Viimeisimmät uutiset

Lämmitys on isoin osa kodin energian käyttöä

Lämmitys on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia. Sillä on myös merkittävä vaikutus asumisviihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeää, että lämmitys toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä.

SOPIVA LÄMPÖTILA ON 21–22 ASTETTA Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21–22 asteen huonelämpötilassa. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Liian viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja liian kuuma huoneilma taas väsyttää. Lämpimässä lisääntyvät myös sisäilmaongelmat.

SEURAA HUONELÄMPÖTILAA Helpoiten seuraat huonelämpötiloja hankkimalla lämpömittarin jokaiseen huoneeseen. Sijoita se huoneen keskiosaan, ei ulkoseinälle, ikkunoiden tai pattereiden läheisyyteen. Yhden asteen muutos huonelämpötilassa on noin 5 % lämmityskuluissa. Ihminen tottuu 1 ºC:n pudotukseen viikossa.

PIDÄ PATTERIN EDUSTA VAPAANA Kalusta kotona järkevästi. Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin eteen, sillä silloin termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein. Ilman tulee kiertää lämmittääksesi kotia.

TARKISTA PATTERIN TOIMINTA Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan. On myös aivan normaalia, että patteri tuntuu välillä kokonaan viileältä, jos huoneessa on muuten lämmintä. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Ota yhteyttä huoltoon, huoltomies tekee ilmauksen.

ÄLÄ PÄÄSTÄ KYLMÄÄ SISÄÄN Tarkista ennen lämmityskauden alkua ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto. Kun suljet yöksi sälekaihtimet ja vedät verhot ikkunoiden eteen, vähennät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Parvekelasit ajavat lähes saman asian eli ne kannattaa pitää kiinni. Huolehdi, että kerrostalossa rappukäytävän ovi menee kylmällä kiinni, niin pidät lämmön sisällä.

TUULETA TEHOKKAASTI Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun, vaan tuuleta tehokkaasti. Vain 5–10 minuuttia ristivedolla riittää. Jos tuuletustarve johtuu kuumuudesta, säädä patterin lämpöä pienemmälle. Ikkunan tai parvekeoven jättäminen raolleen päiväksi kaksinkertaistaa asunnon lämmön kulutuksen.

VEDON TUNNETTA Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu, ennen kuin lisäät lämmitystä. Ongelma voi aiheutua puutteellisesta ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä, hallitsemattomasta ilmanvaihdosta tai rakenteellisesta viasta.

KYLMÄVUODOT ESIIN LÄMPÖKAMERAKUVAUKSELLA Lisälämmitystarpeen ohella rakenteelliset kylmävuodot saattavat aiheuttaa myös kosteus- ja homeongelmia, joista on haittaa sekä rakenteille että terveydelle. Kylmävuodon syy on hyvä selvittää ja korjata ajoissa, jotta vältytään isommilta ongelmilta. Talvikautena tehtävällä lämpökamerakuvauksella vuotokohdat löytyvät rakenteisiin koskematta.

Pyydä tarjous Bralevan teknisiltä isännöitsijöiltä!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto