Viimeisimmät uutiset

Vältä vesivahinko!

Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissamme. Niitä tapahtuu lähes 100 päivässä. Vesivahinkojen korjaaminen on työlästä, kallista, vie usein kuukausia ja monesti edellyttää kotoa pois muuttamista. Vesivahinkojen syntymistä kannattaakin ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin huolehtimalla omasta huolellisuus- ja ilmoitusvelvollisuudestaan sekä kunnossapitovastuustaan. Onneksi se on useimmiten varsin helppoa ja ilmaista.

Astian- ja pyykinpesukoneet

Astianpesukone on putkistovuotojen jälkeen yleisin vesivahinkojen aiheuttaja. Pesukoneita ei saa laittaa tai jättää käyntiin, jos itse poistuu asunnosta! Vain seuraamalla käynnissä olevaa laitetta pystyy reakoimaan riittävän nopeasti ja minimoimaan vahingon laajuuden. Hana suljetaan aina ohjelman päätyttyä!

Vuotovedet tulee ohjata näkyviin. Astianpesukoneen alle asennetaan vuotokaukalo, joka estää veden valumisen rakenteisiin. Samalla tulee huolehtia, että sokkelissa on vuotokaukalon levyinen ura, josta vuoto pääsee esteettä esille. Tiivistämällä allaskaapin pohjalevy ja läpiviennit mahdolliset putkiliitosten vuotovedet eivät valu kalusteen alle piiloon, vaan vuoto havaitaan ennen kuin se ehtii aiheuttaa tuhoa kaapistolle, lattialle ja muille kodin rakenteille.

Pesukoneiden poistoletkut, vesiliitännät ja tulohanojen toimivuus sekä niiden tiivisteet on hyvä tarkista säännöllisin väliajoin. Ne voivat tihkua vettä huomaamattomasti kalusteiden sisälle. Liitosten testaaminen on helppoa. Pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun kone on ollut käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on vuoto, ja se pitää korjata välittömästi. Ilmoita mahdollisista vuotohavainnoistasi taloyhtiösi kiinteistöhuollolle.

Poistoletku on osakkaan vastuulla. Letkut on hyvä uusia viiden vuoden välein. Jos letku vuotaa, konetta ei saa käyttää ennen kuin letku on vaihdettu. Kun kodinkoneesi ikä lähenee kymmentä vuotta, on aika harkita uuden koneen hankkimista. Vahinkojen riski kasvaa koneen iän myötä. Vanha kone käyttää myös enemmän sähköä ja vettä. Laitteet on liitettävä kiinteästi vesi- ja viemäriverkostoon. Ammattiasentajaa käyttämällä vältät korvausvastuun liitosten aiheuttamasta vahingosta.

Jos vahinko pääsee tapahtumaan, mainituilla asioilla on vaikutusta myös vakuutuskorvauksen määrään.

Jääkaappi ja pakastin

Myös jääkaappi ja pakastin voivat aiheuttaa vesivahingon, jos vesi pääsee valumaan rikkinäisestä haihdutusaltaasta lattialle tai vesi ohjautuu haihdutustalaan ohi. Vuoto havaitaan monesti sattumalta muun korjaustoimenpiteen yhteydessä, ja siinä vaiheessa vuoto on usein jo aiheuttanut laajalle levinneen vaurion. Siksi myös kylmälaitteiden alle kannattaa asentaa vuotokaukalo.

Tarkkaile kylmälaitteiden kuntoa siirtämällä ne pois paikaltaan vähintään kerran vuodessa. Tarkista, että kylmälaitteen vesiputki ohjautuu haihdutusaltaaseen ja että allas on ehjä. Imuroi samalla laitteen takana oleva lauhdutin, niin laite kuluttaa myös vähemmän sähköä. Varmista, että jääkaapin sisällä oleva sulamisveden aukko ei ole tukkeutunut.

Pakastinta sulattaessa tulee huolehtia, ettei sulamisvedet pääse valumaan lattialle. Myös pakastimella käydessä on hyvä tarkistaa, että ovi menee kunnolla kiinni. Vahingossa sulaneen pakastimen vedet ovat pilanneet monta lattiaa.

Viemärit ja putkistot

Yleisin vesivahinkojen aiheuttaja on vanhentuneiden käyttövesi- ja viemäriputkien vuodot, ja vahingot ovat tavallisesti varsin mittavia. Alkavaa vuotoa on usein ennakolta vaikea havaita, koska putkistot sijaitsevat pääosin rakenteiden sisällä.

Tarkista putkisto siltä osin kuin se on näkyvissä esim. allaskaapissa. Jos huomaat vettä paikoissa, jossa sitä ei pitäisi olla, ilmoita vuotohavainnostasi huollolle. Merkki vuodosta voi olla myös tummentuma rakenteissa.

Putkistojen arvioitu käyttöikä on noin 30 – 40 vuotta. Putkiremonttia ei kannata lykätä, vaan siihen on viisasta valmistautua ennen kuin mitään sattuu. Jos samankaltaisia vahinkoja ilmenee lyhyen ajan sisällä useita, on jo kiire. Remonttiin tulisi ryhtyä nopeasti, jotta vältytään turhilta ylimääräisiltä kuluilta. Suunnittelu vie kuitenkin aina oman aikansa, ja siksi siihen on hyvä ryhtyä ajoissa.

Myös vesikiertoisia pattereita ja niiden putkia on hyvä tarkkailla mahdollisten vuotojen varalta. Tavallisia vuotokohtia ovat liitokset ja mutkat. Kalusteita ei tulisi sijoittaa siten, ettei vuotoja pysty havaitsemaan. Erityisesti kannattaa pitää silmällä vanhoja rättipattereita.

VIEMÄRIT

Viemärit saattavat tukkeutua sinne kulkeutuneista roskista, hiuksista ja ruuantähteistä. Osakkaan kunnossapitovastuulla olevat  lattiakaivot tulee puhdistaa säännöllisesti. Hajulukkojen ja viemäritukosten välttämiseksi lavuaariin ei pidä kaataa ruuan tähteitä eikä rasvaa tai öljyä. Sama pätee myös WC-pönttöön. Sinne kuuluvat vain ihmisten jätökset, vesi ja paperi. Kaikki muu laitetaan roskikseen.

Jos viemäri ei vedä kunnolla, kaada sinne viemärinavausainetta. Mikäli kotikonstit eivät auta, ota yhteyttä huoltoon.

JOKA KODIN TARKISTUSLISTA

 • Tarkista pesukoneiden poistoletkut, vesiliitännät ja tulohanojen toimivuus ja tiivisteet säännöllisesti.
 • Vaihda yli viisi vuotta vanha poistoletku uuteen.
 • Asenna vuotokaukalot pesukoneiden ja kylmälaitteiden alle.
 • Käytä koneita vain, kun olet kotona.
 • Sulje hana aina ohjelman päätyttyä.
 • Käytä uuden koneen asentamiseen ammattilaista.
 • Tarkista, että kylmälaitteen vesiputki ohjautuu haihdutusaltaaseen ja että allas on ehjä.
 • Varmista, että jääkaapin sisällä oleva sulamisveden aukko ei ole tukkeutunut.
 • Pakastinta sulattaessa huolehdi, etteivät sulamisvedet pääse valumaan lattialle.
 • Tarkista aina pakastimessa käydessäsi, että ovi menee kunnolla kiinni.
 • Puhdista lattiakaivot säännöllisesti.
 • Älä kaada lavuaariin ruuan tähteitä, rasvaa tai öljyä.
 • WC-pönttöön vain ihmisten jätöksiä, vettä ja paperia.
 • Suihku ei ole nukkumista varten. Usein alkoholilla on oma osuutensa nukahtamiseen.

Kostin Vinkki

Vesivahingon sattuessa korvausta kiinteistölle aiheutuneesta vahingosta haetaan kiinteistövakuutuksesta ja kodin irtaimistolle tulleista vahingoista kunkin asukkaan omasta kotivakuutuksesta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto