Viimeisimmät uutiset

Lomailijan muistilista

Lomakausi on aluillaan ja kesälomamatkat jo monilla mielessä. Ennen kuin lähdet, valmistele koti lomakuntoon, niin voit nauttia ja rentoutua kesälomalla turvallisin mielin!

Irrota sähkölaitteet

Paloturvallisuuden vuoksi irrota kaikkien elektronisten sähkölaitteiden pistokkeet. Valmiustilassa olevat laitteet vievät myös yksin ollessaan aivan turhaan sähköä. Muista myös antenni ukkosen varalta.

Venttiilit ja hanat kiinni

Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen venttiilit sekä kaikki hanat ovat kiinni.

Kylmälaitteet pois päältä

Jääkaappi ja pakastin kannattaa tyhjentää, sulattaa, kuivattaa ja jättää pois päältä. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä.

Vettä viemäreihin

Hajulukot kuivuvat kesän lämmössä ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin ja käytävään. Pyydä esim. kukkienkastelijaa valuttamaan vettä hanoista ja vetämään vessa kerran viikossa.

Pilaantuva ruoka mukaan

Tyhjennä myös pöydät ja roskakorit. Postiluukusta tuleva haju paljastaa poissaolon ja pilaantuva ruoka houkuttelee paikalle muurahaisia tai muita hyönteisiä.

Koti asutun näköiseksi

Maan tasolla olevien asuntojen piha-alueelle voi jättää työkaluja tai leluja lojumaan. Verhoja ei kannata jättää niin, että kotiin näkyy suoraan sisälle. Jatkuvasti kiinni olevat verhot voivat myös houkutella varkaita, joten pyydä vaikka kukkienkastelijaa liikuttamaan verhoja eri asentoihin.

Some-hiljaisuus

Somessa ei kannata kertoa tarkkoja lomasuunnitelmia ja poissaoloaikoja. Lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Poissaolosta ei kannata muutenkaan ”huudella” vieraiden ihmisten kuullen. Myös murtovarkaat seuraavat sosiaalista mediaa kohteita etsiessään.

Postit talteen

Pursuava posti on merkki tyhjästä kodista. Postilaatikko kannattaa tyhjentää välillä tai asunnon väliovi jättää raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Pyydä naapuria tai kukkienkastelijaa hakemaan postit säännöllisesti. Voit myös kääntää postit lomaosoitteeseen tai perua sanomalehdet väliaikaisesti.

Kasvit hoitoon

Lakastuneet kasvit kiinnittävät murtovarkaiden huomion ja mahdollisesti myös uteliaiden hyönteisten. Hommaa kukille ja kasveille hoitoapua loman ajaksi. Voit myös viedä kukat kesähoitoon esimerkiksi naapurille. Kukkienkastelija on arvokas apu postin noutoon, verhojen siirtelyyn ja tyhjentyneiden vesilukkojen täyttöön.

Kyttäyssopimus

Luottonaapuri tai –tuttava voi tarkkailla kotiasi ja kutsua tarvittaessa virkavallan apuun. Muistathan kertoa heille, jos joku on tulossa, vaikka kukkia kastelemaan.

Tarkista kotivakuutuksen voimassaolo ja ehdot.

Vaihda palovaroittimen paristo

Ovet ja ikkunat kiinni

Tarkista, että parvekkeen ovi/takaovi on kiinni. Huolehdi, että ulko-ovi jää takalukkoon. Sulje ikkunat aina, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni vakuutusten vuoksi.

Avain huoltoon, mikäli yleisavain ei sovi lukkoosi. Yllättävä kunnossapitotarve voi sattua poissaollessasi.

Rentouttavaa lomaa!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto