Viimeisimmät uutiset

Osakas vastaa huoneiston sisäosista

Osakas vastaa hallitsemansa huoneiston sisäosien kunnossapidosta ja korjaamisesta niiltä osin, kun ne eivät kuulu taloyhtiön vastuulle. Myös laitteet, jotka eivät ole välttämättömiä yhtiön perusjärjestelmien toimivuudelle, ovat osakkaan vastuulla.

Huoneiston huolellinen hoito

Pidä huolta kodistasi! Omassa hallinnassa olevaa huoneistoa tulee hoitaa huolellisesti ja siten, ettei mikään vaurioidu muutoin kuin tavanomaisesta käytöstä aiheutuvasta kulumisesta. Osakas vastaa omalle kunnossapitovastuulleen kuuluvien toimenpiteiden suorittamisesta ja omissa kunnossapito- ja muutostöissään huolehtii siitä, ettei yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat rikkoudu. Huoneistossa olevia asennuksia ja laitteita, kuten lämmitystä tai ilmanvaihtojärjestelmää, tulee käyttää tavanomaisella tavalla.

Ilmoitusvelvollisuus

Osakkaan ja vuokralaisen vastuulla on seurata yhtiön kunnossapito- ja korjausvastuulle kuuluvien rakennusten osien kuntoa. Havaitusta viasta tai puutteesta ilmoitetaan viipymättä huollolle ja taloyhtiölle. Jos huoneisto on pitkään tyhjillään, on siitä huolimatta huolehdittava, että huoneiston kuntoa ja mahdollisia vikoja seurataan säännöllisesti.

Jos ilmoittamatta jääneen vian vuoksi vahinko pahenee ja taloyhtiölle aiheutuu siitä lisäkustannuksia, voi osakas viivyttelyn vuoksi olla vahingonkorvausvastuussa, ellei pysty osoittamaan toimineensa huolellisesti.

Ilmoita

Tarkista patterin ja termostaatin toiminta. Oikein toimiva lämmityspatteri on lämmin yläosasta ja viileämpi alaosastaan. Patteri voi välillä tuntua kokonaankin viileältä, jos huoneessa on muuten lämmintä. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Ota yhteyttä huoltoon, huoltomies tekee ilmauksen.

Tarkkaile vesikiertoisia pattereita myös mahdollisten vuotojen varalta ja ilmoita vuotohavainnoistasi huollolle. Kalusteita ei tulisi asettaa niin, ettei vuotoja pysty havaitsemaan.

Yhtiön vastuulla

  • Lattia, katto, porras ja seinärakenteet
  • Lämmön- ja äänieristeet
  • Valokatkaisijat ja pistorasiat
  • Patterit ja venttiilit

Osakkaan vastuulla

  • Lattia-, katto-, porras- ja seinäpinnat ja pinnoitteet
  • Kiinteät kaapistot ja komerot
  • Valaisimet
  • Poistoilmaventtiilin puhdistus
  • Raitisilmasuodattimen vaihto ja puhdistus
  • Paristoilla toimiva palovaroitin

Palovaroitin

Palovaroittimen hankinta ja sen kunnosta huolehtiminen ovat osakkaan vastuulla. Huoneistossa tulee olla yksi palovaroitin joka kerroksessa ja jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Palovaroittimen toimivuus tulee tarkistaa säännöllisin väliajoin, mielellään kerran kuussa. Pariston vaihto tehdään vähintään kerran vuodessa.

Venttiilit ja suodattimet

Ilmanvaihtojärjestelmät kuuluvat taloyhtiölle, mutta poistoilmaventtiilien puhdistus ja raitisilmasuodattamien vaihto yleensä osakkaalle. Poistoilmaventtiilit voi varovasti irrottaa ja pestä, kunhan varoo koskemasta säätölevyyn. Säätöjen muuttuminen voi sotkea koko taloyhtiön ilmanvaihdon.

Suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, alkukeväällä ennen siitepölykauden alkua ja loppukesästä siitepölykauden päätyttyä. Likainen suodatin heikentää sisäilman laatua.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto