Viimeisimmät uutiset

Oma vai taloyhtiölaina?

Kumpi kannattaa, taloyhtiölaina vai oma henkilökohtainen pankkilaina? Siihen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Taloyhtiölainat ovat varsin edullisia ja laina-ajat usein pidempiä kuin yksityislainoissa. Toisaalta taloyhtiölainassa laina-aika ja näin ollen myös maksuerät ovat valmiiksi määriteltyjä.

Pankkilainassa pystyy itse vaikuttamaan siihen, kuinka paljon haluaa maksaa lainaa kuukausittain. Myös lyhennysvapaat tai satunnaiset ylimääräiset lyhennykset voivat olla mahdollisia. Pankkilainan korot ovat verovähennyskelpoisia omassa verotuksessa. Sillä ei nykyisten matalien korkojen aikaan ole kuitenkaan yhtä suurta taloudellista merkitystä kuin aikaisemmin. Myös verovähennysoikeus on pienentynyt viime vuosina.

Asunnon myynnin kannalta asunto on usein helpompi saada myydyksi, jos yhtiölainaa ei ole maksettu pois. Silloin asunnon mahdollisten ostajien määrä ei karsiudu, vaan jokainen voi itse päättää maksaako vain myyntihinnan vai velattoman hinnan. Varsinkin asuntosijoittajat suosivat usein mahdollisimman alhaista kauppahintaa (myyntihinta vs. velaton hinta), joka puoltaa yhtiölainaa.

Yksinkertaisin tapa on vertailla lainaehtoja ja valita niistä edullisin. Mikäli hinnat ovat samaa luokkaa, oma pankkilaina voi sen joustavuuden ja verovähennyskelpoisuuden myötä olla parempi vaihtoehto tai sitten ei, omasta tilanteesta riippuen.

Jos yhtiölainaa vastaava summa on säästöinä, kannattaa verrata säästöistä saamaa tuottoa yhtiö- lainan korkoihin. Jos tuotto on suurempi, yhtiölaina on lainan poismaksua kannattavampi vaihtoehto. Säästöillehän voi aina olla myös jotain muuta käyttöä.