Viimeisimmät uutiset

Taloyhtiössä asuvan lomailijan muistilista

Jos olet lomasi aikana pidempään poissa kotoa, kotona kannattaa tehdä muutama etukäteisjärjestely, niin voit nauttia lomastasi turvallisin mielin. Lomailijan muistilistaan on kerätty tärkeimmät vinkit kodin lomakuntoon laittamiseksi.

Irrota sähkölaitteet Paloturvallisuuden vuoksi irrota kaikkien elektronisten sähkölaitteiden pistokkeet. Valmiustilassa olevat laitteet vievät myös yksin ollessaan aivan turhaan sähköä. Muista myös antenni ukkosen varalta.

Venttiilit ja hanat kiinni Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen venttiilit sekä kaikki hanat ovat kiinni.

Kylmälaitteet pois päältä Jääkaappi ja pakastin kannattaa tyhjentää, sulattaa, kuivattaa ja jättää pois päältä. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä.

Pilaantuva ruoka mukaan Tyhjennä myös pöydät ja roskakorit. Postiluukusta tuleva haju paljastaa poissaolon, ja pilaantuva ruoka houkuttelee paikalle muurahaisia tai muita hyönteisiä.

Ovet ja ikkunat kiinni Tarkista, että parvekkeen ovi/takaovi on kiinni. Huolehdi, että ulko-ovi jää takalukkoon. Sulje ikkunat aina, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni vakuutusten vuoksi.

Vettä viemäreihin Hajulukot kuivuvat kesän lämmössä ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin ja käytävään. Pyydä esim. kukkienkastelijaa valuttamaan vettä hanoista ja vetämään vessa kerran viikossa.

Koti asutun näköiseksi Maan tasolla olevien asuntojen piha-alueelle voi jättää työkaluja tai leluja lojumaan. Verhoja ei kannata jättää niin, että kotiin näkyy suoraan sisälle. Jatkuvasti kiinni olevat verhot voivat myös houkutella varkaita, joten pyydä vaikka kukkienkastelijaa liikuttamaan verhoja eri asentoihin.

Postit talteen Pursuava posti on merkki tyhjillään olevasta kodista. Postilaatikko kannattaa käydä välillä tyhjentämässä tai asunnon väliovi jättää sen verran raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Pyydä esimerkiksi naapuria tai kukkienkastelijaa hakemaan postit säännöllisesti. Postin voi myös kääntää lomaosoitteeseen ja sanomalehdet perua väliaikaisesti.

Kasvit hoitoon Lakastuneet kasvit kiinnittävät murtovarkaiden huomion ja mahdollisesti myös uteliaiden hyönteisten. Hommaa kukille ja kasveille hoitoapua loman ajaksi. Voit myös viedä kukat kesähoitoon esimerkiksi naapurille. Kukkienkastelija on arvokas apu postin noutoon, verhojen siirtelyyn ja tyhjentyneiden vesilukkojen täyttöön.

Tee kyttäyssopimus Luottonaapuri tai –tuttava voi tarkkailla kotiasi ja kutsua tarvittaessa virkavallan apuun. Muistathan kertoa heille, jos joku on tulossa esimerkiksi kukkia kastelemaan.

Some-hiljaisuus Somessa ei kannata kertoa tarkkoja lomasuunnitelmia ja poissaoloaikoja. Lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Poissaolosta ei kannata muutenkaan ”huudella” vieraiden ihmisten kuullen. Myös murtovarkaat seuraavat sosiaalista mediaa seuraavia kohteita etsiessään.

Tarkista kotivakuutuksen voimassaolo ja ehdot.

VAIHDA Palovaroittimen paristo

Avain huoltoon, mikäli yleisavain ei sovi lukkoosi. Yllättävä kunnossapitotarve voi vaatia huoneistossasi käyntiä poissa ollessasi.

Lataa täältä lomailijan muistilista!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto