä ja koko kodissa ylivoimaisesti haasteellisin laite on astianpesukone. Astianpesukoneiden poistoletkut ja liitännät aiheuttavat taloyhtiöissä suuren määrän vesivahinkoja joka vuosi. Vahinkojen määrä kasvaa koko ajan laitekannan ikääntyessä ja laitteiden määrän lisääntyessä.

Kurkista allaskaappiin säännöllisin väliajoin ja tarkista, että pesukoneen poistoletkut ovat kunnolla kiinni, kannakoitu ja ehjiä. Astianpesukoneessa on oltava koneen valmistajan hyväksymä ja viranomaismääräysten mukainen täyttö- ja poistoletku liitäntöineen. Laitteet on liitettävä kiinteästi vesi- ja viemäriverkostoon. Suositus on, että vesijohtoverkostoon liitettyjen laitteiden letkut vaihdetaan 5 vuoden välein. Astianpesukonetta ei tule koskaan jättää päälle yksin ilman valvontaa. Hana suljetaan aina ohjelman päätyttyä.

Kylmälaitteet aiheuttavat piileviä ja hitaasti syntyviä kosteusvaurioita, jotka havaitaan usein sattumalta muun korjaustoimenpiteen yhteydessä. Siinä vaiheessa vuoto on usein aiheuttanut jo laajalle levinneen Jos taloyhtiön vastuulle kuuluva perustasoinen hana vuotaa tai huomaat vesijohto- ja viemäriputkistoissa vikoja, ilmoita niistä viipymättä huollolle. Ilmoita myös muista havaitsemistasi rakenteellisista vioista ja kosteusvaurioista.

Kylmäkalusteiden ja pesukoneen alle tulee asentaa vuotokaukalot, jolloin vuodon huomaa helpommin eikä pikkuhiljaa tihkuva vesi pääse pilaamaan lattiamateriaalia eikä rakenteita. Myös elektronisesti hälyttä­viä vuotovahteja kannattaa harkita.

Muista puhdistaa myös liesituulettimen suodatin riittävän usein, mielellään kerran kuukaudessa. Viemäritukosten välttämiseksi lavuaariin ei tule kaataa ruuan tähteitä eikä rasvaa tai öljyä.

Yhtiö vastaa

 • Vesi- ja viemäriputket
 • Vesihanat ja sekoittajat
 • Liesikupu
 • Hajulukko ja hajulukon puhdistus (uusi suositus (2019), tarkista taloyhtiösi kanta)

Osakkaan vastuulla

 • Liesituuletin
 • Rasvasuodattimen puhdistaminen
 • Tiskiallas
 • Tasot, kiinteät kaapit ja komerot
 • Valaisimet pistorasioineen
 • Jääkaappi, pakastin, liesi ja astianpesukone
 • Astiapesukoneen liitäntäletku ja liittännät

Astianpesukone aiheuttaa vesivahingon

Astiapesukoneen poistoletku on rikkoutunut ja aiheuttanut vesivahingon. Huoneiston keittiökaapistot ja lattiapinta ovat vahingoittuneet. Vesi on valunut myös rakenteisiin ja sitä kautta alakerran huoneistoon vahingoittaen katon maalipintaa.

Koska vahinko on aiheutunut osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvan laitteen liitännän pettä- misestä, yhtiö ei vastaa huoneiston pinnoitteiden eikä kiinteiden kalusteiden korjauskustannuksista. Ne kuuluvat osakkaan maksettavaksi. Yhtiö vastaa kuitenkin rakenteiden kuivaamisesta ja eristeiden uusimisesta. Alakerran huoneistossa yhtiö vastaa kuivatuksesta, rakenteiden kunnostuksesta sekä pinnoitteesta perustasoon asti.

Pesukoneiden kiinteistölle aiheuttamat vahingot korvataan pääsääntöisesti kiinteistövakuutuksesta. Korvausta asukkaan huolimattomuudesta johtuneista vahingoista haetaan asukkaan kotivakuutuksesta. Vakuutuksen omavastuu voidaan periä kokonaan huolimattomasti toimineelta vahingon aiheuttajalta. Muissa tilanteissa omavastuu jaetaan yhtiön ja osakkaan kesken.

Ilmoita

Jos taloyhtiön vastuulle kuuluva perustasoinen hana vuotaa tai huomaat vesijohto- ja viemäriputkistoissa vikoja, ilmoita niistä viipymättä huollolle. Ilmoita myös muista havaitsemistasi rakenteellisista vioista ja kosteusvaurioista.

Tee palvelupyyntö Bralevan huoltoon täällä

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto  

 

Lähde: VastuunjakotalukkoPlus