Viimeisimmät uutiset

Milloin osakas voi maksaa oman lainaosuutensa

Taloyhtiön suuret korjaushankkeet rahoitetaan lähes poikkeuksetta lainarahalla. Hankkeen aikana käytössä on tavallisesti limiittiluotto, josta maksetaan vain korkoja. Vasta kun hanke on valmis, tiedetään todelliset kustannukset ja limiittiluotto muutetaan lainaksi. Samassa yhteydessä osakkailta ryhdytään perimään pääomavastiketta, ellei osakas ole maksanut omaa lainaosuuttaan pois.

Vaihtoehto 1

Korjaushankkeen valmistuttua jokaiselle osakkaalle lähetetään lainaosuuslaskelma, josta selviää oman huoneiston osuus nostettavasta taloyhtiölainasta. Kaikki halukkaat voivat maksaa oman osuutensa pois ennen limiittiluoton muuttamista lainaksi.

Vaihtoehto 2

Oman huoneistokohtaisen lainaosuutensa voi maksaa pois myöhemminkin missä tahansa vaiheessa. Edullisinta se on tehdä taloyhtiön lainanlyhennyspäivinä, jolloin pankin veloittamat kulut ovat pienempiä. Taloyhtiön lainanlyhennyspäivät ilmoitetaan toimintakertomuksessa ja/tai yhtiökokoustiedotteessa.

Jos haluat maksaa lainosuutesi pois, kirjanpitäjään kannattaa olla yhteydessä vähintään kuukautta ennen mainittua lyhennyspäivämäärää. Lainan poismaksua varten tarvitaan huoneistokohtainen lainaosuuslaskelma, joka tehdään aina erikseen ja on maksullinen. Maksupäätös on aina sitova. Arvioita lainaosuudesta ei anneta sähköpostilla tai puhelimitse.

Kostin vinkki

Jokainen voi itse helposti arvioida oman lainaosuutensa. Tilinpäätöksestä toimintakertomuksen lainaselvityksestä löytyvät siihen kaikki tarvittavat tiedot. Lainaosuus €/yksikkö kerrotaan oman huoneiston vastaavilla yksiköillä. Yksikkö voi olla osake, neliö, jyvitetty osake tai jyvitetty neliö hankkeesta ja yhtiö- järjestyksestä riippuen. Tämä arvo ei ole aivan tarkka, mutta sillä saa kustannuksesta suuntaa antavan arvion.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto