Viimeisimmät uutiset

Onnistuneet pihatalkoot

Kevään koittaessa taloyhtiöiden väki kerääntyy pihatalkoisiin. Yhdessä puuhastellen laitetaan pihaa kesäkuntoon. Vaikka talkoissa keskitytäänkin puutarhatöihin, vähintäänkin yhtä tärkeätä on seurustelu ja naapureihin tutustuminen. Kun tullaan tutuiksi, asioista on helpompi puhua muussakin yhteydessä. Yhteisöllisyys lisääntyy, yhteishenki on hyvä ja kiinnostus yhteisten asioiden hoitoon sekä päätöksentekoon kasvaa. Asioista puhutaan kyräilyn sijaan, ja taloyhtiössä on kaikkien mukava asua ja elää.

Talkoilla tehtävät työt ovat mukavaa ja kevyttä puuhastelua, kuten haravointia, roskien keräämistä, pensaiden siistimistä, hiekkalaatikkohiekan vaihtoa ja kesäkukkien istutusta. Pienimuotoinen aidan tai roskiskatoksen maalauskin saattaa tulla kyseeseen. Jokainen löytää helposti itselleen sopivaa tekemistä. Ottamalla myös lapset mukaan, talkoopäivästä tulee koko perheen yhteinen ulkoilupäivä.

Talkoopäivän yhteyteen voidaan järjestää myös monenmoista oheistoimintaa. Jokainen voi tehdä päivästä henkilökohtaisen siivouspäivän, onhan vaihtolava joka tapauksessa taloyhtiön pihalla. Siinä sivussa voi pystyttää käyttökelpoiselle tavaralle taloyhtiökirp
piksen. Porukalla voidaan tehdä kiinteistökierros ja yhdessä arvioida yleisten tilojen tulevia korjaustarpeita. Asukkaiden keskuudesta löytyy myös monenlaista osaamista. Miksei joku näppäräsorminen voisi vaikkapa tarjoutua kunnostamaan lasten polkupyörät kesäkuntoon.

Mitä ikinä tehdäänkään, tulee muistaa, että talkoot perustuvat aina vapaaehtoisuuteen. Ketään ei voida velvoittaa teettämään ”omaa osuuttaan”, jos ei syystä tai toisesta pysty tai halua osallistua. Suuremmat remontit kannattaakin teetättää alan ihmisillä, ettei niiden tekeminen kuormita liikaa talkoisiin osallistuvia. Turvallisuussyistä myös kiipeily katoilla ja tikkailla kannattaa jättää ammattilaisille.

Yhteisöllisyyden lisääntymisestä on hyviä kokemuksia. Mitä kaikkea teidän taloyhtiönne voisikaan keksiä tänä vuonna? Jos et ole vielä kertaakaan osallistunut taloyhtiön talkoisiin, mitäpä jos tänä vuonna kokeilisit. Eihän sitä kokeilematta tiedä. Saatat yllättyä positiivisesti! Ja mitä olisivatkaan talkoot ilman yhteistä makkaranpaistohetkeä ja talkoosaunaa!

TALKOOJÄRJESTÄJÄN MUISTILISTA

  • päätetään ajankohdasta hyvissä ajoin
  • tehtävälista tärkeysjärjestyksessä
  • budjetti
  • talkootiedote (kuka)
  • vaihtolava, minkälainen, milloin, miten pitkäksi aikaa, mihin sijoitetaan, kuka tilaa
  • haravat, lapiot, kottikärryt jätesäkit ja muut tarvittavat välineet, niitä voi tiedustella huollosta (tarvikelista, tilaaja)
  • maa-ainestilaukset, mitä tilataan ja kuka tilaa
  • talkootarjoilut (kuka)
  • talkoosauna, kuka ilmoittaa huoltoon
  • muuta ohjelmaa: musiikki, kirppis, fillarihuolto tms.

Taloyhtiön vakuutusturvan tulee olla kunnossa ja se pitää tarkistaa aina ennen talkoita.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto