Viimeisimmät uutiset

Normaalit äänet, vai häiritsevä meteli

Elämisen äänet kuuluvat taloyhtiöön. Kukaan ei kuitenkaan saa tieten tahtoen häiritä toisten kotirauhaa omalla epätavallisella, kohtuuttomalla tai ajankohtaan nähden sopimattomalla metelöinnillä tai järjestyssääntöjen vastaisella toiminnalla. Vastaavasti täydellistä hiljaisuutta ei voida olettaa edes yöaikaan. Välillä taloyhtiön äänet voivat häiritä. Silloin joudutaan miettimään rajanvetoa normaalien asumisen äänien ja häiritsevän metelin välillä.

Jokaisella osakkaalla on oikeus tavanomaiseen elämään hallitsemassaan huoneistossa. Lasten leikeistä kuuluu ääntä. Musiikinsoittoa harrastava harjoittelee pianonsoittoa. Koirat haukkuvat outoja ääniä.

Täydellistä hiljaisuutta ei voida olettaa edes yöaikaan. Jos tulee yövuorosta kotiin, voi käydä suihkussa. Yöllä herätessään saa käydä vessassa. Lapset itkevät herätessään. Se on normaalia elämää, ja äänet kuuluvat taloyhtiössä asumiseen, eikä sitä ole kieltäminen.

Häiritseväksi meteli käy siinä vaiheessa, kun se on toistuvaa, kohtuutonta, ajankohtaan nähden sopimatonta, kestää yhtäjaksoisesti tuntikausia tai jopa koko päivän ja pahimmillaan jatkuu pikkutunneille. TV:tä ei voi huudattaa koko päivää. Kovaäänistä musiikin kuuntelua tai soittoa ei voi harrastaa aamusta iltaan. Myöskään koiran tuntikausia jatkuva haukkuminen tai toistuva pikkutunneille jatkuva juhliminen eivät ole normaalia taloyhtiöön kuuluvaa elämää.

Asumismuotoaan ja paikkaa valitessaan on hyvä mahdollisuuksien mukaan huomioida oma elämäntyylinsä sekä se, minkälaisten äänten keskellä on valmis asumaan. Paikasta riippuen ääniä on enemmän tai vähemmän. Myös taloyhtiöissä on eroja. Lapsiperheiden suosimissa taloyhtiöissä arjen elämä on usein vauhdikkaampaa kuin jo vähän varttuneemman väen suosimissa taloissa.

Hiljaisuusaikoja tulee noudattaa

Järjestyssäännöissä on maininta hiljaisuusajasta, joka tyypillisesti ajoittuu 22–7 väliseen aikaan, ja sitä pitää noudattaa. Hiljaisuusaikana kukaan ei tieten tahtoen aiheuta ylimääräistä meteliä, eikä tee mitään välttämättömyydestä poikkeavaa.

TV ja muut laitteet laitetaan hiljemmalle, omaan äänenkäyttöön kiinnitetään huomiota ja arkiset askareet, kuten pyykinpesu ja imurointi tehdään päiväsaikaan. Lasten leikkeihin liittyvät äänetkään eivät myöhäiseen ilta-aikaan enää kuulu normaaliin äänimaailmaan. Hiljaisuusaikoihin on kiinnitettävä huomiota myös juhlapyhinä ja satunnaisia juhlia järjestettäessä.

Satunnainen juhlinta on ok

Jokainen voi silloin tällöin järjestää juhlia kotonaan. Hiljaisuusajat ja naapurit tulee kuitenkin huomioida. Omista juhlistaan kannattaa ilmoittaa naapureilleen etukäteen.

Juhlien järjestäjä huolehtii, että keskustelun ja musiikin äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena ja muutenkin vältetään tarpeetonta häirintää. Jos juhlat jatkuvat pikkutunneille, iltaa kannattaa lähteä jatkamaan läheiseen baariin, niin muut saavat nukkua rauhassa. Juhlien järjestäjä vastaa aina myös vieraidensa käyttäytymisestä.

Häiritsevä elämä

Toistuva pikkutunneille jatkuva juhlinta, juopottelu, kovaääninen riitely ja öinen metelöinti eivät kuulu taloyhtiöön. Häiritsevään elämään liittyy usein myös uhkaava käyttäytyminen naapureita kohtaan sekä ilkivalta taloyhtiön omaisuudelle. Käyttäytymisen taustalla on usein mielenterveys- tai päihdeongelmia.

Jos meteli on kohtuuttoman kovaa ja jatkuu pitkään, siihen voi puuttua. Jos tilanne on niin uhkaava, että syystä tai toisesta ei uskalla siihen itse puuttua, paikalle kannattaa kutsua poliisi tilannetta rauhoittelemaan. Toistuvista häiriöistä tulee ilmoittaa myös isännöitsijälle. Isännöitsijä ei saa tietoa viranomaisten tekemistä käynneistä.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto